Ο απόηχος… του Μακρόν – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες «πιάνουν» αμέσως δουλειά βολιδοσκοπώντας επενδύσεις στην ενέργεια, στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, στην πληροφορική, στις υποδομές, στις νεοφυείς επιχειρήσεις και σε άλλους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Ιδιαίτερα κρίσιμα αναμένονται να είναι τα επόμενα τετ α τετ ανάμεσα σε Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες καθώς στο παρασκήνιο κυοφορούνται ντιλς σε δυναμικούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας.  Εκτός από τον Εμ. Μακρόν, υποστηρικτής των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, εμφανίσθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος απευθυνόμενους στους συμπατριώτες του επιχειρηματίες τόνισε με έμφαση ότι «τώρα είναι η στιγμή για όσους επιχειρούν στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και για όσους δεν το έχουν κάνει ακόμη, να δουν με ιδιαίτερη προσοχή τις ευκαιρίες».

Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι θα εισφέρουν αρχικά 50 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας, με προοπτική να «τοποθετήσουν» άλλα 50 εκατ. ευρώ στο μέλλον. Ταυτόχρονα, ωστόσο η ελληνική πλευρά συζητά και με άλλες Αναπτυξιακές Ευρωπαϊκές Τράπεζες με στόχο την άντληση ακόμη περισσότερων κεφαλαίων. Πρόκειται, για μια τράπεζα που θα προσφέρει στην ελληνική αγορά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητά τους βρίσκεται στο ναδίρ.

Στην κορυφή της λίστας των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα βρίσκεται η εταιρεία ενέργειας Total και η εταιρεία διαχείρισης υδάτων Suez. Μάλιστα ο επικεφαλής της Total Πατρίκ Πουγιάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε ανάμεσα από Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο πολιτιστικό κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν μικρά γραφειοκρατικά προβλήματα που οδηγούν σε καθυστερήσεις». Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε η άδεια για την παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου στην Κέρκυρα παραχωρήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο του ομίλου Suez βρίσκεται η διαχείριση των ελληνικών υδάτων. Ενδιαφέρον που εκφράστηκε και από τον διευθύνοντα σύμβουλος του ομίλου Ζαν Λουί Σοσάντ, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, αυτό στο οποίο είμαστε καλοί».

Προηγούμενο άρθροΟ… φιλελεύθερος Τσίπρας, ο Καρανίκας κι ο Σταθάκης… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΤΡΑΙΝΟΣΕ: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 24ωρη απεργία στον Προαστιακό.
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ