Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν άραγε τον πρίγκιπα Πέτρο; Που παρ’ ότι ήταν νόμιμος διάδοχος του ελληνικού θρόνου δεν έγινε ποτέ βασιλιάς; Που ονομάστηκε «κόκκινος Πέτρος» και η σύντροφός του κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος των Ρώσων;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή στη σημερινή μας κυριακάτικη περιπλάνηση με ιστορικές αναφορές και γεγονότα.
Ο πρίγκιπας Πέτρος ήταν εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Γιος του πρίγκιπα Γεωργίου και της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη, μικρανηψιάς του Ναπολέοντα. Γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1908 στο Παρίσι.
Ο πρίγκιπας Γεώργιος απογοητευμένος από την απομάκρυνσή του το 1906 από το αξίωμα του Ύπατου Αρμοστή στην Κρήτη, είχε εγκατασταθεί μετά τον γάμο του (1907) με την πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη στο Παρίσι, όπου κατοικούσαν μονίμως. Ερχόντουσαν συχνά στην Ελλάδα και η προσφορά τους στην διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ήταν σημαντική.
Ο Πέτρος είχε μια σταθερή ζωή στην διάρκεια των παιδικών του χρόνων και έλαβε άριστη μόρφωση. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Γεώργιος, επιθυμούσε τα δύο παιδιά του, ο πρίγκιπας Πέτρος και η πριγκίπισσα Ευγενία, να μάθουν τέλεια την ελληνική γλώσσα. Την διδάχτηκαν με ιδιαίτερα μαθήματα στην οικία τους.
Ο Πέτρος έλαβε σημαντική μόρφωση κι η ιστορία έχει καταγράψει ότι υπήρξε το πιο μορφωμένο μέλος της βασιλικής οικογένειας Γκλύξμπουργκ. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και ανθρωπολογία στο Λονδίνο όπου και έκανε την διδακτορική του διατριβή.
Στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών καταστάσεων (διχασμού και εκπτώσεων της δυναστείας) από το 1912 μέχρι το 1936 δεν μπόρεσε να έρθει. Επέστρεψε επί βασιλείας Γεωργίου, το 1935. Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό στον πόλεμο κι εν συνεχεία ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στη Μέση Ανατολή.
Πριν από το γάμο του πρίγκιπα Παύλου με τη Φρειδερίκη (1938) του την είχαν προξενέψει αλλά εκείνος αρνήθηκε ισχυριζόμενος ότι έχει…. χοντρές γάμπες! Η Φρειδερίκη, παρ’ ότι τότε δεν ήξερε για τα προξενιά κι ήδη είχε δημιουργήσει σχέση με τον Παύλο, δεν του συγχώρησε ποτέ… Ίσως επειδή ισχυριζόταν ταυτοχρόνως ότι έχει προτεραιότητα στη διαδοχή του ελληνικού θρόνου από τον Παύλο…
Μέγας δον ζουάν κι απολύτως αντισυστημικός (επήρεια από τη μητέρα του) παντρεύτηκε τελικά το 1939 την κοινή θνητή Ειρήνη Αλεξάνδροβνα Οβισινίκοβα. Ο γάμος αυτός δεν έγινε αποδεκτός από τους γονείς του, επειδή η Ειρήνη ήταν ήδη δυο φορές διαζευγμένη ενώ τη θεωρούσαν «ελαφριά». Ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική βασιλική οικογένεια εξ ου και δεν ήρθε ποτέ μαζί του στην Ελλάδα.
Όμως δεν ήταν μόνο οι δυο γάμοι κι η ελαφρότητα της Ειρήνης που την έθεταν στο βασιλικό περιθώριο. Η Ειρήνη ήταν κομμουνίστρια κι ήταν καταχωρημένη από πολλές οργανώσεις αντικατασκοπείας ως συνεργάτης του Κρεμλίνου. Εξ ου και οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Ελλάδας (υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ) και Γαλλίας της αφαίρεσαν τα διπλωματικά της διαβατήρια.
Ο Πέτρος χώρισε (χωρίς έκδοση διαζυγίου) με την Ειρήνη. Όχι επειδή αυτή είχε κατηγορηθεί ως κατάσκοπος αλλά επειδή ερωτεύθηκε μια άλλη κοινή θνητή, Αγγλίδα. Την οποία πήρε και πήγαν στη Δανία, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Όσο για την Ειρήνη; Ποτέ δεν μάθαμε αν ήταν όντως κατάσκοπος ή απλώς θύμα του ψυχρού πολέμου ή και της αγάπης της στο ανδρικό φύλλο που την χαρακτήρισε ως ελαφριά…
Εδώ όμως πρέπει ν’ αναφέρουμε κι όσα ο ίδιος ο Πέτρος ανέφερε σε συνέντευξή του στην Αθήνα, το 1964, λίγο μετά την τέλεση των γάμων του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία, στους οποίους ΔΕΝ εκλήθη!
Ότι, δηλαδή, η Φρειδερίκη, λόγω της απορρίψεώς της διέδωσε παντού ότι η Ειρήνη ήταν κομμουνίστρια με αποτέλεσμα ν’ αποκλειστεί του θρόνου εκείνος προς όφελος του συζύγου της Παύλου… Είπε ακόμη ότι «ο Κωνσταντίνος δεν έπρεπε να περάσει τον μήνα του μέλιτος φιλοξενούμενος ενός υπηκόου του, του εφοπλιστή Νιάρχου, ενώ θα ήταν πιο ορθό να χρησιμοποιήσει, καλύπτοντας ο ίδιος τα έξοδα, μία από τις βασιλικές κατοικίες» . Ενώ ανέφερε ως διαπίστωση ότι σε μια φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, η Μοναρχία κόστιζε πανάκριβα»!
Δημιουργήθηκε σάλος στη χώρα κι οι εφημερίδες έγραψαν σχόλια που κάθε άλλο παρά κολάκευαν ή τιμούσαν την βασιλική οικογένεια, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου να υποβαθμιστεί το θέμα.
Λίγο καιρό μετά ο Πέτρος ζήτησε συγγνώμη και έφυγε με τη νέα του σύντροφο για τη Δανία… Πέθανε το 1980 σ’ ένα ταξίδι του στην Αγγλία.