Δυο έργα στους τομείς των υποδομών και της επιχειρηματικότητας, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εγκαινίασε σήμερα στη Χαλκιδική ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αρχικά ο Περιφερειάρχης εγκαινίασε τον αγροτικό δρόμο, που συνδέει την κοινότητα Διονυσίου με την κοινότητα Πορταριάς, στον Δήμο Νέας Προποντίδας, ο οποίος παραδόθηκε σε χρήση στους πολίτες και κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν με τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρρά, παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.
“Με το έργο αυτό στηρίζουμε τον πρωτογενή μας τομέα, την αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς μας. Η ασφαλτόστρωση και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής οδού, από την Κοινότητα Διονυσίου μέχρι την Κοινότητα Πορταριάς, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές σήμανσης και ασφάλειας, προστίθεται σε δεκάδες ακόμα έργα αγροτικής οδοποιίας, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Αυτά τα έργα, ίσως δεν έχουν τη λάμψη, που έχουν άλλα μεγάλα οδικά έργα, που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, η Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, η Περιφερειακή οδός Πολυγύρου, η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, η Είσοδος του Κιλκίς και πολλά άλλα.
Τα έργα αγροτικής οδοποιίας έχουν όμως ουσία και τεράστια σημασία για τον τόπο μας και τον πρωτογενή τομέα, καθώς βελτιώνουν με ουσιαστικό τρόπο, την ποιότητα και την ασφάλεια των μεταφορικών υπηρεσιών των αγροτών, σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Κι αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί είμαστε οι πρωταθλητές της χώρας στον πρωτογενή τομέα, είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, εδώ παράγεται το ένα τέταρτο του ελληνικού αγροτικού ΑΕΠ, στη βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της εθνικής οδικής μεταφορικής δραστηριότητας.
Οπότε, το πρώτο μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών μας, την εφοδιαστική μας αλυσίδα και τις εξαγωγές, που φέρνουν σημαντικά έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας στον τόπο μας. Και βέβαια το κύριο μέλημά μας είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγρότες, τους παραγωγούς και τις τοπικές μας επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να κατακτούν, την ελληνική και τις διεθνείς αγορές”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στον Πολύγυρο και συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για το έργο της ψηφιακής αναβάθμισης του Επιμελητηρίου, την οποία επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “το έργο της Ψηφιακής Αναβάθμισης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες που παρέχει, ώστε να ανταποκρίνεται ακόμα ταχύτερα και αποτελεσματικά, στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά με την ψηφιακή μετάβαση του Επιμελητηρίου, δημιουργούμε έναν ψηφιακό κόμβο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει τον ‘Ηλεκτρονικό Σύμβουλο’ των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, μέσα από τον οποίο θα ενημερώνονται και θα εξυπηρετούνται”.
Πρακτικά, η αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σημαίνει:
-Καλύτερη επικοινωνία με τις επιχειρήσεις.
-Πλήρη διαδικτυακή εξυπηρέτηση.
-Ψηφιακά πιστοποιητικά, ψηφιακές πληρωμές, ηλεκτρονικές αιτήσεις.
-Ψηφιακή προβολή και ηλεκτρονική συνεργασία των επιχειρήσεων.
Τα οφέλη για το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι:
-Αναβάθμιση των ψηφιακών του υποδομών.
-Ψηφιοποίηση του υλικού του.
-Δημιουργία Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Αγοράς Εργασίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, με αυτόματη ταύτιση προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
-Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας.
-Δημιουργία Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Τουριστικού Οδηγού του Επιμελητηρίου, που θα προβάλει το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής.
“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί πάντα να είναι ο σταθερός σύμμαχος των επιχειρήσεων, όπως είναι και ο σταθερός συνεργάτης των Επιμελητηρίων. Τα Επιμελητήρια πρέπει να αποτελούν τον άμεσο θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας, σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα Επιμελητήρια είναι τα πρώτα που πρέπει να ακούει μία διοίκηση, γιατί έχουν την πλήρη εικόνα των καθημερινών αναγκών των επαγγελματικών κλάδων, γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις, τα εμπόδια της αγοράς, γιατί μπορούν να αξιολογούν καλύτερα τις δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας.
Γι’ αυτό ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο πόρο, για να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές των Επιμελητηρίων, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. Άλλωστε, μοιραζόμαστε ένα κεντρικό κοινό στόχο: την ανάπτυξη των τοπικών μας επιχειρήσεων και της τοπικής μας οικονομίας, αλλά και τη δημιουργία νέων, πολλών καλών θέσεων εργασίας.
Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, με εννέα δράσεις για την επιχειρηματικότητα, από το Πρόγραμμα ‘Διέξοδος’, μέχρι τα κουπόνια καινοτομίας και τεχνολογίας, για να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα υλοποιούμε μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, στον οποίο η Χαλκιδική είναι η αιχμή του δόρατος για την Κεντρική Μακεδονία. Και θα αναφέρω συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-