Ο Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Σε φορείς και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ-Helexpo και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης υφιστάμενων και υπό ίδρυση επιχειρήσεων, τις διαδικασίες, τα χρονοδιαγράμματα και όλα τα στοιχεία της σχετικής πρόσκλησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027.

Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, η οποία δεν θα είναι η μόνη, καθώς ανάλογες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ανακοινωθούν και το επόμενο διάστημα.

«Η πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι εστιάζουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της περιφερειακής, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Επίσης, πρόσβαση στις ενισχύσεις δεν έχουν μόνο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στους πόρους και σε όσους σκοπεύουν να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση. Οι πόροι είναι συνολικά 65 εκ. ευρώ γι’ αυτή την πρώτη δράση μας και αφορούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, γι’ αυτό και παρουσιάζουμε τη δράση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Ενώ τα κονδύλια που θα κινητοποιηθούν συνολικά είναι πολλαπλάσια, μέσα από την ιδιωτική συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς, σύγχρονες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και κυρίως να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Βασικός στόχος μας είναι το 2024 να είναι ‘Έτος Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ως διοίκηση έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορούμε με τον βέλτιστο τρόπο να αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, και να τους μετατρέπουμε σε μετρήσιμο έργο για όλους τους συμπολίτες μας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδο. Με την ίδια λογική συνεχίζουμε και στο νέο ΕΣΠΑ, που συνιστά τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Θέλουμε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, με τις επιχειρήσεις και με τους φορείς να κάνουμε ακόμα ένα άλμα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: Τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα στοιχεία της πρώτης δράσης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027 είναι συνοπτικά τα εξής:

-Προϋπολογισμός: 65 εκ. ευρώ.
-Ποσοστό χρηματοδότησης: 45%.
-Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επιχειρηματικό σχέδιο: Από 60.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.
-Τομείς παρέμβασης: Καινοτομία και ψηφιακές τεχνολογίες, περιβάλλον, αειφόρος ενέργεια και κυκλική οικονομία, τουρισμός και πολιτισμός, οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφική βιομηχανία, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, αγροδιατροφή, φάρμακα και βιοεπιστήμες.
-Υλοποίηση: ΕΦΕΠΑΕ και ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ σε συνεργασία με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης: Αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δράσεις που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικούς πόρους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις, που έδωσαν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, οι οποίες όπως τόνισε θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

«Τα έργα και οι δράσεις μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε 9% τον τελευταίο χρόνο. Δημιουργήθηκαν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία. Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας κατά 18%, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 24%. Η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θάνος Μπέγκας και ο Τομεάρχης Επαγγελματικών Φορέων Γιάννης Κουφίδης.

Προηγούμενο άρθροΝάντια Γιαννακοπούλου: «Η Κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, στηρίζοντας και εκσυγχρονίζοντας την ΕΛ.ΑΣ.»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση των ΥπΑΑΤ Ελλάδας – Γαλλίας Λευτέρη Αυγενάκη- Μarc Fesneau