Ντομάτα «το χρυσό μήλο της υγείας» στο πιάτο μας! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Κόκκινες ζουμερές ντοματούλες που καταναλώνονται με πολλούς νόστιμους τρόπους, βοηθούν τον οργανισμό μας να θωρακίζεται και να δυναμώνει.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ξέρατε πως η ντομάτα έχει καταγωγή το Περού και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα “χρυσό μήλο”, για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα ενώ στην Ελλάδα ήρθε το 1818, την ίδια εποχή με την πατάτα.

Η ντομάτα έχει σημαντική θρεπτική αξία, είναι όξινη και ελαφρώς καυστική στη γεύση, είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται, όμως σε άλλες χώρες είναι ένα συνηθισμένο ρόφημα, φτάνουν δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα για να δυναμώσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως οστεοπόρωσης.

Η ντομάτα περιέχει βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας  και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Ντομάτα «το χρυσό μήλο της υγείας» στο πιάτο μας21Περιέχει άφθονη λιποδιαλυτή βιταμίνη Α που εμπλέκεται στο σχηματισμό και στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας, των μαλλιών και στο σμήγμα της μεμβράνης

Έρευνα, μας επισημαίνει πως οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπορούν να είναι περισσότερο θρεπτικές από τις φρέσκιες, διότι μαζεύονται ώριμες και συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.

Επίσης οι σάλτσες για ζυμαρικά που βρίσκονται σε κονσέρβα περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ντομάτες δρουν προστατευτικά εξαιτίας των υψηλών επιπέδων καροτενοειδών που περιέχουν.

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές, χρωστικές ουσίες οι οποίες ειδικά στις ντομάτες όταν οξειδώνονται σχηματίζουν το λυκοπένιο – την ουσία που τους προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Διατροφικά στοιχεία της ντομάτας

  • Ποσότητα ανά 100 g
  • Θερμίδες (kcal) 17
  • Λιπίδιο 0,2 g
  • Χοληστερόλη 0 mg
  • Νάτριο 5 mg
  • Κάλιο 237 mg
  • Υδατάνθρακες 3,9 g
  • Φυτικές ίνες 1,2 g
  • Ζάχαρη 2,6 g
  • Πρωτεΐνη 0,9 g
  • Βιταμίνη A 833 IU
  • Βιταμίνη C 13,7 mg
  • Ασβέστιο 10 mg
  • Σίδηρος 0,3 mg
  • Βιταμίνη D 0 IU
  • Βιταμίνη B6 0,1 mg
  • Βιταμίνη B12 0 µg
  • Μαγνήσιο 11 mg

Ντομάτα «το χρυσό μήλο της υγείας» στο πιάτο μας31Δοκιμάστε το δύο ποτήρια tomato juice – τοματοχυμό την ημέρα, έχει περιεκτικότητα 15 mg σε λυκοπένη αρκούν για να ενδυναμωθούν τα εύθραυστα οστά, να ενυδατώσουν και να δυναμώσουν τον οργανισμό σας.

Προηγούμενο άρθροΤο Facebook επανασχεδιάζει τον τρόπο παρακολούθησης των βίντεο στον αθλητισμό
Επόμενο άρθροΘύελλα Σταυρού – Άρης Παλαιοχωρίου 0-5. Δηλώσεις Γ. Απόσογλου.