Nonblowingcheese

Παραγωγή σκληρού τυριού με την χρήση του Streptococcus Macedonicus  ACADC 198 ως καλλιέργειας εκκίνησης για την αποφυγή του όψιμου φουσκώματος

Απρίλιος 2025- Χώρος Εκδηλώσεων  Έναστρον, Γλινάδο Νάξου

Μέσω του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεργάστηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου και η εταιρεία foodstandard, για την μεταφορά της καινοτομίας από τον ακαδημαϊκό στον αγροτικό χώρο.

Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε το βίντεο:

Η καινοτομία του έργου στόχευε στην αντιμετώπιση του όψιμου φουσκώματος του κεφαλοτυριού μέσω της αντικατάστασης των τεχνητών συντηρητικών, όπως είναι τα νιτρικά άλατα,  με καλλιέργειες που παράγουν βακτηριοσίνες, οι οποίες εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση και συγχρόνως δρουν προστατευτικά έναντι αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Με σκοπό την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του Nonblowingcheese, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Γλινάδο της Νάξου, όπου έδωσαν το παρόν η επιστημονική κοινότητα, μέλη των συνεταιρισμών και κτηνοτρόφοι, παρακολουθώντας με αυξημένο ενδιαφέρον την εξέλιξη και τα αποτελέσματα του έργου.

Η έναρξη της παρουσίασης σηματοδοτήθηκε με τον κύριο Δρυ Στέλιο, Διευθύνων Σύμβουλο του συντονιστή φορέα του έργου foodstandard Α.Ε., να χαιρετίζει το κοινό. Ακολούθησε ο κύριος Καπούνης Δημήτριος, Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Νάξου, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της τυροκομίας του νησιού και τοποθετήθηκε σχετικά με τη χρήση νέων καινοτομιών στις τεχνολογίες παρασκευής του Κεφαλοτυριού. Ο κύριος Βερνίκος Μιχάλης, Διευθυντής Παραγωγής Ε.Α.Σ. Νάξου, μίλησε και ανέλυσε τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά την πειραματική διαδικασία.
Ο συνεταιρισμός διέθεσε τις εγκαταστάσεις του, το προσωπικό και το προϊόν του, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της πειραματικής εφαρμογής, επιφέροντας τα εξαίρετα αποτελέσματα που ακολούθησαν.

 Η κυρία Παπαϊωάννου Αικατερίνη, επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του έργου στους παρευρισκόμενους και δέχτηκε ερωτήματα στα οποία και απάντησε.

Ο επίλογος της συνάντησης γράφτηκε με το κοινό να συμμετέχει ενεργά και να πραγματοποιεί έναν άκρως δημιουργικό και γεμάτο εύστοχες τοποθετήσεις διάλογο.

Προηγούμενο άρθροΒελτίωση της σύστασης και της ποσότητας του αιγείου γάλακτος μέσω χορήγησης προβιοτικών στις αίγες
Επόμενο άρθροΤι διεκδικεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας