Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και θεσμικά ζητήματα σε δημόσια συζήτηση

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και θεσμικά ζητήματα σχετικά με τον πρόσφατο νόμο τέθηκαν απόψε στη δημόσια συζήτηση, που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή Δημήτρη Τσάτσου στην ΕΣΗΕΑ.

«Μπορεί η κοινωνία να μην είναι ακόμα ώριμη να αποδεχθεί θέματα, όπως η αλλαγή φύλου, όμως αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί, όταν διακυβεύονται ζητήματα που αφορούν δικαιώματα ανθρώπων, οι οποίοι συμβιώνουν μαζί μας στην κοινωνία», επισήμανε ο Ξενοφών Κοντιάδης, πρόεδρος του ιδρύματος και καθηγητής Πανεπιστημίου. Πρόσθεσε δε, λέγοντας πως με μια ψήφιση ενός νόμου δεν αλλάζουν αυτόματα οι συντηρητικές αντιλήψεις.

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Μάλλιος, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του εν λόγω νομοσχεδίου, τόνισε πως το σχέδιο νόμου αποτελεί  ένα τολμηρό και θετικό βήμα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών και για την ισότητα όλων των ανθρώπων. Παρά τις τυχόν επιμέρους αντιρρήσεις, π.χ. για την δυνατότητα των ανηλίκων να αλλάξουν την ταυτότητά φύλου τους, παραμένει ένα νομοσχέδιο το οποίο εγγράφεται σε μια θετική συνέχεια, η οποία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια με το σύμφωνο συμβίωσης, πρόσθεσε.

Σε δύο βασικές ενστάσεις του για τον νόμο αναφέρθηκε ο πανεπιστημιακός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Πρώτον, λύθηκε με μεγάλη αδιαφορία και πλημμέλεια το ζήτημα της ηλικίας 15 ή 17 χρονών. Η πρότασή μας ήταν να συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή, η οποία όμως δεν θα συγκροτείται με μια απλή υπουργική απόφαση, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, ένας υπουργός, να αλλάζει και τη σύνθεση της επιτροπής», εξήγησε. Η δεύτερη αντίρρηση του κ. Παπαθεοδώρου, αφορούσε τους ενήλικες, για τους οποίους υποστήριξε πως «είναι λάθος να κρίνεται η απόφαση της αλλαγής ταυτότητας φύλου ενός ανθρώπου από την εξωτερική εικόνα που θα δείξει ο αιτών στο δικαστή σε σχέση με το φύλο του. Θα έπρεπε να αρκεί ο προσδιορισμός που δίνει ο καθένας για τον εαυτό του», εξήγησε.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος αναφέρθηκε σε υποθέσεις υπεράσπισης τρανς ανθρώπων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΙσπανία- Καταλονία: Η Μαδρίτη επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας
Επόμενο άρθροΚίνα: Η χώρα έχει καταστεί η πλέον ελκυστική αγορά κρασιού στον κόσμο