Νηστεύουμε και φτιάχνουμε κέικ με ταχίνι και ξηρούς καρπούς – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το ταχίνι είναι ο πολτός του σησαμιού, έχει ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το ταχίνι είναι γνωστό και ιδιαιτέρως αγαπητό στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και στις Ασιατικές Χώρες αλλά και στην που Ελλάδα καταναλώνεται όλο τον χρόνο, αλλά ιδιαίτερα κατά τις περιόδους νηστείας.

Καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, ως αλοιφή σκέτο ή με μέλι, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών σε αντικατάσταση άλλων ελαίων.

Το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε λιπαρά οξέα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Επίσης, το ταχίνι είναι πλούσιο σε αμινοξέα και όταν καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι σαν ζωική πρωτεΐνη, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας.

Αποτελεί καλή τροφή για τα παιδιά, γιατί είναι πλούσιο σε ενέργεια, σε ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα στη φάση της ανάπτυξης που βρίσκεται ο παιδικός οργανισμός.

Διατροφικά στοιχεία που έχει το Ταχίνι ανά 100 g

Θερμίδες (kcal)         594

Λιπίδιο                     54 g

Χοληστερόλη            0 mg

Νάτριο                     115 mg

Κάλιο                       414 mg

Υδατάνθρακες           21 g

Φυτικές ίνες              9 g

Ζάχαρη                    0,5 g

Πρωτεΐνη                  17 g

Βιταμίνη A                67 IU

Βιταμίνη C                0 mg

Ασβέστιο                  426 mg

Σίδηρος                    9 mg

Βιταμίνη D                0 IU

Βιταμίνη B6              0,1 mg

Βιταμίνη B12            0 µg

Μαγνήσιο                 95 mg

Νηστήσιμο κέικ με ταχίνι και ξηρούς καρπούς

Ας φτιάξουμε λοιπόν κέικ γεμάτο αρώματα, με σταφίδες, καρύδια, σουσάμι και πορτοκάλι, που θα νοστιμίσουν τις ημέρες της νηστείας.

Υλικά

  • 300 γρ. ταχίνι
  • 350 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρέσκος
  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Για τη φόρμα

  • 150 γρ. σουσάμι
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • λίγο αραβοσιτέλαιο

Στο μίξερ βάζουμε το ταχίνι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια.

Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμας. Τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Καλή σας όρεξη και καλή ευλογημένη νηστεία!