Νίκος Χριστοδουλάκης: Καλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη απόδοση φορολογικών εσόδων με φορολογικές ελαφρύνσεις, καλύτερη κοινωνική διανομή.

Αυτή η τριπλέτα, είναι πατέντα ΠΑΣΟΚ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ‘’In Social’’ και υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σχολιάζοντας όσα έχει πει ο Εκπρόσωπος Τύπου Άκης Σκέρτσος για την κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε: «Κατ’ αρχήν δεν θα υπήρχε πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αν δεν ήταν κοστολογημένο, διότι πάντα τα προγράμματα και οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν από την κοστολόγηση και μετά πάνε στις εξαγγελίες. Εμείς δεν είμαστε ‘’φτερό στον άνεμο’’ να λέμε ό,τι μας κατέβει. Αντιθέτως, νοιαζόμαστε πάρα πολύ και για τη χρησιμοποίηση του δημοσίου χρήματος και για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, που προτείνουμε. Είναι πολύ καλά μελετημένο το πρόγραμμά μας και στο πλαίσιο των αντοχών αλλά και των αναγκών που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία. Τώρα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Να πείτε στον κ. Σκέρτσο να κάνει διαίρεση με έναν μεγάλο αριθμό, έτσι ώστε να καταλήξει στο πραγματικό κόστος το οποίο έχουν οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Είναι κατά πολύ υποδεέστερο».

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση του, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης περιέχει δύο δεδομένα. Προφανώς, έχουν γίνει και μερικές καλές επιλογές επενδύσεων, δυστυχώς όμως δεν είναι όλες έτσι. Έχουν δοθεί πάρα πολλές –αφειδώς- ιδιωτικές επενδύσεις, τη βιωσιμότητα των οποίων δεν μπορούμε ακόμα να ελέγξουμε, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των επιτοκίων, και δεύτερον δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε δημόσιες υποδομές όπως έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Άρα, εμείς ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία θέτουμε ως στόχο είναι ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι βασικό εργαλείο στην πολιτική μας, έτσι ώστε ενισχύσουμε και την κοινωνική κατοικία και τις υποδομές, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία, η οποία έχει ρημάξει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι δύσκολος ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα είναι για την κυβέρνηση δυσάρεστος ο ανασχεδιασμός και προφανώς είναι δύσκολος για την ίδια. Η Ιταλία και άλλες χώρες, για διάφορους λόγους η καθεμία, έχουν πει ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν πόροι σε πιο χρήσιμες κατευθύνσεις. Έτσι λοιπόν, συζητείται, είναι ανοιχτό θέμα. Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα για να επαναδιαπραγματευτεί πολλά πράγματα, τα οποία δεν πάνε καλά», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «εμείς εδώ στην Ελλάδα προτείνουμε να αναβαθμιστεί εξ ολοκλήρου και ριζικά το δίκτυο σιδηροδρόμων. Ξέρετε πόσα έχει βάλει στους σιδηρόδρομους η Κυβέρνηση; 241 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσα έχει βάλει η Ιταλία; Έχει βάλει 25 δισεκατομμύρια».

«Όλα τα δάνεια που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 12 δισεκατομμύρια, έχει φροντίσει η καλή μας η κυβέρνηση να τα διαθέσει μέσω τραπεζών μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία για παράδειγμα, έδωσε όλα τα δάνεια για δημόσιες υποδομές. Άλλες χώρες έχουν δώσει μισά – μισά. Άλλες χώρες έχουν ¾ σε δημόσιες υποδομές και ¼ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς, λοιπόν, γιατί το δώσαμε όλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες, σας λέω, θα γίνουν επισφαλείς με τη νέα αύξηση των επιτοκίων; Εμείς θα ανασχεδιάσουμε αυτό το σκέλος και θα κατευθύνουμε ένα σημαντικό σκέλος – ας πούμε τα μισά – σε δημόσιες υποδομές υγείας, σιδηροδρόμων, παιδείας, κατοικίας, διότι αυτά είναι τα ριζικά προαπαιτούμενα, αν θέλουμε να δούμε μια οικονομία τα επόμενα χρόνια, που θα έχει μια στοιχειώδη κοινωνική συνοχή» προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ερχόμενος στο πολιτικό πλαίσιο, ο Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε:

«Δεν είμαστε ούτε μικρομέγαλοι ούτε μας ξεφεύγουν λόγια. Το ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο θα κάνει συστηματική κι αξιόπιστη αντιπολίτευση και ζητάμε να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Όπου μας εμπιστευτεί, θα ασκήσουμε τον ρόλο τον οποίο θα έχουμε, με αξιοπιστία και συνέπεια», σχολίασε.

«Να έχετε υπόψη σας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα τρία πράγματα: 1ον Καλύτερη ανάπτυξη, 2ον Μεγαλύτερη απόδοση φορολογικών εσόδων με φορολογικές ελαφρύνσεις, 3ον Καλύτερη κοινωνική διανομή. Αυτά τα τρία, αυτή η τριπλέτα, είναι πατέντα ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Προηγούμενο άρθροΟμοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας: «ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ»
Επόμενο άρθροM.A.Z.I. – Χορεύοντας με τις μνήμες!