Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ το ρωτούν πια πότε θα κυβερνήσει και αυτή είναι η μεγάλη μας νίκη. Τα δύσκολα είναι πίσω και τα καλύτερα μπροστά»Σε φίλους και μέλη στα Χανιά μίλησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η δίκη μας εποχή έχει κάτι ωραίο αλλά και κοπιαστικό. Θα κατακτήσουμε την κορυφή μέσα από το δύσκολο και αντισυμβατικό μονοπάτι της σύγκρουσης με όλα τα συμφέροντα, που καθηλώνουν την κοινωνία και την πατρίδα» έθεσε ως κεντρικό διακύβευμα.
Ως προς τη θεωρία περί «στασιμότητας» που υποστηρίζουν άλλοι υποψήφιοι, ο κ. Ανδρουλάκης αντέτεινε: «Το 2021 όταν ανέλαβα την προεδρία της παράταξης, δεν είχαμε βγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Η μοναδική ερώτηση που μας απευθυνόταν, ήταν “με ποιον θα πάμε” γιατί είχαν προγράψει πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και ένα μέρος του κόμματός μας ότι θα είμαστε σε μονοψήφιο ποσοστό και συνεπώς ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, όταν θα χρειάζεται. Είμαστε σε αυτό το στάδιο σήμερα; Το ΠΑΣΟΚ το ρωτούν πια πότε θα κυβερνήσει και αυτή είναι η μεγάλη νίκη του απλού κόσμου. Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας».
Αποδόμησε την απαξιωτική θεώρηση ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχε αμελητέα σημασία.
«Απέτυχε η στρατηγική μας στην αυτοδιοίκηση; Μάλλον κάποιοι παραγνωρίζουν ότι βγήκαμε από τις διπλές εθνικές εκλογές με ελάχιστους πόρους αλλά με μια στρατηγική που κατέτεινε στο ότι αν πάμε να διχάσουμε τις τοπικές κοινωνίες, στον β’ γύρο μόνο να χάσουμε είχαμε. Το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας ήταν 108 πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ να εκλεγούν δήμαρχοι, νικητές στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας και σε δύο περιφέρειες».
«Με τον αυτόματο πιλότο το ΠΑΣΟΚ είναι πια πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους περνώντας 10 μονάδες τη Νέα Δημοκρατία; Μετά από 14 χρόνια το χρώμα μας μπήκε στον εκλογικό χάρτη, κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Και αυτό στον αυτόματο πιλότο έγινε;» διερωτήθηκε με έμφαση.
Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την επιθετικότερη επικοινωνία και τη νέα οργανωτική δομή, ως τα ζητούμενα στη λειτουργία του κόμματος την επόμενη ημέρα.
«Δεν έχω το αλάθητο του Πάπα. Και στην επικοινωνία θα έπρεπε να ρισκάρουμε περισσότερο και οι οργανωτικές δομές στο Λεκανοπέδιο θα έπρεπε να είναι πιο συμβατές με την εποχή. Όμως, δεν μπορώ να ακούω θεωρίες δίχως σχέδιο. Έρχονται σήμερα κάποιοι, -που τυγχάνει να είναι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, όπου πήραμε το τρίτο χειρότερο ποσοστό σε σύνολο 60 περιφερειών πανελλαδικά-, και λένε ότι θα πάνε το ΠΑΣΟΚ στο 30%. Μα αν στην περιφέρειά σας σε τρεις συνεχείς εκλογικές μάχες και έχοντας κερδίσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το ΠΑΣΟΚ είναι στο 8%, με ποιο σχέδιο θα το πάτε στο 30%; Αυτά τα ευχολόγια άκουσαν και πέρυσι στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα διαλύονται. Δεν είμαι Πρόεδρος ούτε τέσσερα ούτε δεκατέσσερα χρόνια. Σε δυόμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε δίνοντας ελπίδα και προοπτική. Είμαστε δεύτερο κόμμα αθροιστικά σε όλη την ελληνική περιφέρεια μαζί με τη Θεσσαλονίκη, αλλά τέταρτο κόμμα στην Αθήνα».
«Οφείλαμε στην Κεντρική Επιτροπή να συζητήσουμε γιατί δεν ανεβαίνουμε ραγδαία στο Λεκανοπέδιο, να το διορθώσουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.
«Το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και επί τέσσερις μήνες τον χειμώνα. Τι συνέβη και πέσαμε στην τρίτη θέση; Θυμηθείτε τι έγινε τον Φεβρουάριο στη Βουλή, όταν δυο μέρες πριν την κατάθεση του ν/σ Πιερρακάκη κάποιοι ήθελαν να αλλάξουμε την προγραμματική θέση 20 ετών. Θυμηθείτε αυτούς που δήλωναν για πάντα ΠΑΣΟΚ, αλλά έκαναν κόμμα κόντρα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να διατυπώνω ως στόχο τη 2η θέση και την ίδια στιγμή κάποιοι να στήνουν εκδηλώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά χωρίς να το γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε απαντώντας στην εσωκομματική κριτική.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιπλέον ανέδειξε ότι δεν έχει ακούσει από τους συνυποψηφίους του προγραμματικές διαφωνίες.
«Άκουσα στο debate το ερώτημα γιατί δεν μιλήσαμε για το δανειολόγιο. Ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας αγνοούσε ότι αυτή η πρόταση ήταν στο πρόγραμμά μας για τα “κόκκινα δάνεια” και μάλιστα την είχαμε καταθέσει ως τροπολογία και στη Βουλή» σημείωσε.
«Δεν υπάρχουν “πρόσωπα-προγράμματα”. Ούτε είναι το πρόσωπο, κόμμα. Το πρόσωπο όταν λειτουργεί συλλογικά, συνεισφέρει στο κόμμα. Κάθεται στο τραπέζι, πάει στην Κ.Ο. ή την Κ.Π.Ε. και λέει που διαφωνεί, τι νέο έχει να προσφέρει ως θέση» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.