Νίκος Ανδρουλάκης: «Την 9η Ιουνίου θα ανοίξει η πόρτα, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είστε παρελθόν»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια επί του σ/ν του υπουργείου Δικαιοσύνης

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ακούσαμε σήμερα τον Πρωθυπουργό να θέλει να εμφανίσει τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έχουμε ακούσει πολλά σε αυτήν την αίθουσα, που αναδεικνύουν την αλαζονεία και την αμετροέπειά του. Έπιασε το νήμα της ιστορίας από πολύ μακριά και το φτάνει βαριά μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Που να πάει στην τελευταία εικοσαετία για να μας μιλήσει για Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο δήθεν πιο φιλοευρωπαίος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.

Τι να πρωτοπιάσουμε; Εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη κι εσείς πήγατε να τη βγάλετε. Το 2009 η χώρα με τις δικές σας επιλογές κινδύνευσε να μείνει εκτός της ζώνης του ευρώ. Και όχι από κάποιους που σήμερα δεν υπάρχουν σε αυτήν την αίθουσα, προσωπικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θυμάται τι ψήφισε το 2010; Το ξέχασε; Αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τότε τον είχε ακολουθήσει, η χώρα δεν θα ήταν στη ζώνη του ευρώ.

Όλα αυτά βεβαίως δεν τα βλέπουμε στα κανάλια και στα site, διότι οποιοσδήποτε άλλος έλεγε τέτοιες αμετροέπειες θα είχε εκτεθεί. Όπως μας είπε ότι έχουμε ελευθερία του Τύπου, γιατί μας επιτρέπεται να μιλάμε. Ελευθερία του Τύπου σε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα κατά τον Πρωθυπουργό είναι η ελευθερία της γνώμης. Αν το είχε πει οποιοσδήποτε άλλος από αυτήν εδώ την αίθουσα, θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι για ένα μήνα.

Επίσης, τον ακούσαμε να αναφέρεται στο Μάτι.

Κάθε Έλληνας πολίτης νιώθει ότι αυτή η απόφαση της δικαιοσύνης είναι ασύμμετρη με το μέγεθος της καταστροφής. Είναι ασύμμετρη με τον άδικο και βίαιο θάνατο 104 συνανθρώπων μας στο Μάτι. Και οι κρίνοντες κρίνονται. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν είναι αυτός -αν δεν ξάνω λάθος- που αξιοποίησε πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τραγωδία στο Μάτι; Γιατί κράτησε και αξιοποίησε τον κ. Τσουβάλα; Ποιες δουλείες εξυπηρέτησε; Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και ποιες δουλείες εξυπηρέτησε ο κ. Μητσοτάκης και ποια ήταν τα κίνητρά του μετά να αποπέμψει τον κ. Τσουβάλα. Άρα, μαθήματα φιλοερωπαισμού, αξιακής πολιτικής, αξιοκρατίας και μεταρρύθμισης όχι σε εμάς.

Είστε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει υπονομεύσει πολλάκις το κράτος δικαίου στη χώρα. Θέλω, λοιπόν, να αναλογιστούμε, αν μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη να μεταρρυθμίσει τη δικαιοσύνη. Μπορεί να εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός αυτήν την Κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη Δικαιοσύνη; Ακόμη και σήμερα, -δύο χρόνια σχεδόν μετά τις υποκλοπές-, δεν έχει κληθεί ο στενότερος συνεργάτης και ανιψιός του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδης, από τη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν ακόμη κληθεί ούτε οι επιχειρηματίες των παράνομων λογισμικών, ούτε βεβαίως ο διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, που εξήγαγε τα εν λόγω λογισμικά σε αυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής, όπου κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων.

Εσείς θα μεταρρυθμίσετε τη δικαιοσύνη; Που ως κυβέρνηση μιμούμενη τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεστε ευθέως σε ανεξάρτητες αρχές και δικαστικούς επειδή έκαναν τη δουλειά τους; Θα ξεχάσουμε τι έλεγε ο κ. Γεωργιάδης για τον κ. Ράμμο; Εσείς θα μεταρρυθμίσετε τη Δικαιοσύνη;

Το ΣτΕ ομόφωνα έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα, έναν νόμο κομμένο και ραμμένο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Σε εσάς θα εμπιστευθούμε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση;

Ή μήπως δεν είστε εσείς που δεν σεβαστήκατε ούτε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο πήραμε αυτούσιο, -δεν αλλάξαμε ούτε λέξη-, και το θέσαμε ενώπιον της Ολομέλειας για να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για την απιστία και την παράβαση καθήκοντος του Υπουργού σας, κ. Καραμανλή, και την αρνηθήκατε; Δεν σέβεστε ούτε την ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε τις ανεξάρτητες αρχές, ούτε την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη όταν αυτή πλήττει την εξουσία σας. Ποιοι, λοιπόν, θα μεταρρυθμίσουν τη Δικαιοσύνη;

Μια εφημερίδα βγήκε ένα πρωί με πρωτοσέλιδο, που εμφάνιζε ότι κάποιοι λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, πήραν ηχητικό υλικό από τον ΟΣΕ, το αλλοίωσαν και το έδωσαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης για να ενισχύσουν τον μηχανισμό της προπαγάνδας τους ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης και αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη που δεν υλοποίησαν τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση με τα 54 εκ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να τον χαϊδεύουν τα media, έγινε «ηφαιστειακή» έκρηξη. «Τον ρίχνουν τα συμφέροντα». Τα συμφέροντα που τον έφτιαξαν. Τα συμφέροντα που το ίδιο βράδυ συνομιλούσαν με τους στενότερούς του συνεργάτες. Μπορούμε να εμπιστευθούμε αυτόν τον αναξιόπιστο Πρωθυπουργό, που το πρωί κατήγγειλε τα συμφέροντα με τα οποία διαπλέκονταν το βράδυ οι στενότεροί του συνεργάτες; Αξιοπιστία μηδέν για τον κ. Μητσοτάκη.

Ακούσαμε να λέτε, -όταν έβγαλε και η Καθημερινή το ίδιο θέμα-, ότι το ξέρατε. Αν ήμουν Πρωθυπουργός, θα το είχα πάει στη Δικαιοσύνη. Θα είχα πάει ο ίδιος, κ. Βορίδη, να καταθέσω αναφορά για να μάθω ποιος επί πρωθυπουργίας μου είχε αυτή την ασεβή στάση απέναντι στους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών. Γιατί δεν πήγατε και περιμένατε να πάμε εμείς;

Γιατί εσείς είστε πίσω απ’ όλα τα σκάνδαλα, πίσω από την υπονόμευση του κράτους δικαίου και εν τέλει του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών. Είναι η Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό δεν δικαιούται ο Πρωθυπουργός να μας κάνει μαθήματα φιλοευρωπαισμού λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Το σημερινό νομοσχέδιο, όπως και ο Ποινικός Κώδικας, που είχε παρουσιάσει και πάλι ο Υπουργός της Δικαιοσύνης, αποτελεί ίσως ένα απτό παράδειγμα γιατί πρέπει ο Έλληνας πολίτης να αποφεύγει τις πολύ κακές απομιμήσεις. Δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της μεταρρύθμισης.

Την προηγούμενη φορά είχαμε τον ποινικό λαϊκισμό στον Ποινικό Κώδικα. Έναν κώδικα που για πρώτη φορά δεν προετοιμάστηκε από μία νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως είναι η συνήθης διαδικασία για τέτοιου είδους κεφαλαιώδη νομοθετήματα, αλλά από τον υπουργό και τους μετακλητούς του υπαλλήλους. Το ίδιο φαίνεται να έγινε και στο παρόν νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη. Ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από την προχειρότητα και την απουσία συνεκτικού σχεδίου για την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης.

Εμείς προφανώς δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχει ζήτημα στην απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Το καταδεικνύουν με διάφορους τρόπους οι διεθνείς οργανισμοί και αποτελεί εμπειρία πολλών πολιτών. Υποθέσεις που παίρνουν πολλά χρόνια για να εκδικαστούν περιορίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Άρα ναι, χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση, αλλά κανονική μεταρρύθμιση. Εσείς το κάνετε βιαστικά και πρόχειρα.

Ο λόγος, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η βιασύνη σας να μη χάσετε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, καταργείτε τα ειρηνοδικεία και τα εντάσσετε στα πρωτοδικεία, με αποτέλεσμα οι ειρηνοδίκες να βρεθούν να δικάζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευθεί. Στο νομοσχέδιο προβλέπετε την υποχρεωτική επιμόρφωση των ειρηνοδικών στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας. Δεν έχετε όμως προβλέψει τίποτα ως προς το πως θα γίνει η επιμόρφωση, η αξιολόγηση και φυσικά για το αν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 ώστε να μπορούν να δικάζουν αστικές υποθέσεις διευρυμένης αρμοδιότητας και ποινικές για πρώτη φορά.

Όσον, δε, αφορά στο νέο δικαστικό χάρτη, την αναδιάρθρωση των νέων δικαστηρίων αλλά και τον καθορισμό της νέας κατά τόπον αρμοδιότητας, φαίνεται να γίνεται χωρίς να προκύπτουν σαφή και ενιαία κριτήρια, αλλά βάσει των δικών σας πελατειακών σχεδιασμών όπως αποδεικνύει η απουσία της απαιτούμενη χωροταξικής προπαρασκευής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεσολόγγι, που είναι πρωτεύουσα νομού.

Οι κτιριακές υποδομές που υπάρχουν, είναι το λιγότερο ανεπαρκείς δημιουργώντας ουσιαστικά προβλήματα. Τέλος, όσον αφορά στους δικαστικούς υπαλλήλους, -γιατί ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει για πολλούς δικαστές, για δικαστικούς υπαλλήλους κουβέντα-, σύμφωνα με το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας της οποίας ζητήσατε τη συνδρομή, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης», τα μέτρα του δικαστικού χάρτη και η σχετική ανακατανομή των πόρων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού . Πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση του προσωπικού, που όμως δεν επαρκεί και πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη σημαντική πρόκληση.

Όμως, είναι πλέον φανερό ότι όσο και αν διαφημίζατε τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι διευθετήσεις και όχι οι μεταρρυθμίσεις.

Το είδαμε πρόσφατα και σε άλλα νομοσχέδια. Στα μη κερδοσκοπικά – μη κρατικά πανεπιστήμια. Σήμερα ο Πρωθυπουργός τα αποκάλεσε μη κρατικά, τότε τα έλεγε μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά. Δεν έχει αποφασίσει ούτε ο ίδιος, αλλά αποφάσισε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα ότι ο τρόπος που νομοθέτησε είναι για κερδοσκοπικά και για αυτό αρχίζει και «τρώει» τον όρο μη κερδοσκοπικά.

Μας κάνει μαθήματα, όταν ο ίδιος έλεγε τότε ότι κινείται στα όρια του Συντάγματος. Αφού κινείστε στα όρια του Συντάγματος γιατί δεν περιμένατε να κάνουμε αυτό που λέγαμε όλοι μαζί: αναθεώρηση του άρθρου 16 με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Γιατί; Τι σας έκανε να πιέζεστε και να βιάζεστε;

Αυτό που αποκαλύφθηκε τότε, ότι 10 μέρες πριν γνωστό fund με το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχαν καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ιδρύσουν εταιρεία, η οποία θα κάνει τα μη κρατικά – δήθεν μη κερδοσκοπικά, που εν τέλει θα είναι κερδοσκοπικότατα. Και προσέξτε, αντί να χαμηλώσετε το θέμα, έχει το θράσος και το επαναφέρει συνεχώς. Εδώ θα είμαστε για να δούμε τι απ’ όλα αυτά που είπε ο κ. Πιερρακάκης, θα έρθουν στην Ελλάδα. Όχι ταμπέλες, πανεπιστήμια. Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι το μόνο που σας κρατάει όρθιους είναι τα συμφέροντα και τα media.

Δεν θα ξεχάσουμε τι έγινε τον Ιούνιο του 2023. Που και τότε με θράσος ο Πρωθυπουργός και εσείς όλοι μαζί μιλούσατε για «Φοροκαταιγίδα του ΠΑΣΟΚ», «έπαθε το ΠΑΣΟΚ Κατρούγκαλο», επειδή λέγαμε να φορολογήσουμε τα μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ. Πόσοι Έλληνες έχουν 1,5 εκ. ευρώ μετοχές; Εσείς ήρθατε μετά από μερικούς μήνες και φορολογείτε επαγγέλματα.

Όλα αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε, γιατί έρχονται εκλογές και στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει μόνο το όνομα του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε πρόσφατα, για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και το όνομα του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως, που χειροκροτούσατε όλοι μαζί εδώ μέσα, δείχνοντας ότι έχετε αποκοπεί από την κοινωνική πραγματικότητα.

Μαθήματα μεταρρύθμισης μας κάνατε και για το ΕΣΥ. Σε εμάς που το ιδρύσαμε. Καταθέσατε μια μεταμεσονύκτια τροπολογία, χωρίς διαβούλευση στις επιτροπές -προς Θεού, είναι βάσανο αυτό για εσάς- και επί της ουσίας ιδιωτικοποιείτε την υγεία. Μας κάνατε πάλι μαθήματα από τα τηλε-παράθυρα, όπου συνήθως βγαίνετε μόνοι σας. Είναι ωραίο αυτό, εάν βλέπεις το πάνελ είναι όλοι Νέα Δημοκρατία: ο δημοσιογράφος που ρωτάει, αυτός που απαντάει, αυτοί που σχολιάζουν. Είναι φοβερό! Είναι ένα πάνελ Νέας Δημοκρατίας. Τους βαφτίζουν και «ειδικούς». Είναι όλοι ειδικοί. Ειδικοί για τα εξωτερικά, ειδικοί για τα νομικά, ειδικοί για τα θέματα υγείας, αλλά όλοι με κομματική ταυτότητα Νέας Δημοκρατίας. Αλλά όπως είπε ο Πρωθυπουργός: «Έχουμε ελευθερία του Τύπου». Αυτή είναι η ελευθερία του Τύπου της Νέας Δημοκρατίας του 2024.

Μας έκαναν, λοιπόν, μαθήματα και για το ΕΣΥ. Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη των 27. Στοιχηματίζω ότι του χρόνου θα είμαστε πρώτοι. Θα ξεπεράσετε και τη γειτονική Βουλγαρία. Υπηρετείτε δύο συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία ελέγχουν το 75% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ολιγοπώλιο στην υγεία, ολιγοπώλιο στις τράπεζες, ολιγοπώλιο στα τρόφιμα, ολιγοπώλιο στην ενέργεια. Κατά τ’ άλλα, είναι φιλελεύθερος ο κ. Μητσοτάκης. Τέτοιο φιλελευθερισμό, τι να σας πω; Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιστήμη παγκοσμίως που να μπορεί να τον δικαιολογήσει. Καμία ρύθμιση, καμία ανταγωνιστικότητα στην αγορά. Ολιγοπώλια στα ολιγοπώλια.

Αλλά είναι φιλοευρωπαϊστής με τις υποκλοπές και φιλελεύθερος στα ευρωπαϊκά. Δεν σας αρέσει να λέμε ότι «ουγγαροποιείτε» την Ελλάδα. Εμένα δεν μου αρέσει ακόμα περισσότερο, γιατί έχω αντιμετωπίσει αυτά τα καθεστώτα, τα οποία ήταν στην πολιτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος για πολλά χρόνια, μέχρι να ντραπείτε να τους πάτε λίγο παραπέρα. Αλλά η αλήθεια είναι μία: Είστε πρωταθλητές στο να εκθέτετε τη χώρα παγκοσμίως. Επί εποχής σας δεν υπάρχει διεθνές μέσο ενημέρωσης, που να μην έχει ασχοληθεί με άσχημο τρόπο με τη χώρα μας. Και μετά λέτε ότι εμείς εκθέτουμε την Ελλάδα. Είδατε πουθενά να εμπλέκουν εμένα με υποκλοπές, με σκάνδαλα, με ολιγοπώλια, με φτωχοποίηση της χώρας; Για ανάπτυξη της φτώχειας έκαναν λόγο οι Financial Times. Για εσάς και τον κ. Μητσοτάκη λένε. Εσείς λοιπόν εκθέτετε τη χώρα παγκοσμίως, κάθε μήνα υπάρχει κι ένα θέμα.

Δεν σας αρέσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που το ψήφισαν και δικοί σας ευρωβουλευτές. Για το State Department γιατί δεν είπατε τίποτα; Ποια είναι τα πρόσωπα που έχουν δεχθεί κυρώσεις από το State Department; Από όπου και να το πιάσεις δεν το σώζεται.

Και βέβαια, για να κλείσω το θέμα της υγείας, ο υπουργός μας είπε: «είστε αντιμεταρρυθμιστές γιατί δεν θέλετε τα απογευματινά χειρουργεία». Τα θέλουμε τα απογευματινά χειρουργεία. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος από το 2001 είχε προτείνει τη θεσμοθέτησή τους, αλλά με προσωπικό και χαμηλό αντίτιμο. Όχι να παίρνουν τα βαριά περιστατικά από τα πρωινά χειρουργεία και να τα πηγαίνουν το απόγευμα. Ούτε να βάζουν ιδιώτες γιατρούς από το παράθυρο.

Είστε ταυτισμένοι με την ακρίβεια κάθε είδους στον τόπο μας. Ακρίβεια στην υγεία, ακρίβεια στα τρόφιμα, ακρίβεια στην ενέργεια, ακρίβεια στα ενοίκια. Η εποχή σας είναι μια εποχή ακρίβειας.

Και βέβαια μας έκανε και μάθημα γιατί δεν ψηφίσαμε την επιστολική ψήφο. Εμείς τη βάλαμε στο Σύνταγμα, το ξεχνάτε; Το ΠΑΣΟΚ την έβαλε στο Σύνταγμα. «Ναι», είπαμε στην Επιτροπή.Εσείς φέρατε εκπρόθεσμη τροπολογία για να εγκλωβίσετε και να κοροϊδέψετε την αντιπολίτευση. Γιατί αυτή είναι η νομοθετική σας κουλτούρα. Συντηρητικό κόμμα είστε, είστε πρωταθλητές σε αυτές τις πρακτικές. Τα κάνατε και παλιότερα.

Πριν μερικές εβδομάδες μάθαμε ότι η κα. Ασημακοπούλου έχει χιλιάδες απόρρητα στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού στο γραφείο της. Έχετε κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας. Τα απόρρητα αυτά δεδομένα τα μοίραζε ο Γραμματέας Αποδήμου της Νέας Δημοκρατίας. Ένας «Πάτσης των δανείων» ήταν ο Γραμματέας Αποδήμου της Νέας Δημοκρατίας. Αν πάρουμε τον κομματικό σκελετό της Νέας Δημοκρατίας, κάθε Γραμματέας κι ένα σκάνδαλο. Ήρθε σήμερα εδώ ο Πρωθυπουργός και δεν είπε μια κουβέντα για τη διάρρηξη στο γραφείο της διεύθυνσης εκλογών. Σε ποιους νομίζετε ότι μιλάτε; Τόσο πολύ περιφρονείτε τη λογική μας; Δεν φοβάστε τίποτα; Δεν έχετε την αίσθηση του καθήκοντος και του σεβασμού του κοινοβουλίου; Να μας πει: Είναι «φερόμενη» η διάρρηξη; Έγινε; Δεν έγινε; Είναι ο διευθυντής διεξαγωγής των εκλογών που έχουμε σε λίγες εβδομάδες.Θέλουμε καθαρή απάντηση, κ. Βορίδη και κ. Φλωρίδη. Είναι «φερόμενη» διάρρηξη; Τι πήραν από το γραφείο του; Με τα email κοροϊδεύατε τον λαό δέκα μέρες ότι τάχα τα μάζεψε μόνη της η κα. Ασημακοπούλου. Αυτή ήταν η προπαγάνδα σας. Τώρα τι συνέβη; Μια καθαρή απάντηση.Έγινε διάρρηξη ναι ή όχι; Και τι πήραν; Για να ξέρουμε αν μπορούμε να εμπιστευθούμε την κυβέρνησή σας. Και αν η απάντηση σας σήμερα δεν είναι καθαρή, πρέπει να παραιτηθεί αύριο το πρωί η κα. Κεραμέως, διότι επί εποχής της έχει γίνει το Υπουργείο Εσωτερικών εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν σας αρέσει όσα λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ψήφισαν έξι πολιτικές ομάδες και εφτά δικοί σας, αλλά είναι μέτρο αξιολόγησης της κυβέρνησης η κολλητή του κ. Μητσοτάκη, που κάνουν και διακοπές μαζί, η κα. Φον Ντερ Λάιεν, που σε λίγο καιρό θα είναι και παρελθόν. Ούτε οι δικοί σας δεν τη θέλουν. Στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος, πήρε το 50% των ψήφων. Ήδη είναι παρελθόν και ευτυχώς για το μέλλον της Ευρώπης.

Είδαμε Ποιο ρόλο έπαιξε στις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις. Τροχονόμος. Αλλά θα τα πούμε αυτά τις επόμενες εβδομάδες προ των ευρωπαϊκών εκλογών.

Στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα υποχώρησε στην 80η θέση από την 74η. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η χώρα υστερεί σε τομείς όπως η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η αγορά είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς ρύθμιση. Καρτέλ παντού. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είναι 3,2% τον Απρίλιο – αλλά στο 2,4% στην Ευρωζώνη.

Στον πάτο της Ευρώπης σε αγοραστική δύναμη, στον πάτο της Ευρώπης σε πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι το κοινωνικό κράτος. Ποιο δείκτη να πρωτοπιάσουμε; Και λέτε ότι εκθέτουμε την Ελλάδα. Οι δείκτες εκθέτουν την Κυβέρνησή σας.

Αξίζει λοιπόν στον ελληνικό λαό κάτι καλύτερο από εσάς. Για αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε να έχει ο ελληνικός λαός μια επιλογή προοδευτική, ρεαλιστική και σοβαρή. Και όχι μια επιλογή που περιφρονεί τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει για το επίδομα μητρότητας. Δύο φορές το φέραμε ως τροπολογία και το απορρίψατε αποκαλώντας μας λαϊκιστές και με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Και που τα βρήκατε τώρα; Δεν είχατε υπερέσοδα του ΦΠΑ πέρυσι; Μια χαρά είχατε, γιατί το φέρατε τώρα; Γιατί είστε αποκομμένοι από την ελληνική πραγματικότητα. Θέλετε να λύσετε το δημογραφικό και δεν στηρίξατε εξαρχής το επίδομα μητρότητας. Υπουργείο Οικογένειας «κέλυφος». Χθες φέρατε τον νόμο για να έχουμε Υπουργείο Οικογένειας. Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα ζητήματα και δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να τα αντιμετωπίσει εκβιάζοντας για σταθερότητα. Ποια σταθερότητα; Σε λίγο θα έχετε πάνω από 160 Βουλευτές. Ποια σταθερότητα παίζεται; Ένα μόνο κρίνεται στις ευρωπαϊκές εκλογές, αν θα υπάρχει εμπόδιο στην κλιμακούμενη αλαζονεία σας. Αν θα υπάρχει ανάχωμα στο πελατειακό κράτος, μέσα από μια σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση.

Θέλω κλείνοντας να σας πω ότι χθες υπήρξε μια τηλεμαχία όπου η κα. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι ανοικτή για συνεργασία με την ακροδεξιά και με κόμματα όπως το VOX στην Ισπανία, την κα Μελόνι στην Ιταλία, το PiS στην Πολωνία. Άρα, μια χαρά ανοίγετε την πόρτα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά που κατά τα άλλα θέλετε να αντιμετωπίσετε. Δηλαδή την ώρα που εντός Ελλάδας λέτε: «ελάτε να μας ψηφίστε για να μην ενισχυθεί η ακροδεξιά», την ίδια ώρα η κα. Φον Ντερ Λάιεν λέει: «ψηφίστε μας για να συνεργαστούμε με την ευρωπαίκή ακροδεξιά, αν δεν μας βγει ο μεγάλος συνασπισμός».

Για να δείτε ότι εδώ παίζεται ένα παιχνίδι απίστευτο. Ο Πρωθυπουργός και κολλητός της, βάζει απέναντί του την ακροδεξιά, κατά το δοκούν. Όταν ήθελαν τον κ. Βελόπουλο για την ΑΔΑΕ μια χαρά συνεργαστήκαν, τώρα τον θυμηθήκαν με τις εκκλησίες. Ξέρετε, θα ακούσουμε πολλά από εσάς αλλά έχουμε πολύ μεγάλη ψυχραιμία και πολύ μεγάλη πίστη στον αγώνα μας.

Πέτυχε -λέει- η επιστολική ψήφος αλλά μόλις το 1/4 από αυτούς που έχουν γραφτεί είναι εκτός Ελλάδος. Μεγάλη επιτυχία. Γιατί ζητάτε λέει την ψήφο των Ελλήνων αποδήμων, αφού εμείς φέραμε τη δυνατότητα αυτή. Δηλαδή επειδή το ψηφίσατε μόνοι σας, να τους πούμε ότι πρέπει να ψηφίσουν μόνο Νέα Δημοκρατία. Φοβερά επιχειρήματα. Φοβερό. Δηλαδή εδώ σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα ρέστα του. Λέει δεν το ψηφίσατε, δεν δικαιούστε την ψήφο των αποδήμων ή όσων θα αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Ξέρετε είμαι σίγουρος ότι το πρώτο βήμα που θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου στη Νέα Δημοκρατία είναι η 9η Ιουνίου. Την 9η Ιουνίου θα ανοίξει η πόρτα, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είστε παρελθόνγιατί ούτε φιλοευρωπαιστές είστε, ούτε αξιακά κινείστε, ούτε αξιοκράτες είστε, ούτε μεταρρυθμιστές είστε. Είστε στυγνοί υπάλληλοι της εξουσίας σας.

Είστε όλοι υποταγμένοι στην εξουσία του κ. Μητσοτάκη. Και ξέρετε από που φαίνεται αυτό; Από το ότι δεν πήγε ένας από εσάς στη δικαιοσύνη απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών. Ούτε ένας από εσάς δεν είχε τη δημοκρατική ευαισθησία απέναντι στους αγώνες των προγόνων μας για να φέρουμε τη Δημοκρατία στον τόπο, να σηκωθεί να πάει στον Άρειο Πάγο και να πει «ως εδώ το όποιο παρακράτος».

Είστε υπόδουλοι της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Την 9η Ιουνίου, λοιπόν, σας αξίζει μήνυμα αποδοκιμασίας και είμαι σίγουρος ότι θα σας το στείλει ο ελληνικός λαός.

Προηγούμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση Βέροιας: Τοποθέτηση του Παναγιώτη Χατζησάββα για την πρόσληψη των σχολικών τροχονόμων
Επόμενο άρθροΕΥΧΕΣ για Καλή Ανάσταση από την ΕφΑ Ημαθίας