Την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης, τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, προέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού debate των υποψηφίων που φιλοξένησε η ΕΡΤ – 2.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα ρώτησε τη Φ. Γεννήματα και τον Στ. Θεοδωράκη αν την επόμενη ημέρα των εκλογών θα προχωρήσουν σε ενοποίηση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων ώστε να υπάρξει μια ενιαία φωνή στη Βουλή και να αναδειχθεί η ενότητα του χώρου, την οποία ζητά ο ελληνικός λαός.
«Οπου πάω στην Ελλάδα αυτό ζητά ο κόσμος», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε με νόημα: «Οι πολίτες θέλουν πραγματική ενότητα σε ιδέες και απόψεις κι όχι διαμοιρασμό της παράταξης από τους παλαιούς πρωταγωνιστές».
Στην απάντηση ότι υπάρχει συμφωνία ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να μην ενοποιηθούν οι δύο Κ.Ο. ακόμη και μετά την εκλογή νέου αρχηγού του ενιαίου φορέα ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε: «Πήρα το μήνυμα. Οι δύο αρχηγοί έχουν συμφωνήσει ότι οι δύο Κ.Ο. δεν ενοποιούνται ερήμην των υπολοίπων υποψηφίων».
Στις υπόλοιπες ερωτήσεις που έγιναν ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της μαζικότητας της διαδικασίας ώστε να είναι η μεγαλύτερη δυνατή εγγύηση για το νέο φορέα ενώ για τις εθνικές εκλογές τόνισε ότι το στοίχημα είναι να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Για τις κυβερνητικές συνεργασίες με άλλα κόμματα έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την προγραμματική συμφωνία με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αλλιώς η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να παραμείνει λογική αντιπολίτευση.
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι η απλή αναλογική δε βοηθάει και το καλύτερο σενάριο είναι ένα αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους που θα μοιράζεται ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων. Ζήτησε δε να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. «Η περίπτωση της Β΄ Αθήνας είναι χαρακτηριστική. Μια τεράστια εκλογική περιφέρεια όπου η μιντιοκρατία και τα οικονομικά συμφέροντα παίζουν μεγάλο ρόλο.
Αξιοκρατία και ασυμβίβαστο
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το τι θα κάνει ο ίδιος ως ευρωβουλευτής αν εκλεγεί στην ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι ήταν τεράστιο λάθος ο διαμοιρασμός των κρατικών θέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Είπε ότι ο ίδιος πέρασε πρόταση ώστε καμιά κρατική θέση να μην καταλαμβάνεται από μέλη του πολιτικού συμβουλίου και αν ο ίδιος ηγηθεί του νέου φορέα και συμμετέχει στην κυβέρνηση όλες οι κρατικές θέσεις θα καλύπτονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
«Ο κόσμος ζητά αξιοκρατία και διαφάνεια», τόνισε. Αναφερόμενος στο έργο του στην ευρωβουλή τόνισε ότι η θέση του είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων κι από εκεί βοηθάει την Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας όταν εξελέγη επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλός δημοτικός σύμβουλος. «Η παρουσία μου θα είναι ισχυρή και ο αγώνας θα είναι μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε.
Σοσιαλδημοκρατία
Στη ερώτηση του δημοσιογράφου Α. Γιουρμετάκη για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας φλερτάρει με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Κανείς από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές δεν συγκυβερνά με την ακροδεξιά, όπως ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν έχει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια εθνολαϊκιστική κυβέρνηση που δίχασε τον ελληνικό λαό όταν προκήρυξε ένα πρωτοφανές δημοψήφισμα μέσα σε πέντε ημέρες. Ο κ. Τσίπρας που μιλά για τον Ανδρέα, αλλά το κόμμα του παραλίγο να τον βάλει φυλακή, δεν μπορεί να είναι ούτε παρατηρητής στο PES.
Οικονομία
Τις κόκκινες γραμμές του για την οικονομία, έθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης σε σχετική ερώτηση. Όπως είπε, βασικό θέμα είναι η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. «Μίλησε ο κ. Τσίπρας για σεισάχθεια και τώρα τα δάνεια ξεπουλιούνται σε τιμή 3% έως 7% της αξίας τους. Χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας ο επιχειρηματίας που δεν άντεξε με τιμιότητα την κρίση. Πρέπει να τους προστατέψουμε για το καλό της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τους φόρους κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπέρογκη επιβάρυνση αλλά και τον κ. Μητσοτάκη γιατί υπόσχεται μειώσεις μόνο στις επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχουν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες;» αναρωτήθηκε και τάχθηκε υπέρ μια προοδευτικής φορολόγησης με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας.
Έρημος ευκαιριών
Στο κλείσιμο της «τηλεμαχίας» ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας. «Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα – θεσμό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια στα οικονομικά, στη λήψη των αποφάσεων. Μια παράταξη σύγχρονη που θα δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο. Που θα απαντά στα κυρίαρχα ερωτήματα της κοινωνίας. Θα απαντά στην ανεργία των νέων, στην κρίση των θεσμών και των αξιών.
Πρέπει να έχουμε καθαρό πολιτικό λόγο. Η νέα γενιά της παράταξης πρέπει να πάρει το μέλλον στα χέρια της. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι μια έρημος ευκαιριών. Να βάλουμε τέλος στη φαυλότητα, με αξιοκρατία για το μέλλον της πατρίδας, για το μέλλον των επόμενων γενεών».