Το νερό… νεράκι και τα … γαλλικά για τους υδρογονάνθρακες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Γράφαμε χθες ότι μια από τις πρώτιστες δουλειές που ενδιαφέρουν τους Γάλλους στη χώρα μας είναι το νεράκι. Κι επιβεβαιωνόμαστε απολύτως, αφού στις συζητήσεις Τσίπρα- Μακρόν και λοιπών επιχειρηματιών μακριά από τα φώτα της κάμερας, όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν για το 11% της ΕΥΔΑΠ  και της ΕΥΑΘ που πωλείται, αλλά για ποσοστό υπερδιπλάσιο (23%) και φυσικά το management.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η όλη συζήτηση δεν είναι πρωτόλεια, έχει προχωρήσει πολύ στο παρασκήνιο, αλλά θα τελεσιδικήσει  μόλις η κυβέρνηση κρίνει ότι μπορεί να τη χειριστεί επικοινωνιακά.

Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει;

Όταν όλοι θυμόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ) χρησιμοποίησε και το νεράκι ως … επικοινωνιακό αφαθό; Τότε που με τις Αριστερές υπεραπλουστεύσεις ο Τσίπρας φώναζε από τα μπαλκόνια ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι η ιδιωτικοποίησή του θα περάσει επάνω από το πτώμα μου»;

Τώρα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας και τα συντρόφια του είναι έτοιμοι να υπογράψουν την πώληση του νερού. Κι αναζητούνται τρόποι να γίνει αυτό «αναίμακτα».

Πάντως, από την περυσινή ΔΕΘ είχε σημειωθεί η κυβίστηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Απλά, δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα. Που, όταν είχε ερωτηθεί τι θα κάνει η κυβέρνηση με την πώληση της ΕΥΑΘ, είχε απαντήσει ότι παραμένει «η δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα της», αλλά είχε συμπληρώσει ότι αυτό  «δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε επενδυτές ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης προς όφελος του Δημοσίου».

Είχε πει δηλαδή, ότι… προασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, αφού δεν θα πουλήσουμε παρά μειοψηφικά ποσοστά….

Να πούμε και κάτι ακόμη.

Μπορεί η υπόθεση των νερών να έχει συζητηθεί αναλυτικά στο παρασκήνιο με την γαλλική πλευρά (τρεις μεγάλες εταιρείες) αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει διαδικασία πώλησης. Ούτε καν σύμβουλο ιδιωτικοποίησης έχει προσλάβει.

Να τονίσουμε ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες που συνόδεψαν τον Μακρόν στη χώρα μας, ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας ύδρευσης Suez Environnement, Jean-Louis Chaussade, κι ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής και διανομής ύδατος Saur, Louis-Roch Burgard.

Και δεν είναι μόνο το νεράκι.

Είναι και οι συγκοινωνίες, ειδικά της Θεσσαλονίκης.

Και μεγάλα κομμάτια της ενέργειας αλλά και των ερευνών υδρογονανθράκων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κλειστή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Γάλλους κι Έλληνες επιχειρηματίες, οι πρώτοι μίλησαν οργισμένα για τα μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση επενδύσεων στην έρευνα κι εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ειδικά οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας Total  και του κατασκευαστικού ομίλου Vinci, ανέφεραν ότι πουθενά στον κόσμο που δραστηριοποιούνται δεν έχουν συναντήσει τέτοια και τόσα εμπόδια, που τους φέρνουν στα όριά τους.

Υπενθυμίζω ότι η Total, που συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στους διαγωνισμούς παραχώρησης οικοπέδων, είχε βρεθεί στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη,  λόγω των καθυστερήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  να μονογράψει τις συμβάσεις των διαγωνισμών στις οποίες η ίδια και άλλες εταιρείες είχαν πλειοδοτήσει ήδη από τους διαγωνισμούς του 2014.

Χρειάστηκαν παρεμβάσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων από τη Γαλλία και την Ε.Ε., ενώ η Τotal είχε κατακλύσει το υπουργείο Ενέργειας και το γραφείο του πρωθυπουργού με μηνύματα» ότι θα φύγει από την Ελλάδα για να απεμπλακούν οι διαδικασίες και η κυβέρνηση να μονογράψει τις συμβάσεις.

Προηγούμενο άρθροΣτις θέσεις τους βρίσκονται 13.000 εργαζόμενες της καθαριότητας στα σχολεία
Επόμενο άρθροΤη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.