Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, βουλευτής B’ Πειραιά κ. Γιάννης Τραγάκης, αφού έκανε γνωστό στο Σώμα ότι μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής ήταν ο κ. Γιώργος Στεργίου, διαπίστωσε την ομόφωνη αποδοχή της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Κατόπιν τούτου, νέος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται ο κ. Γιώργος Στεργίου.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Γιώργος Στεργίου
Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.
Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Από το 1994, που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, εργάσθηκε σε μεγάλες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες (Shell, Mobil, Toyota, Unimac). Έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος διοικητικών συμβουλίων εταιρειών της αγοράς ενέργειας και των μεταφορών ενώ έχει θητεύσει επίσης ως Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Καταναλωτή και ως Ειδικός Γραμματέας Εποπτείας Αγοράς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και στη συνέχεια μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Έχει διατελέσει μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Φεβρουάριο 2016, ορίστηκε Γραμματέας Προγράμματος, θέση από την οποία συντόνισε τη διαμόρφωση του Κυβερνητικού Προγράμματος του κόμματος.
Ομιλία του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Γιώργου Στεργίου στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος
Κύριε Πρωθυπουργέ,
κύριοι Πρόεδροι,
αξιότιμα μέλη της κυβέρνησης,
κυρίες και κύριοι βουλευτές,
αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,
φίλες και φίλοι,
Είναι τόσο μεγάλη η τιμή που μου κάνατε, Πρόεδρε, προτείνοντας με για τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής που δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω την ομιλία μου παρά αφού σας εκφράσω πρώτα ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους εσάς, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, και να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.
Η σημερινή μας συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά την σημαντική εκλογική νίκη του κόμματος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Η διάψευση των προσδοκιών για λύσεις εκτός μνημονίων προφανώς και έφερε απογοήτευση σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
Όλοι άλλωστε μεγαλώσαμε με τον πολιτικό μύθο ότι «η Αριστερά είχε τις λύσεις αλλά δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να τις εφαρμόσει…». Έως ότου το 2015 ανέλαβε την εξουσία, συγκρούστηκε μετωπικά με την πραγματικότητα και παρέσυρε έναν ολόκληρο λαό μαζί της.
Για αυτό και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία κλασσική εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία. Έχει τις ρίζες του πίσω στο 2016.
Η κινηματική εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία του κόμματος μας και η αταλάντευτη επιλογή του σε μία Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες, λειτούργησε ως καταλύτης σημαντικών εξελίξεων.
Η στρατηγική στόχευση στη λογική και όχι μόνο στο συναίσθημα, ίσως γιατί φάνταζε παράταιρη για κόμμα αντιπολίτευσης, κέντρισε το ενδιαφέρον συμπολιτών μας από όλο το πολιτικό φάσμα.
Μετά την περίοδο της οργής, της έκρηξης των λαϊκίστικων κομμάτων στα αριστερά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και του παρ’ ολίγον άλματος στο κενό που επιχείρησε με την άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μας εξέφρασε αξιόπιστα το πλειοψηφικό αίτημα για μετάβαση σε μία εποχή συλλογικής ωριμότητας.
Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη 2,3 εκ. πολιτών, προσθέτοντας 1 νέο ψηφοφόρο στους 2 παλιούς του Σεπτεμβρίου του 2015, πετυχαίνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κόμματος εξουσίας στην ΕΕ.
Όταν σε όλη την Ευρώπη κυβερνητικά και μη κόμματα των παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών συρρικνώνονται προς όφελος ευκαιριακών σχηματισμών, στη χώρα μας, πολλά από τα πολιτικά μορφώματα της κρίσης αφού έπαιξαν τον ρόλο δεκανικιού του ΣΥΡΙΖΑ ή της κρυφής εφεδρείας του, γύρισαν στο περιθώριο εκεί που πραγματικά ανήκουν.
Πρώτοι στην Ευρώπη πέσαμε στην περιδίνηση του λαϊκισμού, πρώτοι βγαίνουμε από αυτήν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτη ύλη όλα τα βασικά γνωρίσματα της παράταξής μας, τη σύνεση, το μέτρο, τον ορθό λόγο, την ελευθερία, την έμπρακτη αλληλεγγύη, τον σεβασμό στην παράδοση, τη δικαίωση όλων των μεγάλων ιστορικών επιλογών μας, από την πρώτη μέρα της θητείας του ως πρωθυπουργός έβαλε το πρόταγμα των επόμενων ετών. Θέλει η κυβέρνηση του να κριθεί από τα αποτελέσματα του μεταρρυθμιστικού της έργου και όχι για τις προθέσεις της.
Έτσι μπαίνουν, σιγά-σιγά, τα θεμέλια για μια σύγχρονη στρατηγική διακυβέρνησης του τόπου: Όπου σταθερή επιδίωξη θα είναι να έχουν όλοι μέρισμα στη βελτίωση της καθημερινότητας τους, στην παραγωγή νέου πλούτου, αλλά και στον συνεχή έλεγχο και την λογοδοσία των ηγετών του.
Με λίγα λόγια, στην εφαρμογή μιας πολιτικής για τους πολίτες. Για όλους τους πολίτες. Χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς που αποπροσανατολίζουν. Χωρίς λαϊκισμούς που συσκοτίζουν. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και υστερίες που σαν άγκυρα κρατούν τις κοινωνίες ακίνητες στο παρελθόν.
Απέναντι στην φοβική, οπισθοδρομική και – επιτρέψτε μου να πω – τεμπέλικη αριστερά που ζήσαμε 4,5 χρόνια, εμείς προτάσσουμε την τόλμη για νεωτερικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προωθούμε την επανάσταση του «συγκεκριμένου» και του «μετρήσιμου».
Να γιατί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκινά, δεν είναι καθόλου αποϊδεολογικοποιημένη. Αντίθετα, έχει πεντακάθαρα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είναι φιλελεύθερη και προοδευτική. Είναι σύγχρονη και πατριωτική.
Το πεδίο της αποτελεσματικότητας, όσο και εάν φαίνεται δύσκολο με δεδομένη την κατάσταση της χώρας, είναι προνομιακό για τη ΝΔ.
Η αντίθεση μεταξύ του χαλαρού και αναποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης της Αριστεράς με το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε πρόσωπα ακόμη και σε δομές της δικής μας κυβέρνησης, είναι τόσο έντονη που δημιουργεί ένα θετικό πολιτικό μομέντουμ εντός και εκτός της χώρας.
Επιπλέον ο άξονας «αποτελέσματα» versus «προθέσεις», αναθεωρεί και επαναπροσδιορίζει τις παραδοσιακές πολιτικές διαιρέσεις μεταξύ δεξιάς – αριστεράς.
Αυτό φανερώνει και η αμηχανία που βγάζουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στις προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης.
Δίνουν μάχη οπισθοφυλακών ενώ γνωρίζουν ότι αποτελούν εργαλείο για αυξημένη αποδοτικότητα του κυβερνητικού έργου μιας και παράγουν από τις πρώτες στιγμές της εφαρμογής τους χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ήδη, η εκλογική πολυσυλλεκτικότητα που εμφάνισε η ΝΔ και στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις κατέδειξε τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και αφορούν τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό πολλών συμπατριωτών μας και δείχνει τον απεγκλωβισμό των πολιτών από διχαστικές ιστορικές αναφορές του παρελθόντος και παρωχημένα στερεότυπα στα οποία συστηματικά η Αριστερά προσπαθούσε να τους παγιδεύσει.
Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να αλλάξουμε τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες, για μα μην πω από τις πρώτες κιόλας ώρες, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγοντας τους σωστούς ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, με ισχυρή βούληση και σοβαρή προετοιμασία κατάφερε να αλλάξει το υπόδειγμα.
Η δύναμη της εικόνας από τον καθαρισμό του οικοπέδου με τα αποκαΐδια στο Μάτι σάρωσε ιδεολογήματα δεκαετιών. Ότι δεν μπόρεσε να κάνει η αυτοαποκαλούμενη ως κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση της αριστεράς δώδεκα μήνες τώρα, το έκανε η κυβέρνηση μας μέσα σε λίγες μέρες σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Με αποφασιστικότητα χωρίς ιδεοληψίες.
Η θεομηνία της Χαλκιδικής και η πετυχημένη διαχείριση της κρίσης απέδειξε τον υψηλότατο βαθμό ετοιμότητας όλης της κυβέρνησης. Λειτούργησε άμεσα χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καν υπονούμενα για τους προηγούμενους με μόνο στόχο την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής.
Μήπως άλλαξε η δομή, ο σχεδιασμός και η ικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις; Όχι βέβαια. Το μόνο διαφορετικό είναι οι άνθρωποι που επελέγησαν έστω και λίγα 24ωρα πριν την καταστροφή για να κάνουν τη δουλειά.
Τα πρώτα σημάδια ελπίδας για την ταλαιπωρημένη ΔΕΗ φάνηκαν αφότου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την διάσωση της. Η μετοχή της κινείται έντονα ανοδικά παρά την απαξίωση και την εικόνα παρακμής που εμφανίζει η εταιρεία εξαιτίας της αλλοπρόσαλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Την καλή προετοιμασία και τον αξιόπιστο σχεδιασμό αγκάλιασαν Έλληνες και ξένοι επενδυτές.
Το επόμενο διάστημα όλοι εμείς, οι εθελοντές, τα μέλη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία τεράστια πρόκληση: Να προσδιορίσουμε το ρόλο του κόμματος σε αυτή τη νέα πολιτική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Τρεισήμισι χρόνια τώρα υπό την ηγεσία του Προέδρου μας και την καθοδήγηση του αεικίνητου γραμματέα μας Λευτέρη Αυγενάκη και του πρώην πλέον Γενικού μας Διευθυντή Νίκου Παπαθανάση, το κόμμα ανέπνευσε, αναμορφώθηκε, λειτούργησε και φυσικά ανταποκρίθηκε στις μικρές και μεγάλες εκλογικές μάχες.
Από εδώ και εμπρός οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας και επαφής με την κοινωνία παραδοσιακούς και σύγχρονους. Να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε σε διαρκή ώσμωση με τα σύγχρονα πολιτικά ρεύματα, τα θέλω και τις επιδιώξεις των πολιτών. Επειδή όμως τα κόμματα δεν είναι μόνο δεξαμενές σκέψης πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε πριν τις εκλογές: Την ανάδειξη ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Με τη συμβολή και συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και φίλων.
Παράλληλα έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας το έργο της με νηφάλιο λόγο χωρίς κραυγές, επενδύοντας στο πολιτικό επιχείρημα, εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες της και προβάλλοντας τα αποτελέσματα των δημόσιων πολιτικών της
Η περίοδος που αφήνουμε πίσω μας, με τα διδάγματα της, αποτελεί την ρωγμή στην ιστορία του έθνους μας, όπως θα έλεγαν οι Ατζέμογλου και Ρόμπινσον στο εξαιρετικό τους βιβλίο “Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη”, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως το παράθυρο ευκαιρίας για την ανάταξη της χώρας.
Στις 7 Ιουλίου έγινε η αρχή.
Όλοι μαζί κυβέρνηση και κόμμα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο μας και Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα της αποτελεσματικότητας, να αλλάξουμε τον τόπο και να κτίσουμε στην Ελλάδα μία νέα εποχή Εθνικής Αυτοπεποίθησης.