Nεόκαστρο Ημαθίας: Θωμάς Κυριαζής: Έκτη γενιά αιγοπροβατοτρόφος … και συνεχίζει… Βίντεο

Ένας κτηνοτρόφος από κούνια θα λέγαμε, είναι ο Θωμάς, που επιμένει ελληνικά και εκτρέφει γίδια και πρόβατα της αυτόχθονης χιώτικης φυλής που είναι ιδιαίτερα «προικισμένα» από τη φύση.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος Νίκας

Είναι πιο ανθεκτικά, το γάλα τους είναι ποιοτικό, κάτι που ενδιαφέρει πολύ τον Θωμά, αφού το γάλα του το τυροκομεί ο ίδιος μαζί με την οικογένειά τους στο αδειοδοτημένο δικό τους τυροκομείο. Από το αρμεκτήριο το γάλα περνά αμέσως στην παγολεκάνη και απευθείας τυροκομείται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα τυριά του είναι τόσο ποιοτικά.

Η ποιότητα της τροφής παίζει σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του γάλακτος και την ευζωία των προβάτων και των αιγών. Για να εξασφαλίσει ένα ποιοτικό σιτηρέσιο για τα ζώα του καλλιεργεί, ο ίδιος τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι και επιπλέον τους δίνει άχυρο, πίτουρο και ισορροπιστή. «Ο κτηνοτρόφος μας» είπε, «είναι σαν το μερμήγκι μαζεύει όλο το καλοκαίρι τροφή για να έχει να σιτίσει τα ζώα του τον χειμώνα».  Οι αίγες παράγουν κατά μέσο όρο 350-450 κιλά το χρόνο. Τα κατσίκια είναι πολύ καθαρά ζώα και λίγο ιδιότροπα στην τροφή τους και λίγο πιο ευαίσθητα από τα πρόβατα.

Τα κατσίκια του είναι τα περισσότερα διασταυρωμένα με «ευγενείς» φυλές, Δαμασκού, Μάλτας και Αlpine και το γάλα τους είναι εξαιρετικό. Η κάθε κατσίκα δίνει 2 περίπου λίτρα γάλα την ημέρα και η ηλικιακά η καλύτερη παραγωγή είναι από 1- 5 ετών.

Στη κτηνοτροφική του εγκατάσταση εκτρέφει περίπου 400 γίδια και πρόβατα.

Η συμβουλή τους στους κτηνοτρόφους είναι ασχοληθούν περισσότερο με τις ελληνικές φυλές, ιδιαίτερα αυτή της Χίου και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους τυροκομείο, αφού η ζήτηση των ελληνικών τυριών κάθε μέρα αυξάνει.

Η αιγοπροβατοτροφία πρέπει με κάθε τρόπο και με τη βοήθεια της πολιτείας να διατηρηθεί αφού είναι μέρος της αύλης πολιτιστικής μας κληρονομίας και ήδη ο κλάδος κοντεύει να εξαφανιστεί.

Εμείς ευχόμαστε να σκύψει η πολιτεία στα προβλήματα των κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις και χρηματοδότηση για ανανέωση εξοπλισμού γιατί ήδη είμαστε λίγο προ του τέλους…

Αλλωστε επειδή η αιγοπροβατοτροφία είναι η μόνη μορφή κτηνοτροφίας που έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιβάρυνση του πλανήτη είναι και η μόνη που θα διατηρηθεί.

Δείτε το Βίντεο:

Προηγούμενο άρθροΑ.Ε. Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για την συμμετοχή του κόσμου στην γενική συνέλευση-εκλογές
Επόμενο άρθροΔήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Α. Τζιτζικώστα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ