Νεοχώρι Ημαθίας: Γνωρίστε το σπάνιο και εξαιρετικό εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών της Όλγας Σβώλου. – βίντεο – φωτό

Εξέχοντας χώρος και σημείο σπάνιας λαογραφικής τέχνης, είναι το εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών της Όλγας Σβώλου, που βρίσκεται στο κέντρο του Νεοχωρίου.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Ένα παραδοσιακό χωριάτικο οίκημα, περιστοιχισμένο από μια αυλή “πλημμυρισμένη” στο πράσινο, με πολύχρωμα λουλούδια και ένα γραφικό εκκλησάκι άρτια εναρμονισμένο στο  τοπίο, συνθέτουν την εικόνα του χώρου δράσης της χαρισματικής Όλγας! Τον χώρο “πηγή έμπνευσης” για την ίδια όπως μας έχει εκμυστηρευτεί, όπου περνά ατελείωτες ώρες ράβοντας, κεντώντας, αλλά και ..μελετώντας μέσα από λαογραφικά βιβλία και έντυπα, την παραμικρή λεπτομέρεια των ενδυμάτων του παρελθόντος.

Τεράστια η γκάμα της ραπτικής της ικανότητας, που περιλαμβάνει ενδυμασίες από κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Δίπλα της ο σύζυγός της Βασίλης, φιλοτεχνεί με περίσσιο ταλέντο και εξαίρετη αποτελεσματικότητα τα κοσμήματα των φορεσιών. Επισκεπτόμενοι τον χώρο, είχαμε την τύχη να καταγράψουμε την προετοιμασία ένδυσης της περίφημης γυναικείας φορεσιάς του Ρουμλουκιού, αλλά και την πατροπαράδοτη τεχνική δεσίματος του περιβόητου κεφαλόδεσμου (κατσούλι).

Στοιχεία που καθιστούν την εν λόγω ενδυμασία την εντυπωσιακότερη όλων στην Ελλάδα. Θέλοντας να δώσει έμφαση και ζωντάνια στις δημιουργίες της η κα Σβώλου, μας παρουσίασε ενδεικτικά τέσσερις διαφορετικές ενδυμασίες. Έντυσε ξεχωριστά από δύο αγόρια και κορίτσια, απεικονίζοντας ενδυματολογικά τη Μακεδονία και την Κρήτη.

Ευαγγελία, Τάσο, Αλεξάνδρα και Ιορδάνη σας ευχαριστούμε!

Αλλά πρωτίστως εσάς Όλγα και Βασίλη για την εγκάρδια φιλοξενία σας!

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλέφωνα: 2333027209 και 6978405190

Email: texnhkaipolitismos@yahoo.gr

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες: