Νέο πτωχευτικό δίκαιο: Πώς θα σώζεται η πρώτη κατοικία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μετά από περίπου 15 ημέρες έντονων διαβουλεύσεων και διαφωνιών ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης, των τραπεζών και των δανειστών το νέο πτωχευτικό δίκαιο βρίσκεται στην τελική ευθεία προς ψήφιση. 

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Στόχος του νέου πτωχευτικού κώδικα είναι να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από μια πλατφόρμα ή να οδηγούνται σε πτώχευση, με το κράτος ωστόσο να αναλαμβάνει τη διαχείριση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε περίπτωση πτώχευσης θα εκποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το κράτος ωστόσο μέσω ενός ειδικού νέου δημόσιου φορέα, θα αναλαμβάνει τη διαχείριση της πρώτης κατοικίας, δίνοντας  τη δυνατότητα στο πτωχευμένο νοικοκυριό να συνεχίσει να μένει μέσα στο σπίτι καταβάλλοντας ενοίκιο και μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μπορούν μετά από τρία χρόνια να το επαναγοράσουν.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται ο Δημόσιος Φορέας να λειτουργεί κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και να μπορεί να εκδίδει ομόλογα, προκειμένου να χρηματοδοτείται.  Ο μηχανισμός μεταξύ φορέα και δανειολήπτη θα λειτουργεί ως εξής:

  • Ο δημόσιος φορέας με την έγκριση του οφειλέτη θα αγοράζει το ακίνητο, μια ανάσα πριν την διενέργεια του πλειστηριασμού.
  • Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνεται από ανεξάρτητο εκτιμητή στην εμπορική του αξία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τιμή που θα αγοράζει ο φορέας το ακίνητο θα είναι η ίδια με την τιμή 1ης προσφοράς που βγάζουν οι τράπεζες τα ακίνητα στους πλειστηριασμούς.
  • Μετά την εκτίμηση της αξίας ο φορέας θα πληρώνει το τίμημα στην τράπεζα. Στην περίπτωση που το υπόλοιπο του δανείου είναι υψηλότερο από την τιμή πώλησης τους ακινήτου η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα εφόσον πρόκειται για δανειολήπτη με εισοδήματα στο όριο της φτώχιας. Αν, όμως, ο δανειολήπτης διαθέτει άλλη ακίνητη περιουσία ή εισόδημα ικανό να εξυπηρετεί μια μικρή δόση τότε η διαφορά θα ρυθμίζεται από την τράπεζα ή θα ρευστοποιείται το άλλο περιουσιακό στοιχείο του δανειολήπτη.
  • Ο δημόσιος φορέας θα ενοικιάζει το σπίτι στον δανειολήπτη εφόσον εκείνος επιθυμεί και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να το αγοράσει από τον φορέα μετά από 3 χρόνια , προχωρώντας σε έναν μακροχρόνιο διακανονισμό με τον φορέα διαχείρισης ακινήτων.
  • Εφόσον ο ενοικιαστής πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν πληρώσει επί 3 συνεχείς μήνες το ενοίκιο τότε χάνει την «ρύθμιση».
  • Το ύψος του ενοικίου θα είναι χαμηλότερο από το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου.
  • Ο Φορέας θα μπορεί να διακρατεί το ακίνητο για 12 έτη.
  • Για τους οικονομικά ασθενέστερους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς, ΑμεΑ) θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδότηση του ενοικίου από το δημόσιο.
Προηγούμενο άρθροΕγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους – Τι προβλέπει
Επόμενο άρθροΑλ. Χαρίτσης: Η πολιτική ζωή του τόπου σύρεται στη λάσπη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ