Νέο «μαχαίρι» στο αφορολόγητο – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Οι δανειστές ξανανοίγουν όπως όλα δείχνουν το κεφάλαιο του αφορολόγητου ορίου. Λίγους μήνες μετά το «μαχαίρι» του αφορολόγητου ορίου από τα 9.500 ευρώ στα 8.636, η τρόικα θα επιδιώξει νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση των δανειστών είναι να μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ και να καταργηθούν οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές με στόχο να εξοικονομηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές μάλιστα θα αξιώσουν νέα μείωση, καθότι θεωρούν ότι το αφορολόγητο όριο στην χώρα μας είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν ότι θα μπουν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, καθώς δεν βλέπουν να υπάρχει πρόοδος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής ενώ θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η φορολογητέα βάση και θα κλιθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και πολίτες με πενιχρά εισοδήματα ή συντάξεις των 400 ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται και αυτή τη φορά να ακολουθήσει την τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια που διαπραγματεύεται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Δηλαδή, αρχικά να πιέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μειώσει το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ, έτσι ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή κάπου στη μέση. Δηλαδή στα 7.000 ευρώ, ακολουθώντας την τακτική του περασμένου Μαΐου, όπου αξίωναν μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.500 στα 8.100 ευρώ και τελικά συμφώνησαν στα  8.636 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές γνωρίζουν ότι για κάθε «ψαλίδισμα» 500 ευρώ στο αφορολόγητο όριο μπαίνουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2010  αφορολόγητο όριο ήταν στα 12.000 ενώ σήμερα έκπτωση φόρου δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλλουν πλέον φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι δανειστές θα επικαλεστούν ότι στην χώρα μας το αφορολόγητο όριο είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο μπορεί για παράδειγμα στην Γερμανία το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 8.472 ευρώ, ωστόσο το μέσο οικογενειακό ετήσιο εισόδημα ανέρχεται στα 47.041 όταν στην Ελλάδα φτάνει στα 17.182. Αντίστοιχα στην Γαλλία το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 9.690 ευρώ με το μέσο ετήσιο εισόδημα των γαλλικών νοικοκυριών να φτάνει τα 37.792. Συνεπώς, μπορεί η χώρα μας να έχει ένα από τα μεγαλύτερα αφορολόγητα όρια σε όλη την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει και από τα μικρότερα οικογενειακά ετήσια εισοδήματα.

 

Προηγούμενο άρθροΜαθαίνουμε για το Scrub Σώματος και φτιάχνουμε μόνοι μας με Καφέ!
Επόμενο άρθροΕξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται σε πολλές κλοπές από αποθήκες, σπίτια και καταστήματα στην Ημαθία
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ