Νέο κύμα ακρίβειας εν μέσω πανδημίας – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Βαρύ και ασήκωτο παραμένει το καλάθι των ελληνικών νοικοκυριών καθώς παρατηρούνται δεκάδες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα, και την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νέες ανατιμήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα σε ορισμένα προϊόντα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πρόκειται για αυξήσεις έως και 10%, σε μια περίοδο που χιλιάδες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται καθώς προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε μέσα  από τα επιδόματα ανεργίας είτε από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δηλαδή τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ. Ανατιμήσεις, οι οποίες προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανατιμηθούν το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε ποσοστό από 4% έως 10%, τα σοκολατοειδή κατά 6%, τα απορρυπαντικά 5%, οι καραμέλες επίσης 5%, τα τοματίνια 4% και τα εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά, κυρίως τα ανθρακούχα σε ποσοστό 3%. Ανατιμήσεις οι οποίες αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν τα καταστήματα τροφίμων στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα, πάντα με πληροφορίες οι ανατιμήσεις πραγματοποιούνται από μεμονωμένες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων και εισαγωγικές εταιρείες και όχι από το σύνολο των επιχειρήσεων. Μάλιστα, εκτός από τα επώνυμα προϊόντα ελαιολάδου και σπορέλαιου ανατιμήσεις θα γίνουν και σε κάποια αντίστοιχα  προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή σπορέλαια και ελαιόλαδα με την επωνυμία της εκάστοτε μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ανατιμήσεις στα προϊόντα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται σε ορισμένα από αυτά, στις καταστροφές που έχουν υποστεί ορισμένες καλλιέργειες αλλά και στην διατήρηση των λειτουργικών εξόδων σε υψηλά επίπεδα.

Χρονιά ανατιμήσεων

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι Ελληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα δεκάδες προϊόντα. Και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τον φετινό Σεπτέμβριο οι τιμές βασικών αγαθών αυξήθηκαν σε ποσοστό έως και 21,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα. Αναλυτικότερα αύξηση

21,5% σημείωσαν τα νωπά φρούτα, 12,3% οι ελιές,  6,8% τα αλλαντικά, 4,6% το χοιρινό,  4,5% το αρνί και το κατσίκι, 3,2% τα νωπά λαχανικά,  2,3% τα τυριά, 2,2% το νωπό γάλα πλήρες, 2% τα νωπά ψάρια και 1,1%

το ψωμί και τα δημητριακά. Και όλα αυτά μάλιστα την στιγμή που στην χώρα μας έχουμε αποπληθωρισμό σε ποσοστό 2%. Αποπληθωρισμός που οφείλεται στην ραγδαία μείωση των τιμών που καταγράφουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή στα ξενοδοχεία.

Προηγούμενο άρθροΟι νέοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Κέμπριτζ
Επόμενο άρθροΔιπλωματικές πηγές: Να εξεταστεί η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά η Ελλάδα
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ