Νέες σημαντικές συναντήσεις για το Πράσινο Κίνημα στη ΔΕΘ

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει την πράσινη ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ 

Το οικολογικό αποτύπωμα και την πράσινη οπτική του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν στελέχη του Πράσινου Κινήματος με την ηγεσία της ΔΕΘ – HELEXPO.

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη με τον Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Τζήκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Κυριάκο Ποζρικίδη της ΔΕΘ-Helexpo. Μαζί με τον Κώστα Καλογράνη, ήταν και ο εκπρόσωπος τύπου του Πράσινου Κινήματος Νίκος Καραμπάσης, αλλά και ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.

Τη συζήτηση μονοπώλησε το θέμα της ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, που θα ανανεώσει την ζωή και το περιβάλλον της πόλης της Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας της έναν πνεύμονα πρασίνου- με το νέο πάρκο που θα δημιουργηθεί, το οποίο θα καταλαμβάνει περισσότερο του 50% της υπάρχουσας τοποθεσίας.

Επίσης, η νικητήρια βιοκλιματική πρόταση, δύναται να εξοικονομήσει έως και το 70% της υπάρχουσας ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ η χρήση ηλιακής, γεωθερμικής και η επαναχρησιμοποίηση/εξοικονόμιση νερού θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του νέου εκθεσιακού κέντρου. Έμφαση επίσης δίνεται στη χρήση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών κατασκευής τα οποία θα προμηθευτούν από τοπικούς και περιφερειακούς προμηθευτές.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση : « Στηρίζουμε απόλυτα την πράσινη προσέγγιση της ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Η βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος και το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει στην πόλη, ανήκουν στις ρεαλιστικές σύγχρονες πράσινες πολιτικές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο από την σημερινή κατάσταση».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η νικητήρια πρόταση αναδείχθηκε μέσω του «Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO για διεθνείς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και τις συστάσεις βέλτιστων πρακτικών της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Οι βασικοί πυλώνες των κανονισμών είναι οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, η ανωνυμία κατά την επαγγελματική αξιολόγηση, οι δίκαιες συνθήκες και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, στοιχεία που η Διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θεωρεί θεμέλια για να υποστηρίξει το μέλλον του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Πράσινο Κίνημα – ΜΟΔ: Συνεργασία για τα προγράμματα που θα υλοποιήσει το Πράσινο Ίδρυμα 

Μία ακόμα σημαντική συνάντηση πραγματοποίησε το Πράσινο Κίνημα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο Συμπρόεδρος του κόμματος Κώστας Καλογράνης και ο Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) Γιώργο Παπαδημητρίου και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα τεχνογνωσίας υλοποίησης ευρωπαϊκών πράσινων προγραμμάτων.

Οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους και στην Αθήνα, όπου θα θέσουν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο των Προγραμμάτων που είναι να υλοποιήσει το Πράσινο Ίδρυμα.

Σε δηλώσεις του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε: “Ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμη η συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, κ. Παπαδημητρίου, καθώς ηγείται μίας Μονάδας που στηρίζει την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αποφασίσαμε να συναντηθούμε ξανά στο προσεχές διάστημα ώστε να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το Πράσινο ίδρυμα που είναι ο επιστημονικός φορέας πολιτικής τεκμηρίωσης, που έχει σκοπό τη μελέτη, την ανάλυση και τη διάδοση, με κάθε τρόπο, όλων των πτυχών του οικολογικού και πράσινου προβληματισμού και της πολιτικής οικολογίας.”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” Νίκος Παπαδάκης τόνισε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ: “Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τη δρομολόγηση και υλοποίηση παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας με το Πράσινο Ίδρυμα. Θα έχουμε την ευκαιρία πολύ σύντομα να επαναλάβουμε τη συνάντησή μας με τον κ. Παπαδημητρίου και να θέσουμε τις βάσεις συνεργασίας στα προγράμματα που θα υλοποιήσει το Πράσινο ίδρυμα”

Προηγούμενο άρθροΑ. Μ. Ασημακοπούλου: Η απάντηση της ΕΕ σε ερώτησή της για τους παράνομους αεροψεκασμούς των τουρκικών αεροσκαφών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου
Επόμενο άρθροΗμαθία: Η «ΚΕΡΚΙΔΑ» η κορυφαία αθλητική εφημερίδα επιστρέφει