Εκατοντάδες Νεοζηλανδοί έχουν αρχίσει τις διαδικασίες για να παραδώσουν τα όπλα τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πώληση τουφεκίων εφόδου και ημι-αυτόματων όπλων έπειτα από το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την απαγόρευση στις πωλήσεις τουφεκίων εφόδου και ημι-αυτόματων όπλων.
Αμέσως μετά τη σφαγή στο Κράισττσερτς, όπου ο Αυστραλός λευκός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ σκότωσε 50 μουσουλμάνους, η Άρντερν ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, η οποία επέτρεψε στον δράστη να αγοράσει απολύτως νόμιμα το οπλοστάσιό του, στο οποίο περιλαμβάνονταν και ημι-αυτόματα όπλα.
«Κάθε τύπος ημι-αυτόματου όπλου που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής θα απαγορευθεί στη χώρα», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.
Η απαγόρευση της πώλησης των όπλων αυτών τέθηκε σε ισχύ χθες Πέμπτη στις 15:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση αυτού του είδους των όπλων.
Η Άρντερν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 100 με 200 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (έως 120 εκ. ευρώ). Θα υπάρχει μία περίοδος χάριτος, όμως όποιος δεν έχει παραδώσει το όπλο του στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2.430 ευρώ) και τρία χρόνια φυλάκιση.
Τις πρώτες 20 ώρες μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του μέτρου σχεδόν 500 άνθρωποι κάλεσαν την ειδική τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε από την αστυνομία μέσω της οποίας οι πολίτες να μπορούν να ξεκινούν τις διαδικασίες για την παράδοση των όπλων τους, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αστυνομίας Τούσα Πένι.
Ωστόσο, παρότι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή είναι αποδεκτή από όλους τους πολιτικούς, ακόμη και της αντιπολίτευσης, κάποιοι αντίπαλοί της θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μέτρο κάνοντας ψευδείς δηλώσεις παράδοσης των όπλων τους.
«Αυτά τα πρόσωπα πιθανόν να μην έχουν τίποτα να κάνουν, όμως αυτό δεν ισχύει για την αστυνομία», τόνισε η Πένι. «Στις τρέχουσες συνθήκες είναι απαράδεκτο».
Η αστυνομία εκτιμά σε 1,2 εκατομμύριο τον αριθμό των όπλων που κυκλοφορούν στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ