Νέα προϊόντα στις αγορές του κόσμου – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στην λίστα με τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα βρέθηκαν το 2018 τα ελληνικά μπισκότα, τα συμπληρώματα διατροφής, οι  μπανάνες και τα βιβλία.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλια

Με τις ελληνικές εξαγωγές να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την αξία τους να ανέρχεται το 2018 στα 33 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ το 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις τοποθετούν τα προϊόντα τους στις αγορές του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών τα μπισκότα, οι γκοφρέτες αλλά και το συσκευασμένο ψωμί βρέθηκαν στην 95η θέση με τα 100 σημαντικότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα με τον τζίρο τους να φτάνει τα 44 εκατ. ευρώ. Μια θέση πιο κάτω, στην 96η θέση βρέθηκαν τα συμπληρώματα διατροφής με την αξία των εξαγωγών να φτάνει τα 43,9 εκατ. ευρώ ενώ στην 97η θέση βρέθηκαν οι εξαγωγές μπανάνες, νωπές ή αποξηραμένες με τον τζίρος τους να φτάνει τα 43,6 εκατ. ευρώ.

Την λίστα με τα 100 πιο δημοφιλή εξαγώγιμα αγαθά συμπληρώνουν τα βιβλία με τις πωλήσεις τα ανέρχονται σε 40,8 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τα ελληνικά μπισκότα ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές τους τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας σε αρκετές χώρες του κόσμου ποιοτικά προϊόντα. Οι συγκριμένες εταιρίες συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις και ήδη η ανταπόκριση των ξένων προμηθευτών είναι σημαντική. Εκτός όμως από τα νέα προϊόντα που έχουν βρεθεί στην λίστα με τα 100 πιο δημοφιλή ελληνικά προϊόντα σημαντική άνοδο σημείωσαν και αρκετά από τα «παραδοσιακά» εξαγώγιμα αγαθά.

Έτσι, οι εξαγωγές του παρθένου ελαιόλαδου βρέθηκαν στην 4η θέση της λίστας με τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα το 2018 από την 9η θέση που είχε βρεθεί το 2017. Η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου ανήλθε πέρυσι στα 524,5 εκατ. ευρώ έναντι 413,5 εκατ. ευρώ πρόπερσι καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,9%. Οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών αν και εμφάνισαν αύξηση κατά 4,8% φτάνοντας τα 441,1 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στην 10η θέση με τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα από την 8η που είχαν βρεθεί πέρυσι.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε η εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την συγκεκριμένη κατηγορία να βρίσκεται στην 19η θέση από την 38η που βρισκόταν πέρυσι και την αξία της εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας να ξεπερνάει τα 211 εκατ. ευρώ. Άνοδο σημείωσαν και οι εξαγωγές κρασιών κατά 5,9% φτάνοντας τα 80 εκατ. ευρώ ωστόσο υποχώρησαν στην  58η θέση από την 53η που ήταν πέρυσι.