Νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές – πιθανόν σήμερα – με 15ετή ομόλογα

Έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, ίσως και σήμερα, με την επανέκδοση (re opening) 15ετούς ομολόγου προεξοφλούν οι αναλυτές.

Όπως εκτιμούν η Ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσει να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, προκειμένου να αντλήσει από την αγορά 1,5 έως 2 δισ. ευρώ. Ήδη, το  Ελληνικό Δημόσιο με ανακοίνωση του σήμερα το πρωί παρείχε τη σχετική εξουσιοδότηση στις τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank (GSIB), HSBC and J.P. Morgan as Joint Lead Managers  για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου 15ετούς διάρκειας (λήγει τον Φεβρουάριο του 2035) και με επιτόκιο 1,865%.

Η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 2,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετων ομολόγων τον Φεβρουάριο, 5 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετων ομολόγων με επιτόκιο  2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Με την επικείμενη έκδοση των 15ετων ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων  (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από  SMP / ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ότι από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒουλγαρία: 1.336 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό — ρεκόρ για 2η συναπτή ημέρα —, 11 θάνατοι
Επόμενο άρθροΗ ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε σχεδόν 500.000 νεογέννητα το 2019, σύμφωνα με έρευνα