“Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί με την υπογραφή Τσίπρα και τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, να συνεχίσει την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, αλλά και την επιβολή επιπλέον μέτρων το 2019 και το 2020”
Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας. Τελειώνει η δανειακή σύμβαση. Τελειώνουν τα δάνεια από τους εταίρους. Δεν τελειώνουν, όμως, ούτε τα Μνημόνια, ούτε η εποπτεία. Και αυτό το ομολογεί πλέον ακόμη και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προ ημερών παραδέχθηκε ότι θα εφαρμοστεί ένα «Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης» και χθες -με συνέντευξή του στους Financial Times- παραδέχθηκε ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. θα είναι μετά τον Αύγουστο πιο συχνές από τις αξιολογήσεις που γίνονται στις χώρες που έχουν βγει από τα Μνημόνια. Ανέφερε μάλιστα ότι θα γίνονται τρεις ή τέσσερις έλεγχοι κάθε χρόνο από τους δανειστές αντί για τις συνήθεις εξαμηνιαίες των υπολοίπων χωρών. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι γι αυτές του τις δηλώσεις δέχθηκε χθές μια σφοδρότατη επίθεση ακόμη και από δημοσιογράφους της ΕΡΤ διότι αποκαλύπτοντας την αλήθεια κατέστρεψε το αφήγημα του κ.Τσίπρα.
Με απλά λόγια χθες αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ακόμη και τον κορυφαίο υπουργού του για το νέο του παραμύθι. Βέβαια οι πολίτες ήδη ξέρουν ότι εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής του, που ανέκοψε την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία, θα συνεχιστεί όχι μόνον η στενή εποπτεία, αλλά και η επιβολή πρόσθετων μνημονιακών μέτρων ύψους 5,2 δις ευρώ. Με την υπογραφή Τσίπρα και τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξει νέα περικοπή συντάξεων και από την 1η Ιανουαρίου 2020, αν όχι νωρίτερα, νέα μείωση του αφορολόγητου. Θα χάσουν ένα μηνιαίο μισθό οι χαμηλόμισθοι και δύο μηνιαίες συντάξεις οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα επιβαρυνθούν όλοι με επιπλέον φόρο 600 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώνουν φόρο και οι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα.
Ο κ. Juncker είπε ότι «τελειώνει το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας» δηλαδή αυτό που λέει και η Νέα Δημοκρατία. Ότι τελειώνει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης, τελειώνουν τα δάνεια των εταίρων και η χώρα θα πρέπει να βγει στις αγορές. Πρόσθεσε όμως ο κ. Juncker ότι «η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί». Και αυτό επίσης είναι ταυτόσημο με ό,τι λέει η Νέα Δημοκρατία. Ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει δεσμευθεί με την υπογραφή Τσίπρα και τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, να συνεχίσει την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, αλλά και την επιβολή επιπλέον μέτρων όπως οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Με δυό λόγια: Τελειώνει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης, αλλά συνεχίζονται τα Μνημόνια. Ακόμα και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Juncker δήλωσε μεν ότι η Κομισιόν εργάζεται για μια λύση, χωρίς όμως να λάβει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη μορφή που θα έχει ο εν λόγω μηχανισμός.
Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Juncker , η συμμετοχή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πράγματι εντυπωσιακή σε απόλυτους αριθμούς. Κι αυτό είναι ευχάριστο γιατί καταδεικνύει ότι η Ελλάδα παραμένει ελκυστική για επενδύσεις. Ωστόσο, πρέπει να τονιστούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απορρόφησης. Από τα χρήματα με τα οποία έχει συνδράμει η Κομισιόν και η ΕΤΕΠ τη χώρα μας, τα 815 εκ. αφορούν ρευστότητα προς τις τράπεζες, οι οποίες μένει να φανεί πώς θα τα αξιοποιήσουν. Επιπλέον, ο ΟΤΕ (δηλαδή η Deutsche Telekom) αλλά και η Fraport έχουν να λάβουν 150 και 280 εκ. αντίστοιχα ενώ και ο ΤΑΡ θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ. Επομένως είναι μύθος τα περί επιτυχίας-ρεκόρ της κυβέρνησης στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς τα στοιχεία προκύπτουν κυρίως από την συμφωνία με τη Fraport την οποία προώθησε η ΝΔ και πολέμησε λυσσαλέα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αδιανόητο επίσης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει επίσημα παρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό ούτε στους παραγωγικούς φορείς, ούτε στους φορείς της αγοράς, ούτε στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας αλλά ούτε στις πολιτικές δυνάμεις. Το κατέθεσε στην Τρόικα και το συζητά σήμερα στο Eurogroup. Στους Έλληνες πολίτες δεν είπαν τίποτε άλλο παρά μόνο ότι το σχέδιο αυτό θα έχει το «ιδεολογικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαιο επομένως είναι πως εάν έχει το ιδεολογικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αναπτυξιακό δεν θα είναι. Θα είναι ιδεοληπτικό και όχι αναπτυξιακό. Διότι οι ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχουν τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Όπως ήδη έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, ένα τέτοιο πρόγραμμα προφανώς και δεν δεσμεύει τη Νέα Δημοκρατία. Το αναπτυξιακό σχέδιο που αυτή προτείνει ξεκινά από τη δραστική μείωση των φόρων, περιλαμβάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις και αποβλέπει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Υπόθεση Σταμάτη Κριμιζή
“Είναι κρίμα να στερείται η Ελλάδα τις υπηρεσίες επιστημόνων όπως ο κ. Κριμιζής. Και είναι στίγμα για τον Υπουργό να αποθαρρύνει με τις αποφάσεις και τις ανεύθυνες δηλώσεις του Έλληνες επιστήμονες που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα.”
Με την επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Κριμιζής περιέγραψε τη θεσμική απαξίωση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτή. Κατήγγειλε, επιπλέον, έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα συγκεκριμένα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ. Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό είναι πολύ συγκεκριμένες και παραπέμπουν σε καθεστώς αδιαφάνειας. Η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει πρωτίστως τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα. Παρόλα αυτά ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα αναφέρει ο κ. Κριμιζής επιχείρησε την απαξίωσή του. Οφείλει, λοιπόν, ο κ. Παππάς να δώσει άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τους πόρους που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού; Γιατί κράτησε τη διαχείριση το Υπουργείο και δεν την ανέθεσε στον ΕΛΔΟ; Επιπλέον είναι ανάγκη να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει, με νέα παρέμβασή του, ο κ. Κριμιζής: Γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ακόμη ούτε Α.Φ.Μ., ούτε λογιστή, ούτε νομικό σύμβουλο;
Η δήλωση του κ. Παππά είναι αφενός απόδειξη ενοχής και αφετέρου μνημείο θράσους και αλαζονείας. Απόδειξη ενοχής διότι δεν λέει κουβέντα για τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Κριμιζής. Και μνημείο θράσους και αλαζονείας διότι επιχείρησε να απαξιώσει τον καταξιωμένο σε διεθνές επίπεδο Έλληνα επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA. Είναι κρίμα να στερείται η Ελλάδα τις υπηρεσίες επιστημόνων όπως ο κ. Κριμιζής. Και είναι στίγμα για τον Υπουργό να αποθαρρύνει με τις αποφάσεις και τις ανεύθυνες δηλώσεις του Έλληνες επιστήμονες που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα.
Από κει και πέρα δεν γίνεται να μην σχολιαστεί η τοποθέτηση στη θέση του διακεκριμένου ακαδημαϊκού κ. Κριμιζή, ενός προσώπου με τουλάχιστον φαιδρή δημόσια παρουσία και απολύτως γραφικές απόψεις. Η μοναδική φορά που η συγκεκριμένη Κυβέρνηση χρησιμοποίησε αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή επικεφαλής δημοσίου οργανισμού -τοποθετώντας ως πρόεδρο του ΕΛΔΟ τον κ. Κριμιζή- της βγήκε ξινή και ο κ. Κριμιζής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον αρμόδιο υπουργό. Στην επιλογή πάντως του αντικαταστάτη του, ο κ Παππάς ξεπέρασε και τις χειρότερες προσδοκίες, τοποθετώντας ως πρόεδρο στην πολυδιαφημισμένη “ελληνική NASA” ένα φαιδρό πρόσωπο.