Α. Για τις εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό:
Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ του βουλευτή και των ΑΝΕΛ και προσπαθεί -όπως όλοι οι Έλληνες- να καταλάβει τι συμβαίνει. Διότι όσα τραγελαφικά περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ περί “αιώνιων όρκων πίστης” που φέρεται να έχει δώσει ο βουλευτής παρουσία του κ. Καμμένο και του κ. Τσίπρα μάλλον παραπέμπουν σε σέχτα και σίγουρα πάντως όχι σε πολιτικά κόμματα.
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Η πολύ θλίψη τους οδηγεί στην παράνοια, προφανώς γιατί βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν τις καρέκλες τους. Δεν υπάρχουν λόγια για τις χθεσινές αλλοπρόσαλλες διαρροές του Μαξίμου που βλέπουν παντού συνωμότες και εχθρούς. Τέτοιες αντιδράσεις παρατηρούνται μόνον όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό βλέποντας το τέλος της να πλησιάζει. Κατά τα λοιπά αντί να εφευρίσκουν εχθρούς και συνωμότες θα καλύτερα οι ένοικοι του Μαξίμου να βγουν λίγο στο δρόμο και να συνομιλήσουν με τους πολίτες, μήπως και συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι οι αποφάσεις τους βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα.
Καταρχάς, καλό θα ήταν κάποιος να πει στον πρωθυπουργό να βλέπει λιγότερο Hollywood διότι όσα συμβαίνουν στις ταινίες σπανίως επιβεβαιώνονται στην πραγματική ζωή. Το γεγονός ωστόσο ότι κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό επιβεβαιώνεται χθες και απο μια ακόμη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου που άφησε ξαφνικά ανοιχτό το ενδεχόμενo επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό να γίνει με 180 ψήφους, όπως έχει ζητήσει ο κ. Καμμένος από τον κ. Τσίπρα. Πριν από μόλις έξι μέρες ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα 180 ψήφων και μάλιστα παρουσία όλων των πολιτικών συντακτών. Οι ίδιοι όχι μόνον απέκλειαν το ενδεχόμενο να φέρουν τη συμφωνία με 180, αλλά το αιτιολόγησαν και βάσει του Συντάγματος. Και τώρα ξαφνικά το ξανασκέφτονται γιατί φοβούνται μήπως τα κουκιά δεν βγαίνουν και δεν βρεθούν και οι πρόθυμοι που δήλωνε βέβαιος ο κ. Τζανακόπουλος ότι θα βρεθούν. Η ΝΔ βέβαια θα καταψηφίσει στο σύνολό της αυτή τη συμφωνία είτε χρειάζεται 151 για να κυρωθεί, είτε 180, είτε ακόμη και 300 βουλευτές να ζητήσουν ψάχνοντας να βρουν συνενόχους.
Β. Για το Σκοπιανό
Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει αυτή τη συμφωνία ούτε σε αυτήν, ούτε στην επόμενη βουλή αν δραπετεύσουν με εκλογές. Δεν θα τη φέρει καν για κύρωση στη Βουλή εάν τη βρει σε εκκρεμότητα όταν γίνει Κυβέρνηση. Ας το καταλάβουν όλοι. Η Νέα Δημοκρατία έκρουσε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, ότι δηλαδή πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία, έκανε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση γι αυτό το λόγο και οι 153 ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Και μια και το φερε η κουβέντα θα είχε ενδιαφέρον να ρωτηθεί ο κ. Λαζαρίδης τι άλλαξε χθες και έφυγε από την κυβερνητική πλειοψηφία και γιατί δεν το έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία.
Αν η συμφωνία έρθει από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο στη Βουλή και κυρωθεί, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών, τα οποία θα υπάρχουν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά. Κι αυτό γιατί πριν από την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο, οι Σκοπιανοί θα έχουν προχωρήσει στο δημοψήφισμα, θα έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους και θα έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Θα είναι, άλλωστε, εξαιρετικά δύσκολο σε ένα κράτος που θα έχει ήδη αλλάξει το Σύνταγμά του, να του επιβάλλει μια ακόμη αναθεώρηση.
Γ. Οικονομία
Η μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών επιβεβαιώνει όσα βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες. Ότι δουλεύουν για να πληρώνουν το κράτος το οποίο έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συνιδιοκτήτη της τσέπης τους. Και δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των ημερών που προκαλεί ίλιγγο, αλλά και πολλά ακόμη ευρήματα αυτής της έρευνας:
- To γεγονός ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένας επιπλέον μήνας εργασίας σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ για να αποπληρώθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος.
- Ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τους υψηλότερους φόρους και εισφορές -περισσότερο ακόμη και από τις σκανδιναβικές- και λαμβάνει όλο και χειρότερες παροχές και υπηρεσίες από το κράτος.
- Και βέβαια οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν δυσβάσταχτα υψηλές περιορίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων και υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Κεντρική και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η μείωση της φορολογίας. Στόχος είναι να πάψουν οι πολίτες να δουλεύουν επί της ουσίας μόνο για ένα αδηφάγο και αναποτελεσματικό κράτος. Και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.