Α. Σκοπιανό
“Τα όσα δηλώνει ο κ. Ζάεφ επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες της Νέας Δημοκρατίας”.
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ανάμεσα στα άλλα ότι ήδη «υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία» με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Μπροστά σε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά και να κρύβεται. Ερωτάται λοιπόν ευθέως:
- Έχει ήδη δεχθεί τις αλυτρωτικές απαιτήσεις για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα» της γειτονικής χώρας;
- Έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes, για όνομα το οποίο να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
- Έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
- Έχει συμφωνήσει σ’ αυτά που λέει ο κ. Ζάεφ χωρίς να έχει τη στήριξη της Κυβέρνησής του ή τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τέτοια συμφωνία. Δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα. Οι Έλληνες ενωμένοι δεν θα επιτρέψουν η αδυναμία Τσίπρα να οδηγήσει σε εθνική ήττα. Τα όσα δηλώνει ο κ. Ζάεφ επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες. Ότι η Κυβέρνηση όχι μόνον έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις, εγκαταλείποντας πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά και ότι προτίθεται να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Εγκαταλείπει τα όπλα της Ελλάδας για να πάρει αβέβαιες υποσχέσεις. Γι’ αυτό άλλωστε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον μιλούσε για την ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και να μην αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας οποιαδήποτε συμφωνία σε δόσεις. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε εξ αρχής και θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση αν αυτή δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική. Δεν μπορεί να πληρώσει η χώρα μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις.
Πρωτ’ απ’ όλα για μια ακόμη φορά, τα πολιτικά κόμματα και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν την παραμικρή επίσημη ενημέρωση και θεωρούμε απαράδεκτο να μαθαίνουμε ό,τι συμβαίνει από δηλώσεις σκοπιανών αξιωματούχων. Υπάρχει, άλλωστε, άλλο ένα κρίσιμο ερώτημα: Τη συμφωνία για την οποία μιλά ο κ. Κοτζιάς και περιγράφει ο κ. Ζάεφ την υπογράφει ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως πρωθυπουργός μιας συγκυβέρνησης; Έχει ο κ. Τσίπρας τη συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου ή διαπραγματεύεται μόνος του; Αν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει την χώρα για μια τόσο σημαντική εθνική υπόθεση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας.
Εάν δεν έχει τη στήριξη Καμμένου διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός. Και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια δημοκρατική χώρα. Επιπλέον για να πει η αντιπολίτευση την άποψή της για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα -πόσο μάλλον εθνικής σημασίας- οφείλει προηγουμένως να ενημερώσει τους πολίτες η κυβέρνηση για την ενιαία της θέση. Συμφωνεί ο κ. Καμμένος με όσα λέει ο κ. Ζάεφ ότι συμφώνησε μαζί του ο κ. Τσίπρας;
Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει επιτέλους υπεύθυνα τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται και αν όσα απαράδεκτα αποκάλυψε ο κ. Ζάεφ ισχύουν. Να ενημερώσουν δηλαδή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ποια είναι η οριστική κυβερνητική τους πρόταση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως το Σκοπιανό.
Β. Οικονομία
“Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτραπεί η προγραμματισμένη για την 1.1.2019 μείωση των συντάξεων διαψεύδονται καθημερινά και το αφήγημα της επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών που οι ίδιοι ψήφισαν καταρρέει. “
Ο στόχος της μείωσης του Φ.Π.Α. στο 11%, θεωρείται στρατηγικός για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πιο καθοριστικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου. Η χώρα σήμερα είναι ευνοημένη από τη συγκυρία και η καλή πορεία του τουρισμού δεν θα είναι για πάντα δεδομένη. Τυχαία γεγονότα μπορούν να ασκούν καταλυτική -θετική ή αρνητική- επίδραση. Γι’ αυτό ακριβώς και η ΝΔ παρουσίασε χθες το πλήρες σχέδιό της που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 24 στο 13% και στη συνέχεια την καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και εστίαση). Παράλληλα δε, θα επανεξετασθεί και το τέλος διανυκτέρευσης που εντελώς αχρείαστα επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την κατάργησή του.
Όλα αυτά δεν έχουν μπει τυχαία στο πρόγραμμα της ΝΔ. Οι ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος- έχουν σημαντικά χαμηλότερο Φ.Π.Α. τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, καθώς ο Φ.Π.Α. στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%. Η μείωσή του επομένως και στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη για να θωρακισθεί ανταγωνιστικά η τουρισμός μας ακόμη και αν παρ ελπίδα παρέλθει η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία. Επιπλέον, δε η άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση είναι βέβαιον ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Κάτι που υπενθυμίζουμε ότι συνέβη και το 2013 όταν ορθότατα η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε μονομερώς τον ΦΠΑ κατορθώνοντας να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονταν ότι θα συμβεί το αντίθετο.
Οι επιλογές της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα είναι η επιτομή της αντιαναπτυξιακής στρατηγικής. Ειδικά στον τουριστικό τομέα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μοιάζει σαν να βάλθηκε να τον καταστρέψει και ειλικρινά η χώρα είναι πολύ τυχερή που ευνοήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη διεθνή συγκυρία η οποία την κατέστησε τον πιο δημοφιλή προορισμό στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την Κυβέρνηση Σαμαρά το Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13% και στα καταλύματα στο 6,5%, τον αύξησε στην εστίαση στο 24% και στα καταλύματα στο 13%. Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αυξήσεις, επέβαλε και έναν νέο φόρο από 1/1/2018, το τέλος διανυκτέρευσης. Αυτά θα ανατραπούν από τη Νέα Δημοκρατία με στόχο να καθιερωθεί ένας και μόνο φόρος στο 11% που θα αφορά το σύνολο του τουριστικού κλάδου ο οποίος έτσι θα γίνει έτσι ο μοχλός του αναπτυξιακού σοκ που χρειάζεται η χώρα.
Πιστεύουν αλήθεια οι πολίτες ότι ο κ. Τσίπρας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των φόρων, ξαφνικά του ήρθε η επιφοίτηση και κατάλαβε ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί από την ανατροπή της πολιτικής που ο ίδιος επέβαλε; Αλλά κι αν ακόμη και τώρα συνειδητοποίησε επιτέλους ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνον μέσα από την ιδιωτική οικονομία ποιον θα εμπιστευθούν οι πολίτες; Τη ΝΔ που πάντα πίστευε στην ανάγκη αναπτυξιακών επενδύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα ή το ΣΥΡΙΖΑ που έχει πολεμήσει κάθε αναπτυξιακή και επενδυτική προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια;
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτραπεί η προγραμματισμένη για την 1.1.2019 μείωση των συντάξεων διαψεύδονται καθημερινά και το αφήγημα της επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών που οι ίδιοι ψήφισαν καταρρέει. Δεν είναι μόνο ο Ν.4472/2017 (Αχτσιόγλου) που με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο προβλέπει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν είναι μόνο το 4ο συμπληρωματικό μνημόνιο που η Κυβέρνηση έκρυβε, αλλά δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο τις προβλέπει. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Μοσκοβισί). Προστέθηκε τώρα και η Αναλογιστική Μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη σελ. 4, η νέα αυτή Αναλογιστική Μελέτη ενσωματώνει και προεξοφλεί -ως βασική παραδοχή σε όλους τους υπολογισμούς της- την περικοπή των συντάξεων το 2019 (προσωπική διαφορά κύριων και επικουρικών), όπως ήδη προβλέπεται από το Ν.4472/2017.Η διαπραγμάτευση που υπόσχεται η εθισμένη στο ψέμα κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων. Εξάλλου, από το 2015 έχουν γίνει 21 άδικες και αχρείαστες αυξήσεις εισφορών και μειώσεις στις συντάξεις τους, βάσει των οποίων οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 35% και 44% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2014.