ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητος

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

Α. Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η κύρωση του σχετικού Πρωτοκόλλου υπαγορεύεται από την παράγραφο 4 του άρθρου 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της. Τις γνωστές θέσεις της ΝΔ επί του θέματος επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη χθεσινή συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ εξηγώντας γιατί κανένας από τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς δεν δέχτηκε να εκχωρηθεί στους βόρειους γείτονές «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Στη  συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Αθήνα ο Γερμανός Ευρωβουλευτής (CDU) Έλμαρ Μπροκ, που είναι από τους γνωστότερους Ευρωβουλευτές με τεράστια εμπειρία σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουμε ως Ε.Ε. στα Σκόπια ότι η ιστορία, ο Μέγας Αλέξανδρος, και η Αρχαία Μακεδονία ανήκουν στην Ελλάδα και καμία αλυτρωτική τάση δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό από μόνο του δείχνει την απόλυτη κατανόηση της Γερμανικής πλευράς στις ανησυχίες, όχι μόνον της ΝΔ αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Γεγονός που δεν είναι άσχετο βέβαια με την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Μέρκελ, στην οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος -αν και εξέφρασε τη διαφορετική της άποψη σε σχέση με αυτήν της ΝΔ- έδειξε να κατανοεί  πλήρως τις εύλογες ανησυχίες που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών που δυστυχώς ενθαρρύνει η συμφωνία των Πρεσπών.

Έχει δε προφανή σημασία -κάτι που διεφάνη από όλες τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών που μετείχαν στη χθεσινή συνάντηση- ότι το ΕΛΚ  στηρίζει την θέση της Ν.Δ. ότι η γειτονική χώρα θα κριθεί αυστηρότατα στην διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Από τις δηλώσεις ακόμη και του κ. Μπροκ, επιβεβαιώνεται ότι ακόμη και η Γερμανία προτίθεται να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων εάν η γειτονική χώρα χρησιμοποιήσει αυτή τη συμφωνία ως όχημα αλυτρωτισμού.

Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία εθνικά επιζήμια και ετεροβαρή. Και αυτό γίνεται φανερό ακόμη και από το γεγονός ότι ήδη προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι διατάξεις της υποχρεώνουν την Ελλάδα να απεμπολήσει το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν -και είναι- απολύτως ξεκάθαρος στο θέμα αυτό και δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία τέτοια ερμηνεία της Συνθήκης. Δεν θα δεχτούμε η Ελλάδα να έχει λιγότερα δικαιώματα από τους Ευρωπαίους εταίρους λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για να μπει μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση από όλα τα κράτη – μέλη. Στην αρχή για να ανοίξουν και στο τέλος για να κλείσουν. Αυτά τα 35 κεφάλαια πρέπει να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ τα εν λόγω κεφάλαια εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας.  Και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι εταίροι -όπως επιβεβαιώνεται ήδη από τη διήμερη σύσκεψη του προεδρείου του ΕΛΚ- κατανοούν πλήρως τις ανησυχίες της Ν.Δ. και του ελληνικού λαού.

Η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι το brand «μακεδονικός/η/ο» δεν θα ταυτιστεί με τη γειτονική  χώρα. Και αυτό θα το πράξει τόσο χρησιμοποιώντας ως όπλο την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. αλλά και με παρεμβάσεις σε διεθνή φόρα και οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληγούν τα εμπορικά συμφέροντα της χώρας, των Ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, καθώς και τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τσίπρας-Καμμένος.

Β. Καμμένος – Παπαχριστόπουλος

 

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βούτσης είχε φτάσει στο σημείο, αντίθετα με όσα του επέβαλε ο θεσμικός του ρόλος, να… παρακαλέσει τον κ. Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί, αλλά να μείνει λίγες ημέρες ακόμα στην βουλευτική καρέκλα, με το ψευδοεπιχείρημα ότι πρέπει να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  Ακολούθησαν οι ντροπιαστικές επιστολές των έξι προθύμων βουλευτών που οδήγησαν στην παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχουν δύο βουλευτές ταυτοχρόνως στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι και οι δύο πρώην εταίροι, κυρίως δε, να μη χάσει ο κ. Καμμένος την ΚΟ του. Είναι πρωτοφανές και οξύμωρο να αποχωρεί ο ένας εταίρος μια συγκυβέρνησης καταγγέλλοντας, και ο πρώην εταίρος του να κάνει ό,τι μπορεί για να μην του χαλάσει το χατίρι, ενίοτε φτάνοντας σε ακραίες λύσεις και θεσμικές ακροβασίες.

 

Γ. Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα

Ο κ. Βέμπερ δείχνει έτσι ότι κατανοεί το αίτημα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού πρώτα ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, θα επέτρεπε να μειωθούν ακόμη πιο δραστικά οι φόροι και να υπάρξει δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Η δήλωση αυτή του κ. Βέμπερ δείχνει ταυτόχρονα πόσο μεγάλη αξία έχουν οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική όπως οι σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη – Μάνφρεντ Βέμπερ. Είναι όμως ταυτόχρονα μια ηχηρή απάντηση στους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ είναι δήθεν αποκομμένη στην Ε.Ε.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανοικτή συζήτηση με τον Μ. Βέμπερ πρώτη προτεραιότητα για  το ΕΛΚ και βέβαια για τη Ν.Δ. είναι η δημιουργία καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Θέσεων που δεν θα δημιουργούνται από ένα διογκωμένο κράτος με επιδοτήσεις ή δεν θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θέσεων οι οποίες θα δημιουργηθούν μέσα από την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία. Στην Ευρώπη συνολικά αλλά και στην Ελλάδα,  δέσμευσή της ΝΔ είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά μ πλεονεκτήματα, για την παραγωγή νέου πλούτου, νέων θέσεων εργασίας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα που παρουσιάζει το ΕΛΚ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ένα πρόγραμμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι αν το ΕΛΚ ηγηθεί της Ευρώπης, αυτό θα είναι καλό όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα καθώς οι προτεραιότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ευθυγραμμίζονται πλήρως.

Ο  κ. Βέμπερ επίσης ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων γιατί μπλοκάρει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που καταδικάζουν το καθεστώς Μαδούρο. Όπως είπε, στη Βενεζουέλα υπάρχει μια δικτατορία και το ελεύθερο Κοινοβούλιο παλεύει για Δημοκρατία. «Είναι τραγικό να βλέπεις πώς η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει τι είναι αυτό που τον συνδέει με τον Μαδούρο. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που έχει υποστεί τα δεινά της δικτατορίας να μην τοποθετείται απέναντι σε ένα δικτατορικό καθεστώς, πώς είναι δυνατόν η δημοκρατική Ελλάδα να μην συντάσσεται με τη δημοκρατική Ευρώπη;

 

Προηγούμενο άρθροΔέκα εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων» στους Δήμους
Επόμενο άρθροΟμιλία Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.