ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

 Α. Για τις συντάξεις και τα εργασιακά

Η ανακοίνωσή του Μαξίμου με την οποία κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν “δεσμεύθηκε για 7ήμερη εργασία” και ότι σκοπεύει “να γυρίσει τους εργαζομένους στον 18ο αιώνα” δεν είναι παρά μόνον άλλη μια ελεεινή προσπάθεια του Μαξίμου να διακινήσει fake news σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Όμως αυτή τη φορά ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα, που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, την πάτησε με μια πρωτοφανή γκάφα. Και αυτό καθώς η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία αναφερόταν ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκριθεί από την ίδια την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου. Η επιχειρησιακή αυτή σύμβαση προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και πολύ καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου που την ενέκρινε, διότι με την συμφωνία αυτή την οποία ανέφερε ως θετικό παράδειγμα συλλογικών συμβάσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.

Η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Παπαστράτος, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση “μας επιστρέφει στον 18ο αιώνα”, προβλέπει λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερες μέρες ανάπαυσης για τους εργαζόμενους χωρίς να μειώνονται οι μισθοί. Συγκεκριμένα βασίζεται σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο. Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Το Μαξίμου, δηλαδή καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της γιατί συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%! Επίσης, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τα εργασιακά, λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Γιατί είναι αυτοί που κατέστησαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυρίαρχες στην Ελλάδα. Που έφεραν στην Ελλάδα μισθούς χαμηλότερους και από το επίδομα ανεργίας καθώς 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 322 ευρώ και που έκαναν τη χώρα αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στις μειώσεις των μισθών.

Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν μίλησε για “επταήμερη εργασία”. Πρόκειται για σκόπιμη και τερατώδη διαστρέβλωση όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης. Για μια εκστρατεία fake news λίγο πριν τις κάλπες με εμπνευστές τα υπόγεια του Μαξίμου και εκτελεστές τα φερέφωνά του. Και δυστυχώς ακόμη και σοβαρά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν στον κ. Μητσοτάκη κάτι που δεν είπε ποτέ, δηλαδή τις λέξεις “επταήμερη εργασία”. Είναι απολύτως προφανές πως, όταν κάποιος λέει “όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο”, όπως επί λέξει ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική, εννοεί ότι η επιχείρηση πάει από πενθήμερο σε επταήμερο λειτουργίας. Διαφορετικά θα έλεγε “όταν οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την επιχείρηση να πάνε από πενθήμερο σε επταήμερο”. Και όπως αναφέραμε στην περίπτωση της Παπαστράτος οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας μειώθηκαν χωρίς να μειωθούν οι μισθοί. Είναι κρίμα δε που το συνήθως προσεκτικό ΚΚΕ έπεσε θύμα των ψευδών ειδήσεων ότι τάχα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “επταήμερη εργασία” και τοποθετήθηκε πάνω σε fake news εκδίδοντας ανακοίνωση.

Β. Για τα εθνικά θέματα

Το μήνυμα προς την Τουρκία, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, σαφές και να εκπέμπεται με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Και αυτό σημαίνει μια κλιμάκωση των αποφάσεων που πρέπει να λάβει η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, εφόσον  δεν συμμορφωθεί με τις αυστηρές συστάσεις που της έχουν γίνει. Αυτή πρέπει να είναι η επιβεβλημένη πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, για να μπορείς να συζητήσεις ουσιαστικά και αξιόπιστα, θα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη διάθεση από την άλλη πλευρά, που πρέπει να το δείχνει έμπρακτα Παραδείγματος χάριν, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής. Είναι απολύτως ώριμο,  υπέρ ώριμο, να το λύσει, επιτέλους. Θα ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, η οποία θα έδειχνε ότι θέλει πραγματικά να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με διάθεση να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Αλλά, αυτό το οποίο επείγει είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική η οποία αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα. Η η παραβίασή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μιας χώρας, δεν είναι μία απλή υπόθεση. Είναι κάτι πάρα, πάρα πολύ σοβαρό. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Κύπρο, από την Ελλάδα και από την Ευρώπη,  με την απαραίτητη αυστηρότητα και σοβαρότητα.

 

Σχετικά δε με την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό για μια κακή συμφωνία την οποία υπέγραψε με τους γείτονές μας, η οποία, για πρώτη φορά, αναγνώρισε “μακεδονική” εθνότητα, “μακεδονική” ταυτότητα και δεν προστάτευσε ούτε καν τα μακεδονικά προϊόντα της βορείου Ελλάδος. Η ΝΔ έχει παρουσιάσει αναλυτικά τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσει για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Με πρώτο και σημαντικότερο την ενίσχυση του brand της Μακεδονίας . Και θα προστατεύσει επίσης όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα βρίσκονται απολύτως ξεκρέμαστες από μια κακή συμφωνία.

Γ. Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε το πακέτο μέτρων  άρον-άρον για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκαφάτες διακοπές του. Και προφανώς δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πού είναι ο κ. Χουλιαράκης, γιατί έχει εξαφανιστεί; Γιατί προφανώς διαφωνεί. Μάλλον, όμως, διαφωνεί και ο κ. Τσακαλώτος με αυτές τις επιλογές που επιβλήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πανικόβλητο κ. Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει δεκτή την τροπολογία για το αφορολόγητο, θα αποδείξει ότι είναι υποκριτής. Από τη μία δίνει κάτι το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι 13η σύνταξη, αλλά είναι μόνο ένα προεκλογικό επίδομα, και από την άλλη δεν νομοθετεί από τώρα για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ισοδυναμεί με μια μείον σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, που έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχει καταψηφίσει. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα, όλοι μαζί, το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ να υψώσουν από κοινού με τη ΝΔ ένα τείχος άμυνας απέναντι σε αυτή την πολιτική και να παρουσιαστεί στους εταίρους ότι αυτή είναι μία πολιτική εσφαλμένη με την οποία όλα τα κόμματα διαφωνούν. Η πρόκληση, λοιπόν, για τον κ. Τσίπρα ισχύει, έχει τη δυνατότητα στη Βουλή να κάνει δεκτή την τροπολογία της ΝΔ. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν τη ψηφίσει, η ΝΔ δεν πρόκειται να εφαρμόσει ως επόμενη κυβέρνηση την μείωση του αφορολόγητου.

 

Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Η Monsanto πιθανότατα φακέλωνε πρόσωπα με επιρροή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πέραν της Γαλλίας, σύμφωνα με την Bayer
Επόμενο άρθροΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ : Διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών