ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας

 A: Όρμπαν

Το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πήρε χθες  μια γενναία και δύσκολη απόφαση.  Αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 190 υπέρ και 3 κατά την αναστολή επ΄ αόριστον της συμμετοχής του Fidesz, του Κόμματος του κ. Όρμπαν, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια του ΕΛΚ. Και έκανε πολύ σωστά. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ουσιαστικά ο πρώτος ηγέτης μεγάλου Κόμματος του ΕΛΚ, ο οποίος ανοιχτά και ξεκάθαρα έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε στις τάξεις μας ένα Κόμμα που μιλά για ανελεύθερη Δημοκρατία, το οποίο δεν σέβεται βασικές αρχές και αξίες της κοινής ευρωπαϊκής μας διαδρομής και το οποίο υιοθετεί και στο προσφυγικό μια στάση η οποία δεν παραπέμπει σε μια Ευρώπη της συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πήρε θέση, έκανε το σωστό.

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει πλήρως την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Τσίπρα  να ταυτίσει τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον κ. Όρμπαν. Ο κ. Όρμπαν στις πρακτικές του περί ανελεύθερης Δημοκρατίας, στον τρόπο με τον οποίον θέλει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα, μοιάζει με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος υιοθετεί τακτικές που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, που αμφισβητούν την διάκριση των εξουσιών, που υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να φτιάξει μία ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα του κάνουν το χατίρι και θα του στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στις επόμενες ευρωεκλογές και  εθνικές εκλογές.

Β: Εκλογές

Η προαναγγελία του κ. Μεϊμαράκη και της κ. Ασημακοπούλου να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα, επειδή είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, έγινε μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συνιστά αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του Κόμματος. Είναι άλλωστε φανερό πως με τη ρύθμιση «Κουντουρά – Δανέλλη», ο κ. Τσίπρας εξαργυρώνει τα γραμμάτια προς τους δύο αυτούς “πρόθυμους” βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση – Κουρελού.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής ψήφισε ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά,  τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική Βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο.  Πίσω, όμως, έχει η αχλάδα την ουρά. Διότι εάν εκλεγούν η κ. Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης στην Ευρωβουλή, η  κυβέρνηση θα μείνει με 149 βουλευτές αφού και οι  δύο θα αναπληρωθούν από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και τότε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Θα ξαναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αφού θα χάσει 2 από τους 151 πρόθυμους βουλευτές του ή θα κρυφτεί πίσω από τα θερινά τμήματα;

 Γ: ΔΕΗ

 Ο ενορχηστρωτής  του κινήματος «δεν πληρώνω» κ. Τσίπρας και η διορισμένη από αυτόν διοίκηση της ΔΕΗ, αφού μετέτρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε βαθιά προβληματική εταιρεία με ζημιές πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, στέλνουν τελικά τον λογαριασμό της ανικανότητάς τους στους Έλληνες πολίτες, και μάλιστα στους συνεπείς. Μπροστά στον τρόμο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της εταιρείας, προχωρούν σε αυξήσεις  6% των λογαριασμών του ρεύματος μόνο στους συνεπείς  καταναλωτές. Τιμωρούν, έτσι, τους Έλληνες που πασχίζουν να πληρώσουν με δυσκολία το λογαριασμό του ρεύματος, ενώ αφήνουν ανενόχλητους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ήδη, ωστόσο, με τις καταστροφικές επιλογές τους, προκάλεσαν προβλήματα βιωσιμότητας στο βασικό πυλώνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Και για το έγκλημα αυτό θα λογοδοτήσουν σύντομα.

 Δ: Για το rebate στα φάρμακα

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όλως τυχαίως πριν μια εβδομάδα από την κυβέρνηση, η οποία μόλις είχε ψηφίσει τροπολογία με την οποία χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες. Στόχος της κυβέρνησης ήταν ο αντιπερισπασμός και ο αποπροσανατολισμός από το μεγάλο δώρο που η ίδια είχε κάνει στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Χθες η δικογραφία για το rebate στα φάρμακα απεστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, οπότε η κυβέρνηση προσπάθησε ξανά να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση αυτή, καθώς το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα; Φαίνεται ήδη ότι η υπόθεση της Novartis από «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ε: Νεκρός ο αναπτυξιακός νόμος

 Ενώ πέρασαν τριάντα τρεις μήνες από την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, δεν πήγε ακόμη ούτε ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο στην πραγματική οικονομία. Και αυτό σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες. Παράλληλα, με πρωτοφανείς ρυθμίσεις εγείρονται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας σε μια σειρά ρυθμίσεις, καθώς υπάλληλοι δίχως γνώση του αντικειμένου, καλούνται να αξιολογήσουν επενδυτικά σχέδια. Και αυτό στην καλή για την κυβέρνηση εκδοχή καθώς υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δημιουργούνται ευθέως ζητήματα διαφάνειας. Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να κάνει τα αυτονόητα ώστε να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ορθή αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Δεν μπορεί οι  ιδεοληψίες της να υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση “Στηρίζουμε Παίζοντας” σε συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΑνακατάληψη μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο το σενάριο της άσκησης ετοιμότητας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ