ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

Α. Εκλογομαγειρέματα

 Όλα όσο κάνει η Κυβέρνηση συνιστούν μία άνευ προηγουμένου θεσμική διολίσθηση. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA και των λοιπών προθύμων, τρέμοντας τις εκλογές που έρχονται σε 86 ημέρες, απεργάζεται απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να περιορίσει την ήττα της. Τρία παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

-Aποφεύγει ακόμη και σήμερα να καθορίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών, καθώς δεν ξεκαθαρίζει επισήμως: α) αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό και β) ποιο θα είναι τελικά το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

-Παρά τη δέσμευσή της ότι θα δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους, όχι μόνον κωλυσιεργεί, αλλά υπονομεύει συνειδητά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους. Κι αυτό γιατί προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, αλλά να υπολογίζεται μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών. Κάτι που είναι προδήλως αντισυνταγματικό.

-Το ανήκουστο, ωστόσο, στο οποίο προέβη το Μαξίμου είναι ότι με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα τη συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μην στήσει εκεί εκλογικά τμήματα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα τα κράτη μέλη της E.E. υποχρεούνται, βάσει των κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους πολίτες τους που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, και μάλιστα -εφόσον το επιλέξουν- τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κράτους μέλους της καταγωγής τους. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε, με πρόσχημα την επικείμενη (;) αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., να ανακοινώσει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στη Βρετανία. Είναι μάλιστα η μοναδική κυβέρνηση κράτους μέλους της Ε.Ε. που αποφασίζει κάτι τέτοιο. Και για αυτό έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις: o Υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν με το ΕΛΚ, ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet που έκανε πως «είναι εξόχως προβληματικό να περιορίζει σε μία δημοκρατική χώρα το δικαίωμα ψήφου των πολιτών σου».

Εάν αυτή η πρωτοφανής απόφαση δεν ανακληθεί, και μάλιστα άμεσα, τότε οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες της Μεγάλη Βρετανίας το Σάββατο 25 Μαΐου θα είναι οι μοναδικοί ευρωπαίοι κάτοικοί της που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους. Όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κράτη μέλη, θα συστήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις ευρωεκλογές.

Συμπεριλαμβανομένων και των κρατών που δεν παρέχουν δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές. Διότι δεν υπήρξε καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να επικαλέστηκε το Brexit για να στερήσει τη δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους της που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες πλην της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσουν πιστά την υποχρέωση τους αυτή, την οποία επιτάσσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενέχει προφανώς μια πολιτική διάσταση, καθώς προδίδει τον φόβο της να τεθεί στην κρίση των Ελλήνων που έφυγαν για το εξωτερικό, ιδίως τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο ενέχει και μια πολύ σοβαρότερη, καθαρά νομική διάσταση: Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις Ευρωεκλογές -εκδοχή που όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι πλέον πολύ πιθανή- τότε η στέρηση της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στον τόπο κατοικίας τους θα είναι αναμφισβήτητα παράνομη, καθώς θα παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε. Και, βεβαίως, μια τέτοιας έκτασης παράνομη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται να θέσει σε αμφισβήτηση ακόμη και την εγκυρότητα των ευρωεκλογών και να οδηγήσει μέχρι και σε επανάληψή τους. Με απλά λόγια: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την εγκυρότητα των ευρωεκλογών απλώς και μόνο επειδή κρίνει ότι έτσι τη συμφέρει. Η σκοπιμότητα της κυβερνητικής μεθόδευσης είναι προφανής για έναν πολύ απλό λόγο: Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά το Brexit πραγματοποιηθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία, αυτό σε τίποτα δεν την εμποδίζει να προχωρήσει κανονικά στη σύσταση εκλογικών τμημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε ήδη κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μετά την καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας ότι το ΥΠΕΞ εμποδίζει παράνομα τους 70.000 Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προφανώς για να μην τη μαυρίσουν στις κάλπες, τώρα μιλά αορίστως την κατάρτιση μιας νομοθετικής ρύθμισης. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι απλό: Αν όντως ο κ. Κατρούγκαλος σκοπεύει να επιτρέψει στους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις Ευρωεκλογές, τότε γιατί η ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας που τους το απαγορεύει υπάρχει ακόμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ; Και, κυρίως, ποιος έδωσε εντολή να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση και με ποιο κίνητρο, όταν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπουν κανονικά στους πολίτες τους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους;

Β. Για την επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. στη Μόσχα

Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη εντάσσονται σε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, καθώς είναι γνωστοί οι πολύ στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο Δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό εξάλλου ήταν και το αντικείμενο των επαφών που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τη ρωσική ηγεσία.

Συζήτησε πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων να διευρυνθεί και να ενισχυθεί. Συζήτησε ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσει να επεκταθεί η δυνατότητά να προσελκυθούν επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αλλά και πώς θα βελτιωθεί ταυτόχρονα η απόδοση των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Υπάρχει ήδη ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης» που οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής, περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερα κέρδη. Τα θετικά αυτά παραδείγματα θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

Γ. Για τις 120 δόσεις

Εδώ και 6 μήνες, η κυβέρνηση υποσχόταν ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί οφειλέτες να σταματήσουν κάθε πληρωμή και να περιμένουν προκειμένου να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση. Για έξι μήνες, δηλαδή, θυσιάζονταν τα έσοδα του κράτους στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση δεσμευόταν στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη ρύθμιση που η ίδια υποσχόταν στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα επιχειρηματολογούσε εναντίον της ρύθμισης ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την «κουλτούρα» των πληρωμών. Γι’ αυτό κρατήστε μικρό καλάθι στις χθεσινές νέες εξαγγελίες της κ. Αχτσιόγλου η οποία ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί τελικά το μέτρο. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τη διγλωσσία και να πει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απόγνωση, πού τελικά λέει ψέματα: Στους θεσμούς ή στους Έλληνες;

Δ. Για τις δηλώσεις Νίμιτς σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα

Ο κ. Μάθιου Νίμιτς ομολόγησε προχθές, με δηλώσεις του, ότι υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία». Παραδέχθηκε δηλαδή αυτό, που εδώ και μήνες η Ν.Δ. και ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνουν. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο δεν ευνοεί τα προϊόντα της Μακεδονίας, όπως ψευδώς προπαγάνδιζαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, αλλά θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε σχέση με τη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων της Μακεδονίας, ως προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Αποδεικνύεται έτσι -και δια στόματος Νίμιτς- πως μόνο στο μυαλό του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά υπήρχε η άποψη ότι τα προϊόντα της Μακεδονίας δεν κινδυνεύουν. Μετά τις δηλώσεις Νίμιτς, όλοι δυστυχώς κατανοούν πως η Μακεδονία εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας με εμφανή τον κίνδυνο να πληγούν, ονομαστά προϊόντα της μακεδονικής γης, όπως τα μακεδονικά κρασιά ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ),ενώ άγνωστη θα είναι η τύχη πλειάδας άλλων προϊόντων, όπως ο μακεδονικός χαλβάς, κλπ. Ας εξηγήσει τώρα ο κ. Τσίπρας στους παραγωγούς και τις επιχειρηματίες της Μακεδονίας γιατί η κυβέρνησή του εκχώρησε κεκτημένα δικαιώματα και έφερε τη χώρα προ τετελεσμένων.

 

Προηγούμενο άρθροΚύπρος: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων – Ετήσια έσοδα 500-600 εκ ευρώ από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα
Επόμενο άρθροΜήνυμα Ντομπρόβσκις για “κόκκινα δάνεια” – Απάντηση σε Ν. Χουντή (ΛΑΕ)