ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

Α. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η χθεσινή είδηση δεν είχε να κάνει με το αν ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ή όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές. Ακόμα κι αν δεν το παραδέχθηκε, σημασία έχει ότι αυτό το έχουν ήδη προεξοφλήσει οι πολίτες.

Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία η κυβέρνησή του έχει δεσμεύσει τη χώρα είναι καταστροφικά για την οικονομία και αποτελούν θηλιά στο λαιμό των πολιτών, που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει πνίξει στους φόρους. Ακόμη μεγαλύτερη είδηση είναι, μάλιστα, το ότι χθες για πρώτη φορά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλει, εδώ και 3 χρόνια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. για να μειώσει το συμφωνημένο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να εξασφαλιστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για ακόμη δραστικότερη μείωση των φόρων και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του, και μακάρι να ακολουθήσει τον κ. Τσακαλώτο σε αυτή τη δήλωσή του και ο κ. Τσίπρας. Πριν από δύο χρόνια, το Μάρτιο του 2017, ο κ. Τσακαλώτος θεωρούσε εντελώς ανέφικτο το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για επαναπροσδιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος σε χαμηλότερα επίπεδα. Έλεγε χαρακτηριστικά σε σαρκαστικό τόνο, σε συζήτηση στη Βουλή: «Όντως ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα φέρει πλεονάσματα 2%. Κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Κι εγώ θέλω πολλά στη ζωή. Δεν λέει κάτι αυτό».

Όσον αφορά τα πλεονάσματα του 4%, οι συγκεκριμένοι στόχοι πλεονασμάτων είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Τα πλεονάσματα αυτά θα χρηματοδοτούνταν από την ανάπτυξη και όχι από νέα μέτρα δημοσιονομικής φύσεως: οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υπερέβαιναν το 3% για όλη την περίοδο 2015 – 2018. Γι’ αυτό και η σύγκριση αυτή είναι παραπλανητική και γίνεται εκ του πονηρού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανέλαβε κατάφερε και έριξε στην ύφεση την οικονομία, για να ακολουθήσουν 3 χρόνια αναιμικής ανάπτυξης, παρά την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.

Β. Πολάκης= Τσίπρας

 Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τις πρακτικές Πολάκη, αλλά -ταυτιζόμενος με τον υπουργό του- έδωσε συνέχεια στην επίθεση εναντίον του κ. Στουρνάρα. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να ισχυριστεί ότι οι αντιδράσεις στις άθλιες πρακτικές του υπουργού του δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο «μικροπολιτική αντιπαράθεση και παραπολιτικό κουτσομπολιό». Τώρα, ωστόσο, μετά τη δημόσια κάλυψη Πολάκη από τον κ. Τσίπρα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει δεν απευθύνονται μόνον προς τον κ. Πολάκη, αλλά και –κυρίως μάλιστα- προς το Μαξίμου. Οφείλει, λοιπόν, επιτέλους ο κ. Τσίπρας να δώσει πειστικές απαντήσεις στα αυτονόητα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες. Πόσο μάλλον όταν τα απευθύνει προς τον ίδιο -ακριβώς με αυτές τις λέξεις- η δική τους Εφημερίδα των Συντακτών.

Γ. Kόκκινα δάνεια – Προστασία α’ κατοικίας

Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά είναι σημαντικό να βρεθεί επιπλέον με ποιον τρόπο θα επιβραβεύονται και οι δανειολήπτες εκείνοι που τα χρόνια της κρίσης, με πολύ μεγάλο κόπο και στερήσεις κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες. Την πρόταση αυτή, είχε επισημάνει στην πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των τραπεζών ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι για όσους πολίτες ήταν -κατά την τελευταία τριετία- συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, θα πρέπει να χορηγηθεί ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ο πρόεδρός της Νικόλαος Καραμούζης αντιμετωπίζουν θετικά τη συγκεκριμένη πρόταση. Κακώς η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είχε «ξεχάσει» ή σκόπιμα παραλείψει εντελώς αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο. Αφού πλέον οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, θα είναι μεγάλο λάθος η Κυβέρνηση να μην εντάξει μια τέτοια ρύθμιση στο τελικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

 

Προηγούμενο άρθροΠ.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Σχετικά με τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών
Επόμενο άρθροΜε υπογραφή του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα αρχίζουν τα έργα προστασίας και αξιοποίησης του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσσαλονίκης