Α. Για το Προσφυγικό
Μόνο η λέξη ντροπή ταιριάζει στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του για τις εικόνες που είδα στο hot spot της Σάμου. Αυτοί που πουλούσαν δήθεν αριστερή ευαισθησία και ανθρωπισμό, έχουν δημιουργήσει τους πιο απάνθρωπους καταυλισμούς στον κόσμο. Για να καταλάβετε τον παραλογισμό του συστήματος που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Σάμο από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει 4434 οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες και λόγω των απίστευτων καθυστερήσεων να γίνει ο διαχωρισμός τους από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία μόνον 37 άτομα, ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρονται με τρομερά αργούς ρυθμούς στην ενδοχώρα.
Περίπου 4000 άνθρωποι ζουν σήμερα εκεί σε άθλιες συνθήκες, καθώς η χωρητικότητα του hot spot είναι μόνον για 700 άτομα. Ζουν σε σκισμένες σκηνές, κοιμούνται πάνω σε τελάρα και στην ερώτηση για το πόσες τουαλέτες αντιστοιχούν σε πόσους ανθρώπους η αρμόδια διοικήτρια δεν ήξερε καν την απάντηση.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 1,6 δις ευρώ από την Ε.Ε. Και το ερώτημα είναι βέβαια που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Η κυβέρνηση αρνείται να το απαντήσει αν και ερωτάται καθημερινά. Να ξέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αναζητήσει που πήγε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για το προσφυγικό.
Στην κυβέρνηση συνυπάρχει η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και τελικά ο κυνισμός. Ιδεοληψία διότι κάποιοι πίστευαν -και εξακολουθούν να πιστεύουν -ότι τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Διαχειριστική ανικανότητα και αδιαφάνεια διότι δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Και βέβαια κυνισμός διότι όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ανθρωπιστές, δεν έχουν παρά να πάνε στη Μόρια να δουν πως ζουν οι άνθρωποι αυτοί.
Πολλά μπορούν να γίνουν και μάλιστα άμεσα. Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων και άμεση αποσυμφόρηση των πιο προβληματικών hot spots της Σάμου, της Χίου και βέβαια της Μυτιλήνης αρχίζοντας από πιο ευάλωτες ομάδες. Και στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε να τελεσιδικούν αμέσως και να υπάρχει άμεσος διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Η χώρα θα διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους έφτασαν κατατρεγμένοι στην Ελλάδα.
- Για το Σκοπιανό
Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων. Αποδεικνύεται ότι Κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Ν.Δ. ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις χθεσινές αποκαλύψεις είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: «τώρα που γυρίζει».
Είναι πλέον πασιφανές ότι οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κυρίων Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα. Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα, ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση.
Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία. Προχθές σε συνέντευξή του ο. Κοτζιάς τον άδειασε μεγαλοπρεπώς χαρακτηρίζοντας έγκυρη τη συμφωνία. Και στο μεσοδιάστημα ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον κ. Ζάεφ για να τον συγχαρεί και να του συστήσει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα. Είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή; Μπορούν όντως να ισχυρίζονται αυτοί οι άνθρωποι ότι υπηρετούν μαζί το εθνικό συμφέρον; Σαν να το λένε ξεκάθαρα ακόμα και οι πολιτικοί των Σκοπίων στα πρακτικά που διέρρευσαν. “Να τελειώνουμε τώρα που έχουμε τον Τσίπρα και τον Καμμένο γιατί αν έρθει η Νέα Δημοκρατία η συμφωνία δεν θα περάσει”. Και ύστερα από αυτό έχουν το θράσος να ασκούν και κριτική.
Σχετικά με το δημοσίευμα της FAZ για μυστική συνάντηση της κυρίας Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ, είναι γνωστή η αξιοπιστία της εφημερίδας αυτής και μάλιστα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Πρόσφατα, άλλωστε, έχει υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε στους Γερμανούς ότι είμαστε υπέρ της συμφωνίας, γεγονός που διαψεύστηκε πανηγυρικά. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της κ. Σπυράκη, τα είπε η ίδια ρητά και κατηγορηματικά: Ήταν μια δημόσια συνάντηση που έγινε σε κοινή θέα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του συμβουλίου. Δεν ήταν μυστική. Η κ. Σπυράκη τόνισε στον κ. Ζάεφ ότι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία που αναγνωρίζει «Μακεδονική» εθνικότητα και «Μακεδονική» γλώσσα βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία απολύτως αντίθετη.
Η κυρία Σπυράκη, όπως επιβεβαιώνεται και από τα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσίευσε χθες η Καθημερινή απαρίθμησε μια προς μια τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τους ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών. Εξάλλου η αλήθεια φαίνεται και από το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή μόλις ξεκίνησε η συζήτηση με τους πολιτικούς Αρχηγούς των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ τους είπε: “ας τρέξουμε να το κλείσουμε με τον Τσίπρα γιατί με τον Μητσοτάκη δεν έχουμε καμία πιθανότητα.” Αυτό και μόνο δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κ. Ζαεφ ήταν απολύτως ενημερωμένος για την αντίθεσή της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη συμφωνία που προωθεί με τον κ. Τσίπρα. Την ίδια ξεκάθαρη τοποθέτηση επανέλαβε η κυρία Σπυράκη και στο βήμα της Βουλής της πΓΔΜ μόλις πριν από 2 εβδομάδες. Ήταν από κάτω οι βουλευτές του κ. Ζάεφ, και πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ο οποίος συμμετείχε και στη συνάντηση τον Ιανουάριο. Θα τολμούσε άραγε ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να πουν τα ίδια στο Σκοπιανό κοινοβούλιο; Όσοι τουλάχιστον δεν λοξοδρομούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι προσχέδιο χωρίς Προϋπολογισμό. Ένας Προϋπολογισμός δεν είναι σενάριο. Πρέπει να είναι σαφής, διαφανής και να έχει πολύ προσεκτικά -με ακρίβεια λεπτού- προσδιορίσει έσοδα και δαπάνες για το τρέχον που κλείνει και το επόμενο έτος που έρχεται. Αντί αυτού, η κυβέρνηση πρωτοτύπησε καταθέτοντας ένα κείμενο «multiple choice» που τα έχει όλα:
- Σεβασμό στις δεσμεύσεις του 3ου & 4ου -άτυπου- Μνημονίου με περικοπές συντάξεων ύψους 3,275 δις ευρώ για να καθησυχάσει τους δανειστές και τις αγορές.
- Στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων με ένα «σενάριο προθέσεων» στο οποίο δήθεν δεν θα περιληφθούν οι περικοπές των συντάξεων που ψήφισαν