ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας

Α. Θεσμικά Παιχνίδια της Κυβέρνησης

Η κοινοβουλευτική ντροπή που εκτυλίσσεται  δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή. Τέτοια δήλωση δεν έχει προηγούμενο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά προφανώς σε οποιοδήποτε κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας. Το δε απίστευτο είναι ανάμεσα στα 6 δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ. Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση!

Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το χθεσινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Διότι απλούστατα, εφόσον οι πρόθυμοι δεν είχαν καν το θάρρος να προσχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους.

Εκτός από ντροπιαστικό για όσους το σκέφτηκαν και κυρίως για όσους το υπέγραψαν, το χθεσινό πληρεξούσιο εξευτελίζει στην ουσία της την ελεύθερη εντολή των βουλευτών, που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα το οποίο υπαγορεύει στους βουλευτές να λειτουργούν με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αποξενωμένοι από κάθε είδους δεσμεύσεις. Δεν μιλάμε εδώ και για τις περιπτώσεις κομματικής πειθαρχίας. Δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα ένας βουλευτής να χαρίζει εν λευκώ και προκαταβολική την ψήφο τους σαν να δίνει όρκο αιώνιας πίστης. Δεν νοείται βουλευτής να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση μελλοντικής δέσμευσης στην άσκηση των καθηκόντων του. Ούτε καν υπέρ της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας, πολλώ δε μάλλον υπέρ κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία δεν ανήκει. Συνιστά πρωτοφανή ευτελισμό των βασικών συνταγματικών αξιών και βαριά προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και στο εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας, από τότε που έληξε η συνεργασία του με τον κ. Καμμένο,  αναζητούσε τρόπο να μη δημιουργούνται επιπλοκές στις διαδικασίες ψηφοφορίας των νομοσχεδίων. Αρχικά θα έβρισκε τη λύση μέσω αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής -που αντιθεσμικά είχε προαναγγείλει μέσω του κ. Τζανακόπουλου- φροντίζοντας όμως να εξασφαλίσει στον κ. Καμμένο προνόμια αρχηγού Κοινοβουλευτικής ομάδας. Χθες το πρωί άλλαξε γνώμη και, για να πείσει τάχα τους πολίτες ότι δεν είναι ένας εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός, έστειλε ο ίδιος επιστολή στον κ. Βούτση, κάνοντας του υποδείξεις να μην προχωρήσει σε αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής. Και μέχρι το βράδυ ακύρωσε ο ίδιος τους ισχυρισμούς του αποδεικνύοντας ότι άγεται και φέρεται από τον κ. Καμμένο. Και αυτό γιατί αντί να εντάξει τους 6 στην κοινοβουλευτική του ομάδα και να λύσει μονομιας το πρόβλημά του στην ψήφιση νομοσχεδίων, προτίμησε ένα θεσμικό τερατούργημα: ζήτησε από τους 6 βουλευτές που τον στήριξαν στην ψήφο εμπιστοσύνης να στείλουν μια επιστολή με την οποία εκχωρούν την ψήφο τους, δύο εκ των οποίων ταυτόχρονα θα είναι στην αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση! Προτίμησε δηλαδή να εξευτελίσει το κοινοβούλιο και τους θεσμούς, παρά να στερήσει στον πρώην συνεταίρο του την κοινοβουλευτική του ομάδα, δικαιώνοντας απόλυτα τη ΝΔ που από την πρώτη στιγμή μίλησε για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό. Οι δύο ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης (στους ΑΝΕΛ) αλλά με βάση τη δήλωσή τους θέλουν να προσμετρώνται αυτομάτως στη συμπολίτευση σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Επομένως, θα εκφράζονται από άλλον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο από εκείνον της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν! Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και μόνο η μανία για την εξουσία του κύριου Τσίπρα και της παρέας του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, η οποία ευτελίζει το κοινοβούλιο και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτή η εξευτελιστική για τους θεσμούς (αλλά κυρίως για τους ίδιους του δύο πρώην συνεταίρους) λύση θα ικανοποιήσει τον κ. Καμμένο ή θα εγείρει κι άλλες αξιώσεις στις οποίες θα πρέπει να ενδώσει ο κ. Τσίπρας προφανώς ανησυχώντας για όσα ξέρει ο κ. Καμμένος από την κοινή τους δράση στην διακυβέρνηση της χώρας;

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Βούτση και ευτελίζει το θεσμό του Προέδρου της Βουλής με δυο διαδοχικά χτυπήματα. Το πρώτο έγινε την περασμένη Πέμπτη όταν ανακοίνωνε -δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου –ότι για την κυβέρνηση «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης/άποψης, μπορεί να αποχωρούν». Προανήγγειλε μάλιστα την έναρξη διαλόγου για διευθετήσεις που τελικά θα ικανοποιήσουν τον κ. Καμμένο. Το δεύτερο έγινε με τη χθεσινή επιστολή του με την οποία αφενός ομολογεί ότι έδωσε εντολή στον κ. Βούτση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και αφετέρου επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του σαν δήθεν δημοκρατική ευαισθησία. Ομολογεί μάλιστα ότι αναγκάστηκε να αλλάξει θέση εξαιτίας των αντιδράσεων της Ν.Δ., των μικρότερων Κομμάτων και Μ.Μ.Ε. που τον εμφανίζουν σαν εκβιαζόμενο. Με περισσή αλαζονεία απευθύνεται με αυτή την επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενό του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή. Ενώ ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συγκαλέσει την αρμόδια Επιτροπή για τον Κανονισμό, ο κ. Τσίπρας του ζήτησε να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία.  Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπαγορεύει στον κ. Βούτση «για οποιαδήποτε αμφισημία του Κανονισμού να προστρέξει στην γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής», λες και ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα όφειλε να γνωρίζει τι οφείλει να πράξει. Το χειρότερο είναι όμως ότι ο κ. Βούτσης αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι άγεται και φέρεται βάσει των εντολών του Μαξίμου. Υπακούει τυφλά σε εντολές χωρίς κανέναν σεβασμό στον θεσμό που εκπροσωπεί και χωρίς καμιά αξιοπρέπεια.

Β. Καθεστώς Μαδούρο

Ανεξήγητη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας. Και γι’ αυτό ακριβώς οφείλει να μιλήσει ο κ. Τσίπρας. Ενδεχομένως και ο κ. Παππάς που επισκεπτόταν τη Βενεζουέλα παρέα με τον ειδικό για τις off shore δικηγόρο κ. Αρτεμίου. Η στάση της ΝΔ ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Και χτες την επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter θέτοντας ευθέως την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.  Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο νόμιμο μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, κ. Χουάν Γκουαϊδό, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ευθυγραμμιστεί έστω και τώρα με τους Ευρωπαίους εταίρους και να σταματήσει να προσβάλλει τη χώρα.

Γ. Για το Συνέδριο του Ε.Λ.Κ.

Η Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η ΝΔ υποδέχεται τους επικεφαλής όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των 27 χωρών που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,  τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, τον κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. και υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, κ. Πάμπλο Κασάδο και το Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ, κ. Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ. Στη διήμερη αυτή συνεδρίαση οι βουλευτές του Ε.Λ.Κ., θα δώσουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία  περισσότερων ευκαιριών για εργασία. Και θα καταλήξουν σε ένα κείμενο πολιτικής για το πολύ σημαντικό ζήτημα της ανεργίας των νέων. Το Ε.Λ.Κ. επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.

Πρόκειται για μια συνάντηση -«απάντηση» στο λαϊκισμό. Στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η ΝΔ είναι ένα από τα ελάχιστα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης -με ηγέτη έναν μετριοπαθή πολιτικό- το οποίο καταφέρνει όχι μόνον να προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις αλλά ήδη προδικάζεται σε όλη την Ευρώπη ως η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προβάλλεται ως ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς σηματοδοτεί ήδη τον μετριοπαθή ηγέτη που χωρίς να λέει ψέματα στους πολίτες θα είναι ο πρώτος που θα κερδίσει κατά κράτος μια κυβέρνηση λαϊκισμού και δημαγωγίας.

Σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι η ΝΔ στήριξε επίσημα την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν και ότι ο κ. Βέμπερ διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον κ. Μητσοτάκη. Οι επαφές ανάμεσά τους το τελευταίο διάστημα είναι πολύ συχνές. Ο κ. Βέμπερ ήρθε στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου για το συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ. Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε την εκλογή του με την παρουσία του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι τον ίδιο μήνα. Στις 12 Δεκεμβρίου, στο συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, ο κ. Βέμπερ καταχειροκροτήθηκε από 3.000 συνέδρους όταν δήλωνε από το βήμα «απόλυτα βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές -και η νίκη θα είναι μεγάλη- αλλά πάνω από όλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός».

Προηγούμενο άρθροΣτ. Αραχωβίτης: «Όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς ας αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Επόμενο άρθροΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Σχέσεις παιδιών και νέων με τον πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης