Σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας
Α. Για τον Κατώτατο μισθό
Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη χθεσινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουν οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Οι κυβερνητικές, όμως, θριαμβολογίες αποτελούν ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση εμπαιγμού και υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους. Και αυτό διότι:
- Η αύξηση του κατώτατου μισθού συντελείται με το νόμο Ν.4172/2013 (κυβέρνηση Σαμαρά), έναν νόμο που όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή, αλλά τον κατήγγειλε με κραυγές, βαφτίζοντας τον ως νόμο «γαλέρα» που δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα.
- Η εφαρμογή του γίνεται με καθυστέρηση 2 ετών, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1/1/2017, σύμφωνα με το αρθρο 103 του ίδιου νόμου, όπως ήταν προγραμματισμένο καθώς η έξοδος της χώρας από τον κύκλο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα.
- Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας, όπου ο 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 319 ευρώ (στοιχεία ΕΦΚΑ), ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις κυριαρχούν απόλυτα με 56,22% (ΕΡΓΑΝΗ Δεκεμβρίου 2018).
- Η έκθεση του ILO ανέδειξε ότι η χώρα το 2017 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση μισθών κατά 3,5%. Ενώ μάλιστα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.
- Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει και ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ισόποσα κατά 11%, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Και αυτό συμβαίνει, γιατί σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου, η βάση υπολογισμού των εισφορών διαμορφώνεται κάθε φορά από το ύψος του κατώτατου μισθού.
Σε αντίθεση με ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτή την αύξηση χωρίς προβλήματα.
Β. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η Ν.Δ. θα πράξει ακριβώς ό,τι έπραξε και στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεσμεύεται να αγωνιστεί για τα εθνικά συμφέροντα και να περιορίσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας όπου μπορεί: στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται μάλιστα να ανακοινώσει σύντομα σχέδιο στήριξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη Μακεδονία. Και φυσικά, ως αυριανή κυβέρνηση, διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της να μπλοκάρει την πορεία των γειτόνων προς την Ε.Ε. εφόσον κρίνει ότι θίγεται το εθνικό συμφέρον.
Ο κ. Ζάεφ, εξακολουθεί να μιλά κανονικά για «Μακεδονία» αγνοώντας το «Βόρεια». Ακόμη, δεν έχει υπάρξει καμία πρόνοια ώστε να αλλάξουν τα αρχικά της χώρας τα οποία παραμένουν MKD. Για να σας δοθεί ένα πρακτικό παράδειγμα, θα εμφανίζεται μία ομάδα της γειτονικής χώρας και οι φανέλες τους θα γράφουν «Μακεδονία» σκέτο. Όλα αυτά είναι που ανησυχούν ακόμη και ανθρώπους οι οποίοι μόνο ακραίοι δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και οι οποίοι επιθυμούσαν λύση με σύνθετη ονομασία. Αλλά διαπιστώνουν ότι η συμφωνία αυτή δεν εξυπηρετεί ούτε κατ’ ελάχιστον τα εθνικά συμφέροντα και γι’ αυτό τάχθηκαν ενάντια της.
Όσον αφορά το δημοσίευμα του Politico: πρόκειται για μία πολύ σοβαρή καταγγελία η οποία επιβεβαιώνει -όπως είχε επισημάνει και η ΝΔ- ότι οι Πρέσπες ήταν προϊόν συναλλαγής. Μέχρι τώρα αυτό που είχε διαφανεί ήταν πως ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε τις Πρέσπες με τη μη περικοπή των συντάξεων. Με το δημοσίευμα του politico τίθεται και το εξής πρόσθετο ερώτημα: Εκτός από το τεράστιο οικονομικό κόστος που είχε η «περήφανη διαπραγμάτευση» του ‘15, μήπως τελικά κόστισε και στα εθνικά θέματα;
Γ. Για τα εσωκομματικά της Ν.Δ.
Ο κ. Δένδιας εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε. Χθες επανήλθε στο ζήτημα με δήλωση του και διευκρίνισε ότι με πρώτο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα τάσεων στη Ν.Δ. Τις -πάλαι ποτέ- τάσεις, μπορείτε να τις αναζητήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δ. Για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη στάση της Κυβέρνησης
Τα είπε όλα χθες με τη δήλωση του ο επικεφαλής της βουλής στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδο που ηγείται και του αντικαθεστωτικού αγώνα και ο οποίος σε συνέντευξη του κάλεσε τον κ. Τσίπρα ή οποιονδήποτε άλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει μαζί του σε νοσοκομεία, φαρμακεία ή σε σχολεία της χώρας Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, για να δει το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος Μαδούρο. Η αλήθεια είναι ότι παρά το κεντροαριστερό προσωπείο που φοράει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα τελευταία, εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα από τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο. Ένα καθεστώς που έχει οδηγήσει τους πολίτες στην πείνα και την κοινωνική εξαθλίωση, έχει καταπατήσει κάθε δημοκρατικό θεσμό και δεν διστάζει να καταπνίγει στο αίμα κάθε κινητοποίηση, σκοτώνοντας εν ψυχρώ διαδηλωτές. Είναι μόνον λόγοι ιδεολογικής συγγένειας με τον τριτοκοσμικό σοσιαλισμό που εκπροσωπεί ο Μαδούρο ή είναι και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τα ταξίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με δικηγόρους off shore και συναντήσεις που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάνουν όλα τα πραγματικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα συμπεριλαμβανομένων και των σοσιαλιστών με τους οποίους φλερτάρει τώρα τελευταία. Να ζητήσει να γίνουν ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές. Τις επόμενες μέρες θα διεξαχθεί στο ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για το θέμα. Και εκεί θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: αν θα παραμείνουν απολογητές του Μαδούρο ή αν θα σταθούν δίπλα στον λαό της Βενεζουέλας που δοκιμάζεται.