ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

 Α. Για Προϋπολογισμό

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα. Στα 50 λεπτά από τα 62 που μίλησε αναφερόταν μόνον στο σχέδιο της ΝΔ, επιχειρώντας απεγνωσμένα να το αποδομήσει. Στοιχείο που από μόνο του δείχνει ότι δεν έχει κανένα δικό του σχέδιο για τη χώρα. Είναι η πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία που εν ενεργεία πρωθυπουργός στη συζήτηση του προϋπολογισμού δεν αντιλαμβάνεται καν την ανάγκη να μιλήσει για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή του, αλλά γιατί δεν πρέπει να εμπιστευθούν οι πολίτες την αξιωματική αντιπολίτευση . O κ. Τσίπρας έχει αναγνωρίσει πλέον -έστω και ασυνείδητα- ότι θα ηττηθεί κατά κράτος στις επόμενες εκλογές, και προσπαθεί διχάζοντας και πολώνοντας να συσπειρώσει κάποιους από τους πρώην ψηφοφόρους του που πιστεύει ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν για τρίτη φορά. Γι’ αυτό άλλωστε και κατέφυγε για μια ακόμη φορά σε καφενειακές επιθέσεις κατά του κ. Μητσοτάκη.  Και μπροστά στην ανυπαρξία δικού του σχεδίου είπε και πάλι ασύλληπτα ψέματα για τις θέσεις της ΝΔ. Είπε για παράδειγμα ότι δήθεν η ΝΔ θα επαναφέρει το 5ευρω στα νοσοκομεία, ότι θα μειώσει μισθούς και ότι θα διώξει δημοσίους υπαλλήλους. Λέει ξεδιάντροπα ψέματα και το ξέρει. Μόνο που αυτή τη φορά το ξέρουν και οι πολίτες. Είπε ακόμη και για την κάλυψη των ανασφάλιστων, μέτρο που ψήφισε η ΝΔ το καλοκαίρι του 2014.

Κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας μίλησε με τη γνωστή του αλαζονεία και ειρωνεία για κάποιους που έχουν γράψει στο παρελθόν βιβλία για τη 17 Νοέμβρη εφευρίσκοντας τάχα ακόμη και τον αρχηγό της οργάνωσης. Αναφερόταν στον Πάνο Καμμένο. Τα σχόλια είναι πλέον περιττά καθώς είναι πια προφανές ότι οι δύο συγκυβερνήτες μιλούν πλέον μεταξύ τους μέσω πηγών ή διαρροών. Εκεί κατάντησαν την χώρα.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι επί της ουσίας ο θλιβερός απολογισμός τους. Γι’ αυτό και η χθεσινή ψήφος έχει και το χαρακτήρα μιας συνολικής καταδίκης στην κυβέρνηση του ψεύδους και της εξαπάτησης των πολιτών. Της κυβέρνησης που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων.  Της κυβέρνησης των φόρων και της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας. Της κυβέρνησης των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Της κυβέρνησης των σκανδάλων και της διαπλοκής. Η ψήφος αυτή είναι μια οριστική καταδίκη για τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και γι’ αυτό που συμβολίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Τον λαϊκισμό. Τη δημαγωγία. Την πολιτική χωρίς αρχές. Τους κομματικούς διορισμούς. Την αλαζονεία. Την ανικανότητα. Την πολιτική για το Κόμμα και όχι για την Πατρίδα. Με μια λέξη την παρακμή που έφεραν στην χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Ευτυχώς όμως ο κύκλος αυτός της παρακμής κλείνει σε λίγους μήνες και οι Έλληνες θα θυμούνται τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για πέντε πράγματα, που συμπυκνώνονται σε πέντε λέξεις:

  1. Ψέμα. Εξαπάτησαν συνειδητά τους πολίτες. Από την κατάργηση του μνημονίου, με ένα νόμο και ένα άρθρο, και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015.
  2. Φτώχεια. Έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους. Από την μείωση των κατώτατων συντάξεων και την  κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι τις ανασφάλιστες, μερικής και εκ περιτροπής, θέσεις εργασίας των 360 ευρώ.

3, Φόροι. Γονάτισαν τους πολίτες με την υπερφορολόγηση, ιδίως τη μεσαία τάξη. Από την αύξηση όλων των άμεσων φόρων και τη μείωση του αφορολόγητου, μέχρι, τη φοροεπιδρομή στους έμμεσους φόρους, από τα καύσιμα μέχρι τον καφέ.

  1. Φόβος. Γέμισαν ανασφάλεια και βία την καθημερινότητα των πολιτών. Από τις γειτονιές μέχρι τα πανεπιστήμια.
  2. Σκάνδαλα. Από τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο Θριάσιο, μέχρι το σκάνδαλο της εξαγοράς επιχείρησης στα Σκόπια από τη Δ.Ε.Η. και από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τη ΔΕΠΑ.

Σχετικά λοιπόν με τον φετινό προϋπολογισμό, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό όμοιο με όλους τους προηγούμενους αυτής της κυβέρνησης και με τα ίδια χαρακτηριστικά: Φορολογική αφαίμαξη, διάλυση του κοινωνικού ιστού, μεταρρυθμιστική ατολμία. Αναπαράγει το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, της εσωστρέφειας, των  χαμηλών προσδοκιών.  Συνεπώς, είναι γνήσιο τέκνο του ΣΥΡΙΖΑ: Αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός και άδικος. Πιστός στους στόχους του άτυπου 4ου Μνημονίου, ο Προϋπολογισμός υπηρετεί τα υπέρογκα πλεονάσματα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί η Κυβέρνηση. Αυτός, δυστυχώς, είναι ο δρόμος που εισηγείται ο Προϋπολογισμός του 2019. Μία πορεία ανάμεσα σε φόρους, φόβους και ψέματα που οδηγεί στην απόλυτη διάλυση τη μεσαία τάξη και σε απόλυτη παρακμή τη χώρα. Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στο μικρό μπόι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να σηκώσει τις μεγάλες προσδοκίες της Ελλάδας.

Β. Για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή

 

Η επίθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα της έντασης που ακολουθεί ως στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Στρατηγική αντίθετη στις αντιλήψεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών που τον είχαν ψηφίσει. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η στοχοποίηση των Μ.Μ.Ε. Στοχοποίησαν έντυπα και σταθμούς, εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ και από κανέναν τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Έχουν καταγγείλει πρόσωπα και πρωτοσέλιδα. Έχουν προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις. Έχουν αποκαλύψει μέχρι και στοιχεία πόθεν έσχες δημοσιογράφων που δεν τους αρέσουν τα γραπτά τους.

Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνεται σε κάποιες  γιάφκες συνωμοτών κατά της Δημοκρατίας, αλλά γεννιέται στα λόγια του ακραίου διχασμού και στα κηρύγματα μίσους. Η τρομοκρατία θρέφεται  από το γεγονός ότι έστω και ένα  μικρό τμήμα της  κοινωνίας αποκτά, εξαιτίας αυτής της ρητορικής, ανοχή στη βία. Το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη  χώρα -ακόμη και στα πανεπιστήμια- με την ανοχή και συχνά την ενθάρρυνση της Κυβέρνησής είναι εμφανές. Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται «αγωνιστές» ή, απλώς, «παιδιά», τότε αποκτούν άλλοθι και οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα και αντιλήψεις, τότε διευκολύνεται η δουλειά των κουκουλοφόρων. Και όταν τα κρούσματα όλο και αυξάνονται, αλλά οι συλλήψεις όλο και μειώνονται, τότε η ανομία γιγαντώνεται. Και κάπως έτσι, οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να μετατραπούν, μετά, σε καλάσνικοφ και βόμβες.

 

Γ. Εθνικά θέματα

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλει τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους. Δραπέτευσε από το παρόν, επιλέγοντας να μιλήσει για τον Εμφύλιο. Ερμηνεύοντας όπως θέλει την Ιστορία και σπέρνοντας πάλι τον διχασμό. Δεν βρήκε ούτε κουβέντα για την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και για τους «Μακεδόνες του Αιγαίου» του κ. Ζάεφ. Ούτε, βέβαια, και για τα καμώματα του συνεταίρου του, που τώρα μαλώνει με τον κ. Κοτζιά κατηγορώντας ο ένας τον άλλο με βαριές καταγγελίες. Ο κ. Κοτζιάς που τώρα ζητά να γίνει μυστική, λέει η ψηφοφορία, για το Σκοπιανό. Προφανώς και μυστική ψηφοφορία δεν θα γίνει. Και έτσι θα ακουστεί ποιοι θα πουν ναι και ποιοι όχι. Η θέση της Ν.Δ παραμένει κρυστάλλινη: Δε θα ψηφίσει μια συμφωνία που ποτίζει τον αλυτρωτισμό, ξυπνάει εθνικισμούς και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις δύο χώρες. Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη περιπέτεια.

Είναι απίστευτο, αλλά αυτό που φωνάζει όλους αυτούς τους μήνες η ΝΔ και αρνείται να το παραδεχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, το αναδεικνύουν πλέον κάποιοι Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων. Τέσσερις από τις επτά προτάσεις τους δείχνουν την ενόχληση των Αλβανών βουλευτών από τη χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους πολίτες της χώρας. Με απλά λόγια αυτό που είδαν και καταγγέλλουν ακόμη και Αλβανοί βουλευτές, δεν το είδε η ελληνική κυβέρνηση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο προβληματική, αλλά και εθνικά επιζήμια. Και γι’ αυτό η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει ακόμη και αν γίνουν δεκτές οι οποιεσδήποτε τροπολογίες που θα έχουν ως μόνο στόχο μια λεκτική ισορροπία Αλβανών και Σλάβων των Σκοπίων. Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα δεν θα αναγνωριστεί σε κανέναν.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία και την απαράδεκτη υφαρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών αδερφών από το αλβανικό Κράτος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε από τη Βουλή ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες. Δυστυχώς, αντί ουσιαστικών απαντήσεων ο κ. Τσίπρας επέλεξε και σε αυτό το θέμα να μην απαντήσει τίποτα επί της ουσίας στην Αλβανία επιτιθέμενος στον κ. Μητσοτάκη με όρους μικροκομματικής ανοησίας, προφανώς γιατί δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει εθνικό συμφέρον. Είναι απλά κατώτερος του αξιώματός του, και δυστυχώς κατώτερος των περιστάσεων που έτυχαν στην χώρα και κλήθηκε να διαχειρισθεί.

Δ. Ένταξη του βουλευτή κ. Χ. Θεοχάρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ..

Ο κ. Χ. Θεοχάρης, μετά τις δηλώσεις ότι οι απόψεις του, τόσο για την ανάταξη της οικονομίας, όσο και για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού μετώπου, ταυτίζονται με αυτές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, συναντήθηκε χθες με κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συμφωνήθηκε η ένταξή του στην Κοινοβουλευτική  Ομάδα. Η ένταξη του κ. Θεοχάρη επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά και τη διείσδυση που έχει η Νέα Δημοκρατία στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου ή του μεσαίου χώρου. Αυτό άλλωστε σημείωσε και ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης που υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που επιθυμούν να βγει  η χώρα από το τέλμα στο οποίο την έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Ο κ. Θεοχάρης έχει αναφερθεί ήδη στο ζήτημα και έχει πει ότι θα εκφράσει ελεύθερα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους βουλευτές του κόμματος, την άποψη του εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, είναι προφανές ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως άλλωστε και ο ίδιος επιβεβαίωσε χθες όταν ρωτήθηκε, σεβόμενος την αδιαπραγμάτευτη θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα τόσο κρίσιμης σημασίας εθνικό ζήτημα.

Ε. Υπόθεση Θάνου

Η κυρία Βασιλική Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου. Σε μια θέση, δηλαδή,  που έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα. Ασκούσε δηλ επί της ουσίας πολιτική μαζί με τον κ. Τσίπρα. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους, η υποψηφιότητα της κ. Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά και βάσει του τρόπου που οφείλει να λειτουργεί η Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η αναγκαία αμεροληψία και ανεξαρτησία της εν λόγω Επιτροπής έχει ήδη πληγεί από την επιλογή του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά να τοποθετήσει το 2017 την πρώην σύμβουλο του, Άννα Νάκου στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής. Στο μεταξύ, η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήξει καταλυτικά την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και τη δυνατότητά της να επιτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της, με παρεμβάσεις που αυξάνουν τον πολιτικό έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών.

Για όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, κ. Margrethe Vestager, την οποία κοινοποίησε και στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνοντας το αυτονόητο: ότι η επιλογή της κυρίας Θάνου παραβιάζει βασικές αρχές που θα έπρεπε να τηρούνται σε μία χώρα που σέβεται τον θεσμό των ανεξάρτητες αρχές και το Κράτος Δικαίου. Σημειώνει δε σε αυτήν ότι προσδοκά πως και η ίδια θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.