Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας
Α. Συνέντευξη Προέδρου στους FT
H κορυφαία οικονομική εφημερίδα, η οποία έχει τεράστια διείσδυση στο διεθνές επενδυτικό ακροατήριο, παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Οι FT μιλούν καθαρά και ξάστερα για «διαφορά ρεκόρ 16 μονάδων έναντι του αριστερού κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Μέσα σε μια εβδομάδα οι Financial Times είναι το τρίτο μέσο ενημέρωσης του εξωτερικού, μετά την RAI και το Politico, το οποίο προχωρά στην ίδια εκτίμηση: ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και επομένως όσα δηλώνει έχουν μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Στη συνέντευξη στους FT ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία -με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει τη χώρα εκτός αγορών παρά τον ορυμαγδό των μέτρων που επέβαλε- δεν μπορεί να επιτευχθεί με νέα λιτότητα γιατί, όπως επισημαίνει, η δημοσιονομική πολιτική είναι ήδη υπερβολικά περιοριστική. Για το λόγο αυτό επιμένει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, θα αλλάξει το συνολικό επιχειρηματικό κλίμα, θα φέρει σημαντική αύξηση ξένων επενδύσεων αλλά θα κινητοποιήσει παράλληλα και τις εγχώριες επενδύσεις. Αυτό που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι στο εξωτερικό είναι ότι από μόνη της η προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών θα είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όλοι εντός και εκτός θα ξέρουν ότι μια μεγάλη αλλαγή πλησιάζει, ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Παράλληλα, η ΝΔ ευχαριστεί το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προβολή της συνέντευξης του προέδρου της στους Financial Times, οι οποίοι προδικάζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Όπως αποδείχθηκε, δυστυχώς γι’ αυτούς δεν διάβασαν την ανακοίνωση της ΝΔ πριν εκδώσουν τη δική τους, που κάνει λόγο για απόκρυψη των όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους “ολιγάρχες”. Διότι αν τη διάβαζαν θα έβλεπαν ότι στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το πρωί η ΝΔ αναφέρεται επί λέξει η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει «να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στην Ελλάδα και να μην περιμένουν προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών». Αν τολμάει ας το πει το ίδιο και ο κ. Τσίπρας.
Αλλά δεν πειράζει, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Χάρη στην προφανή τους γκάφα εκδόθηκαν δύο ανακοινώσεις, μια της Νέας Δημοκρατίας και μια του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύουν ένα από τα ισχυρά σημεία της συνέντευξης. Επειδή όμως αποφάσισαν ξαφνικά στο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθούν με τη διαπλοκή, έχουν άραγε κάτι να απαντήσουν για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κ. Λαυρεντιάδη ή και αυτές οι ανακοινώσεις της ΝΔ διέλαθαν της προσοχής τους;
Β. Παροχολογία Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας όντως κατοικεί στα λόγια του. Μόνο που αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτήν που βιώνουν οι πολίτες και επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους, δηλαδή τους πιο άδικους. Συγκεκριμένα, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών εσόδων, τη στιγμή που στην Ελλάδα ξεπέρασε το 39%. Και φυσικά, και πέρα από το πεδίο της φορολογίας αξίζει να παρατηρηθεί και την απόλυτη αποτυχία του κ Τσίπρα στον τομέα των επενδύσεων. Τι έχει να πει για τη μείωση των επενδύσεων κατά 23,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 17; Ή για την πρωτοφανής απόκλιση του ΠΔΕ από τον στόχο, με δημόσιες δαπάνες κατά 1,3 δισ. ευρώ λιγότερες από τις προϋπολογισθείσες;
Γ. Σκοπιανό
Οι δηλώσεις Ζάεφ είναι η φυσική συνέπεια της συμφωνίας των Πρεσπών που από την αρχή η ΝΔ χαρακτήρισε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού. Ο κ. Ζάεφ μιλά για «Μακεδόνες» που βρίσκονται στην Ελλάδα, εγείρει δηλαδή ζήτημα μειονότητας και περηφανεύεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διδάσκουν τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα που απλόχερα αναγνώρισαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς, Καμμένος. Μετά από αυτό, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση, δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να δηλώσουν ότι μετά αυτά δεν αποδέχονται ούτε οι ίδιοι τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην κύρωσή της. Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. Επιβεβαιώνουν, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι ο συνδυασμός της σύνθετης ονομασίας με την αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων. Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Εάν ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις, τίποτε δεν αλλάζει. Την οργή των Ελλήνων προσπαθεί να καταλαγιάσει. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να περιορισθεί το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ περί περί εκμάθησης της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, το κάνουν πια σαφές για όλους. Το δε κωμικοτραγικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αντί να συνειδητοποιήσει επιτέλους την ανάγκη να βάλει ένα φρένο στις ανήκουστες δηλώσεις Ζάεφ επιτίθεται στη ΝΔ, λες και αυτή υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ιστορία θα γράψει πως αυτή η Κυβέρνηση ήταν η πρώτη και μόνη που παραχώρησε «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Γι’ αυτό ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε. Και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι», όπως μόνον εκείνος ξέρει. Είναι λοιπόν η δική του συμφωνία που φταίει και όχι η επισήμανση της ΝΔ.
Δ. Υπόθεση «Ριχάρδου»
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες και στη Βουλή για ποιον λόγο πάγωσε τη διαδικασία ενσωμάτωσης της οδηγίας 2016/343 της ΕΕ, που αφορά την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και απαγορεύει ρητά στα μέλη της κυβέρνησης (συνεπώς και στον Πρωθυπουργό) να σχολιάζουν εν εξελίξει ποινικές υποθέσεις. Η χώρα όφειλε ήδη να έχει ενσωματώσει την παραπάνω οδηγία από τον Απρίλιο. Ωστόσο, παρόλο που είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο, αυτό αποσύρθηκε επί Υπουργίας Κοντονή, και ο κ. Καλογήρου ακόμη δεν το έχει φέρει παρότι η χώρα είναι πλέον υπερήμερη. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν η καθυστέρηση εξυπηρετεί και τις προεκλογικές σκοπιμότητες του κ. Τσίπρα.
Ε. Πόρισμα Ν.Δ. για υγεία
Η Ν.Δ. τάσσεται διαχρονικά υπέρ της διαφάνειας και της νομιμότητας. Κατά την τελευταία διακυβέρνηση της Ν.Δ. 2012-2014, συντελέστηκε το μεγαλύτερο «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών, περιλαμβανομένης και της Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από 11,3 δις συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας το 2012, μειώθηκαν σε 8,3 δις ευρώ (μείωση 26,5%) το 2014. Το 2016 η δημόσια δαπάνη είχε αυξηθεί εκ νέου στα σε 9 δις, χωρίς αυτό να συνεπάγεται καμία βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες (αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, παρατηρείται οπισθοδρόμηση).
Πιστή στη γραμμή της διαφάνειας, η Ν.Δ. υπερψήφισε την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Διαφώνησε όμως, στην πρωτοφανή θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να μη συμπεριλάβει την τρέχουσα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην υπό εξέταση περίοδο. Επίσης, ήδη από τις τοποθετήσεις των Υπουργών της Κυβέρνησης, στην συζήτηση της Ολομέλειας, φάνηκε ότι στόχος δεν ήταν ούτε η διερεύνηση της αλήθειας, ούτε να εξευρεθούν τρόποι ώστε το Σύστημα Υγείας της χώρας να γίνει καλύτερο. Αντίθετα, στόχος εξαρχής ήταν η μικροπολιτική εκμετάλλευση και η σπίλωση αντιπάλων. Εξάλλου, με επιλογή της πλειοψηφίας, η Επιτροπή ονομάστηκε «ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1997 – 2014». Ξεκινά λοιπόν με την προκατάληψη ύπαρξης σκανδάλων, εξυπηρετώντας μια κυβερνητική ρητορική που προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Έτσι στην Ολομέλεια ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει για «πάρτυ στην Υγεία και συνειδητή πρακτική λεηλασίας του δημοσίου συμφέροντος», τον κ. Πολάκη για «85 δις μαύρο χρήμα» και τον κ. Ξανθό να λέει: «Δεν εντάξαμε τη δική μας περίοδο, γιατί […] έχουμε διαδρομή αγώνων, αφοσίωσης στη δημόσια περίθαλψη και συμμετοχή στην κοινωνική αλληλεγγύη».
Παρά την έντονη αντίδραση των Βουλευτών της πλειοψηφίας κατά τις συνεδριάσεις, και τις προσπάθειές τους να μη γίνει αναφορά, παρατέθηκαν στοιχεία που αφορούν και την παρούσα Περίοδο. Τα θέματα αυτά αφορούν τον τρόπο σύναψης και πληρωμής συμβάσεων προμηθειών, τον τρόπο και χρόνο έκδοσης των δελτίων τιμών φαρμάκων, τη διαχείριση δημοσίου χρήματος στο πρόγραμμα Philos για το μεταναστευτικό. Τα θέματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας και εξέτασης. Ιδιαίτερης βαρύτητας ζήτημα είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε στα θέματα της Υγείας, στον τρόπο που διεξήγαγε τις έρευνες και τους ελέγχους και την πιθανή διαρροή στον Τύπο απόρρητων στοιχείων των δικογραφιών, η διορισμένη από το ΣΥΡΙΖΑ Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Εξάλλου ήδη ελέγχονται τα κλιμάκια των Ελεγκτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τη Δικαιοσύνη. Ύστερα από επίπονες εργασίες 18 μηνών, ουσιαστικά δεν αποδείχτηκαν σε κανένα σημείο και καμιά υπόθεση ποινικές ή πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων την περίοδο 1997-2014. Στο ίδιο το Πόρισμα της Πλειοψηφίας δεν υπάρχει καμιά παραπομπή για καμία υπόθεση σε Προανακριτική Επιτροπή, ενώ το μόνο που ακούγεται είναι γενικές αναφορές περί «αναζήτησης ευθυνών». Έργο όμως της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν να αναζητήσει και να βρει τις ευθύνες και όχι να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Συμπερασματικά, για ακόμα μια φορά η προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να πετάξει λάσπη και σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους της, κατασκευάζοντας ιστορίες περί θηριωδών σκανδάλων πέφτει στο κενό. Το μόνο που μένει και αποτελεί ένα σημαντικό αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής, είναι η ανάδειξη σημαντικότατων ευθυνών επί συγκεκριμένων υποθέσεων, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ για τα έτη 2015-2018, και οι οποίες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν.