ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της επικαιρότητας

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. Επιβεβαιώνουν, όπως τόνισε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι ο συνδυασμός της σύνθετης ονομασίας με την αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Mόνο ένας τρόπος υπάρχει για να περιοριστεί το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία, οποτεδήποτε κι αν έρθει στη Βουλή. Ήταν πάγια θέση της ΝΔ ότι η σύνθετη ονομασία σε συνδυασμό με την χρήση του όρου «μακεδονικός» για τη γλώσσα και την εθνότητα θα άνοιγε την πόρτα των αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς της πΓΔΜ. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ζάεφ ο οποίος μίλησε για αναγνώριση “Μακεδονικής” γλώσσας εντός της Ελλάδας και για “Μακεδονία” του Αιγαίου, οι οποίες στην ουσία δρομολογούν τη διεκδίκηση ακόμη και “Μακεδονικής” μειονότητας εντός της ελληνικής Επικράτειας.

Πλέον τίθενται όλα τα κόμματα και οι βουλευτές προ των ευθυνών τους: πρέπει όσοι βουλευτές σκέφτονται με την ψήφο τους στη Βουλή να πουν ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, να αντιληφθούν ότι όποιος ισχυρίζεται ότι μιλά τη δήθεν μακεδονική γλώσσα, μπορεί και να αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως “Μακεδόνας”. Επομένως να μπορεί αμέσως μετά να εγείρει αξιώσεις ότι ανήκει σε μια τάχα μακεδονική μειονότητα που υπάρχει εκτός της Σκοπιανής επικράτειας. Το δε κωμικοτραγικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αντί να συνειδητοποιήσει επιτέλους την ανάγκη να βάλει ένα φρένο στις ανήκουστες δηλώσεις Ζαεφ επιτίθεται στη ΝΔ, λες και αυτή υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι αστείο να κατηγορείται η ΝΔ για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, με την οποία λέει «Ναι» σε αυτό που και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν «όχι» εδώ και δεκαετίες. Η ιστορία θα γράψει αυτή η κυβέρνηση ήταν η πρώτη και μόνη που παραχώρησε «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Γι’ αυτό ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε. Και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι», όπως μόνον εκείνος ξέρει.

Έπρεπε να περάσουν πάνω από 40 ώρες από τις δηλώσεις Ζάεφ για να βρουν το θράσος να παριστάνουν πάλι τους καταγγέλλοντες. Σε κάθε περίπτωση ενισχύουν -κατά τρόπο απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής χώρας. Προβάλλουν -για μια ακόμη φορά- έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τάχα από το 1977 την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Ψεύδονται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και το ξέρουν. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η Ν.Δ., όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της πΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα «μακεδονική», αλλά στις διασκέψεις αυτές του Ο.Η.Ε. είχε αντιδράσει επανειλημμένα επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά το 2007 και το 2012. Οι επιφυλάξεις μάλιστα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας διάσκεψης του Ο.Η.Ε. (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Κυβέρνηση σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε βάρος της χώρας και υπερασπιζόμενη συνειδητά ή ασυνείδητα τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων.

Σχετικά δε με τον κ. Καμμένο, κατά καιρούς έχει πει πάρα πολλά πράγματα και έχει κάνει διαφορετικά. Ήταν αυτός που δεν ψήφισε τον Ιούνιο την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια. Μετά, όταν πέρασε από τα Σκόπια, υποστήριξε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Στις 17 Σεπτεμβρίου είπε επί λέξει ότι «θα αποσύρει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση αν ο κ. Τσίπρας φέρει στη βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών». Στις 22 Οκτωβρίου επανέλαβε ότι η συνεργασία του με τον κ. Τσίπρα θα είναι «μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι» και ότι «έντιμα και καθαρά θα αποχωρήσουμε» .Στη συνέχεια -βεβαίως- ο κ. Καμμένος δεν είπε το παραμικρό όταν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τζανακόπουλος προέβλεψαν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν καταψηφίσουν οι βουλευτές του τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιος έχασε την αξιοπιστία του, για να τη βρει ο κ. Καμμένος; Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι πια ο κ. Καμμένος που δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά.

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΕΣΠΑ 2014-2020: Η θλιβερή πραγματικότητα που αποκρύπτει η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΣτη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας για επίσκεψη εργασίας. Συναντήσεις με Πούτιν και Μεντβέντεφ την Παρασκευή. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.