Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας
Α. Συντάξεις – Οικονομία
Ύστερα από 21 μειώσεις συντάξεων και 27 νέους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χθεσινή εξέλιξη στο euroworking group, όπως είχε επανειλημμένως τονίσει η Ν.Δ., ήταν όχι μόνον ευπρόσδεκτη, αλλά αυτονόητη και επιβεβλημένη. Ως εκ τούτου, είναι αξιοθρήνητο να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για την αποφυγή μιας ακόμη περικοπής στις συντάξεις την οποία μόνη της ψήφισε ως συνέπεια της δική της καταστροφικής πολιτικής που έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα Μνημόνια.
Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας, μετά και τη παραδοχή του στη Βουλή ότι θα χάσει τις εκλογές -γιατί αυτό έδειξε η φοβική του στάση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης- ας κάνει και κάτι χρήσιμο για τη χώρα, αντί να επιμένει στα καταστροφικά υπερπλεονάσματα που προκαλούν η υπερφορολόγηση και η εσωτερική στάση πληρωμών. Ας τεθεί επιτέλους στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια πληρώνουν κατά κυριολεξία τις επιλογές του.
Η Κυβέρνησή του, έχοντας ως μοναδικό στόχο να χτίσει ένα αχρείαστο υπερπλεόνασμα, εκτός της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνεχίζει να στερεί σημαντική και απολύτως απαραίτητη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θύματα της πολιτικής της αυτής είναι, φυσικά, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιστροφές φόρων προς τους ιδιώτες και κοινωνικά ευαίσθητοι τομείς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Έτσι χτίζει τα υπερπλεονάσματα ο κ. Τσίπρας: σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και με σκοπό να κάνει με αυτά παροχές σε όσους θεωρεί ότι είναι εκλογικοί του πελάτες.
Τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 κατέδειξαν την απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης αφού δείχνουν ότι, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όσα από τα χρήματα των υπερπλεονασμάτων «επιστρέφονται» στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές, δεν εξυπηρετούν τον σκοπό που θα έπρεπε, δηλαδή την ανακούφιση των αδύναμων και των φτωχών. Βλέπετε, η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται μόνο στην αδυναμία ανάπτυξης της οικονομίας. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται απολύτως ανεπαρκής ακόμη και στο -υποτίθεται- προνομιακό της πεδίο, την κοινωνική πολιτική.
Β. Συνταγματική αναθεώρηση – Παιδεία
Η συζήτηση κατέληξε στην απόλυτη παραδοχή του κ. Τσίπρα ότι χάνει τις εκλογές. Θα είναι ισχνή μειοψηφία στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή και δεν θα μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα όπως ο ίδιος επιθυμεί. Διαφορετικά δεν είχε κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να είναι αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που επιθυμούν τα δημοκρατικά κόμματα και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και την κατεύθυνση της αναθεώρησης.
Η επιλογή της Ν.Δ. για μη κρατικά Πανεπιστήμια στόχο έχει, μεταξύ άλλων, στόχο να μείνουν τα παιδιά εδώ και να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό. Είναι υποκριτικό να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός και να λέει δεν θα επιτρέψει ποτέ οι σπουδές των παιδιών του λαού να μη γίνονται σε δημόσια Πανεπιστήμια, όταν ο ίδιος κάνει μια άλλη επιλογή για την οικογένειά του. Είναι απολύτως υποκριτικό να μη συμβαδίζουν τα δημόσια λεγόμενά και οι επιλογές που στερούν τη δυνατότητα από χιλιάδες παιδιά να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, με τις προσωπικές επιλογές και με τις πράξεις.
Σχετικά δε με το ζήτημα της ανομίας στα Πανεπιστήμια, αδιαπραγμάτευτος στόχος της Ν.Δ. όπως τον ανέπτυξε και ο κ. Μητσοτάκης προχθές στη Βουλή, είναι να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει: στους φοιτητές και τους καθηγητές του. Και επειδή ο κ. Τσίπρας προχτές απέφυγε να μπει ουσιαστικά σε αυτή τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φέρνει θεσμικά και επίσημα το θέμα της ανομίας στα δημόσια Πανεπιστήμια ενώπιον του ίδιου του κ. Τσίπρα, ώστε να απαντήσει στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” και να σταματήσει να το υποβαθμίζει.
Η Ν.Δ. ζητά μεν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να δημιουργηθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όμως ταυτόχρονα προτάσσει με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η υποβάθμιση από την Κυβέρνηση Τσίπρα είναι τραγική και απαράδεκτη. Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, εισβολές και καταλήψεις χώρων, επιθέσεις, ληστείες, προπηλακισμοί. Καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, χώρους προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης, τους οποίους έχουν εγκαταλείψει απροστάτευτους. Προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από το Ρουβίκωνα. Ομοίως, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από τους χώρους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο.
Μετά από όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης θέτει στον Πρωθυπουργό δύο ερωτήματα: Αν συμφωνεί με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Και αν προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.
Γ. Ελληνοτουρκικά
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου συνιστούν έμμεση αλλά και σαφή απειλή. Και η απειλή αυτή αποτελεί πρόκληση όχι μόνον προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προς ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Το ίδιο προκλητική είναι και η αντίθεσή του σε κάθε λύση του Κυπριακού που θα περιλαμβάνει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και τερματισμό των παρωχημένων εγγυήσεων που η Τουρκία παραβίασε και εξακολουθεί να παραβιάζει. Η ΝΔ αποδοκιμάζει την όξυνση αυτή που εκδηλώνεται με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και επαναλαμβάνει ότι τα τετελεσμένα της εισβολής και του εποικισμού δεν γίνονται δεκτά.