Μεγάλη αύξηση στη χρηματοδότηση της μελισσοκομίας μετά το 2020 σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Θόδωρο Ζαγοράκη
Ερώτηση με αφορμή την απώλεια του 50% των μελισσιών της Βόρειας Ελλάδας σε πυρκαγιά που ξέσπασε στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Ζαγοράκης. Όπως τόνισε στην παρέμβαση του «η ελληνική παραγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί την 6η μεγαλύτερη σε ποσότητα στην Ε.Ε., ενώ σχεδόν το 1/10 των μελισσοσμηνών της Ε.Ε. εκτρέφεται στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ισπανία».
O κ. Ζαγοράκης, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Hogan ότι «οι Έλληνες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, λόγω του κόστους παραγωγής αλλά και του κινδύνου απώλειας των εκμεταλλεύσεών τους λόγω ασθενειών ή καταστροφών». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την περίοδο της πυρκαγιάς τα σμήνη εγκαθίστανται κυρίως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Θάσος. Για αυτό και υπολογίζεται ότι λόγω της καταστροφής η Ελληνική παραγωγή θα είναι μειωμένη σημαντικά.
Ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Hogan δήλωσε στην απάντηση του ότι «τη διετία 2017-2019 διατίθενται για την παραγωγή και την εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων ενισχύσεις ύψους 216 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό». Υπογράμμισε δε, ότι «η Επιτροπή έχει ζητήσει αύξηση ύψους 70% από τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική για την χρηματοδότηση των μελισσοκόμων μετά το 2020». Ο Ιρλανδός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα κράτη μέλη μπορούν υποστηρίξουν ανασύσταση παραγωγής καθώς και αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, όπως έχει κάνει και η Ελλάδα στο παρελθόν.
Τέλος, ο Θόδωρος Ζαγοράκης με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου δήλωσε ότι «η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής παραγωγής. Το ελληνικό μέλι έχει απίστευτες δυνατότητες εξαγωγής. Τόσο η παραγωγή, όσο και η ενίσχυση της εμπορικής του αξίας, πρέπει να απασχολήσουν άμεσα την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Η είδηση που μας έδωσε ο επίτροπος, είναι ότι η Ε.Ε. θα υποστηρίξει πολύ δυναμικά τον κλάδο το επόμενο διάστημα. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να στηρίξουν την μελισσοκομία στη Πατρίδα μας».