ΝΔ: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

Α. Συνταγματική αναθεώρηση

Ενώ ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο εδώ και δύο χρόνια- Συνταγματική Αναθεώρηση. Και ξαφνικά ζητεί μάλιστα και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Της ίδιας αντιπολίτευσης που καθημερινά υβρίζει, συκοφαντεί και απειλεί ακόμη και με διώξεις.

Η θέση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Την θέση αυτή διεμήνυσε άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Αλ. Τσίπρα και ο τελευταίος ποτέ δεν απάντησε. Πρέπει να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται Κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χθες έστειλε  μια επιστολή στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα περιγράφοντας μια κουτσή Συνταγματική αναθεώρηση, εξαιρώντας άρθρα, όπως π.χ. το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λόγω της ιδεοληψίας του. Θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια άρθρα θέλει να αναθεωρηθούν, μόνο αν δεχθεί και η κυβέρνηση τις αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ. Και όταν γίνει αυτό με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση  ας αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους σε ποια κατεύθυνση θέλουν να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης με την νέα κυβέρνηση που θα εκλέξουν. Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Τσίπρα πλέον να αποδείξει αν πραγματικά θέλει και κυρίως αν τολμά μια πραγματικά γενναία συνταγματική αναθεώρηση. Ιδού η Ρόδος ιδού και οι εκλογές για τον κ. Τσίπρα.

Πέρα από το άρθρο 16 (που πρέπει επιτέλους να αλλάξει  γιατί είναι αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν αυτό επιτρέπεται, όχι μόνο σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και την Τουρκία, αλλά ακόμη και στη Βόρειο Κορέα).  Η ΝΔ θέλει την αλλαγή του άρθρου 106 το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Άλλο παράδειγμα είναι το άρθρο 103 για τη ενίσχυση της διοικητικής αλλά και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Αυτό άλλωστε υπηρετεί και η πρόταση για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους για την οποία βέβαια δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Είναι επίσης το 101 το οποίο θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να διασφαλιστεί Συνταγματικά όχι μόνον η αξιολόγηση αλλά και η αξιοκρατία στο Δημόσιο, ενώ αναγκαία είναι η αλλαγή ακόμη και του άρθρου 110 προκειμένου να  απλοποιηθεί η ίδια η διαδικασία των μελλοντικών συνταγματικών αναθεωρήσεων.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο τερέν του κ. Τσίπρα ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει  ότι θέλει πραγματικά να αλλάξει το Σύνταγμα και δεν χρησιμοποιεί μία κορυφαία θεσμική διαδικασία ως ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι τη συζήτηση αυτή την ξεκινά την ώρα που η Κυβέρνηση του παραπαίει και κορυφαίοι υπουργοί του αλληλοκατηγορούνται ότι χρηματίζονται.  Θέλει εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα ο κ. Τσίπρας, αλλά τα γεγονότα πλέον τον έχουν ξεπεράσει.

Β. Για τη δολοφονία του Κ.  Κατσίφα

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα πολύ σοβαρό συμβάν. Επισημάνθηκε από τη ΝΔ, από την πρώτη στιγμή η ανάγκη να διευκρινίσουν οι αλβανικές αρχές τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός. Επισημάνθηκε επίσης η υποχρέωση της Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Και ταυτόχρονα κλήθηκαν τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση.

Η δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας δεν βοηθά στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Είναι συνεπως  απαραίτητο και η αλβανική πλευρά να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι  να ενημερωθεί πλήρως, να διακριβώσει τα πραγματικά γεγονότα και να ενημερώσει. Μέχρι τώρα δεν έχει κανείς ακριβή εικόνα για το πως συνέβη το περιστατικό. Είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να χυθεί άπλετο φως. Το διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κατά τη διαδικασία της έρευνας δεν θα υπάρξει καμία πολιτική παρέμβαση από την αλβανική κυβέρνηση. Εν προκειμένω ελεγχόμενη είναι η αλβανική αστυνομία. Και η Κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι για την υπόθεση αυτή θα υπάρξει μία δίκαιη δίκη.

Γ. Για την έφεση Αχτσιόγλου

Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να ομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μειώσεις των συντάξεων στα δύο πρώτα μνημόνια έγιναν “για το δημόσιο συμφέρον” και για να αποτραπεί η “πλήρης κατάρρευση των νοικοκυριών όλων των Ελλήνων”. Αυτά επί λέξει παραδέχεται πια η κ. Αχτσιόγλου στην έφεση που άσκησε κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν επιστροφή τμήματος των μειώσεων που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.  Αυτοί που έστησαν πολιτικές καριέρες στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ασύστολα ψεύδη οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ας βρουν επιτέλους το θάρρος να ζητήσουν έστω και σήμερα μία συγγνώμη

Με τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες τους, γκρέμισαν τις θυσίες του ελληνικού λαού και οδήγησαν σε νέες, αχρείαστες και άδικες θυσίες, με τον νόμο Κατρούγκαλου και τον νόμο Αχτσιόγλου, που απομείωσαν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των Ελλήνων, περικόπτοντας χωρίς λόγο τις συντάξεις και αυξάνοντας τις εισφορές 21 φορές. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπέστησαν μειώσεις κατά 35% οι νέες κύριες συντάξεις, και κατά 45% οι επικουρικές σε σχέση με το 2014, ενώ για τους παλαιούς συνταξιούχους, καταργήθηκε το ΕΚΑΣ και μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις με την αύξηση σε 2% της εισφοράς υγείας στις κύριες και 6% στις επικουρικές. Ενώ, όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα χάσουν επιπλέον μια σύνταξη μέσα από τη μείωση του αφορολογήτου -από 1η/1/2020- από τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του αφορολογήτου.

Δ. Θέμα Παπαντωνίου

Η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ούτε με τον κ. Παπαντωνίου. Αντίθετα στενούς συνεργάτες τους θα βρουν οι Συριζαίοι δίπλα τους, στο Κόμμα τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτσακάς, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.  Και ο κ. Καψόχας που έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο κάθε μέρα στην αντιπολίτευση από τις συχνότητες της ΕΡΤ ήταν επί πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Γιάννου Παπαντωνίου ως επικεφαλής στο Γραφείο Τύπου του. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και τις παραλείψεις του και γι’ αυτό υπάρχει η Δικαιοσύνη.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Φώφης Γεννηματά με νέους επιχειρηματίες αύριο Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ : Απαράδεκτη η περικοπή των δαπανών για την Ειδική Αγωγή