Νάντια Γιαννακοπούλου: «Στάση ευθύνης η υπερψήφιση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας»

Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείο Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Κατά την ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε σε δύο σημαντικότατα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την διενέργεια πλειστηριασμών από τα funds, αλλά και την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενη στην απόφαση του Αρείου Πάγου, τόνισε ότι πρόκειται για“ιδιαίτερα σημαντική δικαστική εξέλιξη που επηρεάζει την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι μείζον, καθώς ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς, και ποτέ, όμως, δεν ήταν τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.” Επισήμανε δε ότι “υπάρχων εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποδειχθεί εμπράκτως ως μη αποτελεσματικός, αφήνοντας πολίτες και νοικοκυριά μετέωρα.

Για το λόγο αυτό και προς άρση του νομοθετικού αλλά και πραγματικού αυτού κενού, σε μια χρονική περίοδο ακρίβειας, πληθωρισμού και διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων, μια εποχή εξαιρετικά δυσχερή για τα νοικοκυριά, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας.Όπως άλλωστε είχαμε πράξει και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της πρωτοφανούς τότε οικονομικής κρίσεως, με το ν. 3869/2010, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Νόμο που πολλοί επικαλούνται σήμερα.

Η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προβλέπει: Προστασία της κύριας κατοικίας στη φιλοσοφία του Νόμου του ΠΑΣΟΚ το 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια. Καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων. Επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες. Προστασία της αγροτικής γης. Ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η πρόνοια για 120 δόσεις για τα χρέη στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ με κούρεμα 30% της οφειλής για του συνεπείς Και λύση για τους δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο.

Ενώ εξίσου σημαντική πρόβλεψη αποτελεί και η διάταξη του άρθρου 5 της τροπολογίας δια της οποίας κατοχυρώνεται το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί προ πολλού.

Σήμερα, στην Ελλάδα η κύρια κατοικία μπορεί να προστατευτεί μόνο για περίπου 3500 (το πολύ) ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εντάσσονται στην περίμετρο υπαγωγής στο φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ.Μέχρι τις 31/12/2022, έχουν ενταχθεί μόλις 20(!) ευάλωτοι δανειολήπτες στο σχετικό ενδιάμεσο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, αφού 2,5 χρόνια μετά, ο φορέας που ψήφισε η ΝΔ… δεν έχει συσταθεί!

Χρειάζονται λοιπόν μέτρα , άμεσα μέτρα προστασίας της κύριας κατοικίας λοιπόν, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

Στην συνέχεια η κα. Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα και στην άνευ την άνευ προηγουμένου αναστάτωση που αυτό έχει προκάλεσε στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς κατέταξε τους επαγγελματίες του Πολιτισμού στην κατηγορία των αποφοίτων Λυκείου το όποιο και με το οποίο υποβαθμίζεται η καλλιτεχνική εκπαίδευση στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση καθώς με ένα «ρεσιτάλ δημαγωγίας και ανέξοδων υποσχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης «ακύρωσε» εν τοις πράγμασι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα. Ενώ διακηρύσσει ότι δε θα μετακυλήσει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά προαναγγέλλει την ίδρυση Ανώτατης σχολής Παραστατικών σπουδών για το…2025! Χωρίς καμία πρόβλεψη για την κατάσταση που δημιουργείται με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ιδιωτικών καλλιτεχνικών Σχολών και τα αδιαβάθμητα πτυχία τους, όπως επίσης και για τη διαβάθμιση των πτυχίων που θα συνεχίσουν να δίνουν οι Σχολές αυτές.

Ενώ λέει ανακρίβειες όταν ισχυρίζεται ότι δεν επηρεάζει το καλλιτεχνικό έργο των καλλιτεχνών, όταν είναι γνωστό ότι μιλάμε κυρίως για το διδακτικό και διοικητικό τους έργο, καθώς καλλιτέχνες εργάζονται και σε διοικητικές θέσεις.»

Παράλληλα η κα. Γιαννακοπούλου, κάλεσε την Κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει. Χαρακτηριστικά είπε: «καλούμε την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα των καλλιτεχνών ώστε οι απόφοιτοι των σχολών ανώτερης εκπαίδευσης να λάβουν την αντιστοίχιση που δικαιούνται. Και τούτο με τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος ώστε οι απόφοιτοι να εντάσσονται στην κατηγορία που πράγματι ανήκουν και τροποποίηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων κατά τρόπο που θα υπάρχει Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το ζήτημα είναι ηθικό και αφορά όλους τους αποφοίτους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και όχι περιοριστικά, όπως το θέτει η κυβέρνηση, όσους απασχολούνται στο Δημόσιο σε άλλες θέσεις. Τόνισε, δε, ότι είναι το κράτος που πρέπει να βρει που θα ενταχθούν. Οι απόφοιτοι να έχουν το δικαίωμα εξομοίωσης των τριετών σπουδών τους μέσω προγράμματος και κύκλου σπουδών που θα παρακολουθήσουν με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, καθώς και να τους δοθεί η δυνατότητα για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας μέσω της ΑΣΠΑΙΤΕ. Άλλωστε οι απόφοιτοι τριετών σπουδών από το εξωτερικό, αναγνωρίζουν τα πτυχία τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ και συνεπώς θα έπρεπε και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών να έχουν το δικαίωμα να περνούν μια διαδικασία αναγνώρισης των σπουδών τους, επιτυγχάνοντας ισοτιμία και αντιστοιχία.»

Τέλος, σχολιάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, είπε: «Εκ των πραγμάτων έχουμε να κάνουμε με ένα διοικητικό πείραμα στα πέντε εκ των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, με αβέβαιο αποτέλεσμα και εξίσου αβέβαιη την ύπαρξη προηγούμενης μελέτης λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος.

Ο εκσυγχρονισμός των Μουσείων δεν επέρχεται απλά με μια διοικητική μετονομασία και σίγουρα όχι διά της διάσπασης και αποκοπής τους από το κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ένα μουσείο άλλωστε έχει επιστημονικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, συνδέεται δε άμεσα με την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας και την εικόνα της διεθνώς.

Το επικαλούμενο success story του Μουσείου της Ακροπόλεως, το οποίο θέλετε να παρουσιάσετε ως παράδειγμα, δεν πείθει.

Η εκχώρηση και ανάθεση στα Μουσεία Ν.Π.Δ.Δ. αρμοδιοτήτων διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι οποίες ανάγονται στον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, σαφώς και εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας, διασπώντας συνάμα τη δομική και λειτουργική ενότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και αποψιλώνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία εις βάρος της προστασίας της αρχαιολογικής μας κληρονομίας ως ενιαίου συνόλου».

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης
Επόμενο άρθροΕνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου