Με αφορμή τη συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επενδύοντας στη Γυναικεία Ηγεσία», τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: “Διανύουμε πλέον το 2024 και μπορούμε να συζητάμε για τη γυναικεία ηγεσία καθώς φαίνεται ότι αποτυπώνεται μια ετήσια πρόοδος στην παρουσία γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις επιχειρήσεων αλλά και σε θέσεις εξουσίας. Και ναι αυτό είναι ένα θετικό βήμα βεβαίως, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι η πρόοδος αυτή δυστυχώς είναι και συνεχίζει να είναι ανησυχητικά αργή και η απόσταση της Ελλάδας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μία απόσταση την οποία πρέπει να διανύσουμε, πρέπει να εξαλείψουμε, δυστυχώς συνεχίζει να είναι σημαντική. Μετά από δεκαετίες αγώνων για την ισότητα, για την πραγματική ισότητα των φύλων παραμένει αναπάντητο ερώτημα ακόμα και σήμερα για ποιο λόγο οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας των επιχειρήσεων αλλά βεβαίως και σε συνολικά στις θέσεις ηγεσίας. Στις ημέρες μας ολοένα και περισσότερες γυναίκες οικοδομούν έναν δυναμικό χαρακτήρα, αποκτούν υψηλή μόρφωση και μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια οι γυναίκες είναι στην πρωτοπορία και είναι αυτές οι οποίες είναι οι πιο άριστες, έχουν λοιπόν όλα τα απαραίτητα εφόδια τα οποία απαιτεί η σύγχρονη εποχή, η καθημερινότητα, οι προκλήσεις της ζωής όπως ακριβώς διαμορφώνονται και στο δυτικό κόσμο, παρόλα αυτά όμως υπό εκπροσωπούνται όταν έχει να κάνει με την παρουσία της και την εκπροσώπησή τους σε ηγετικές θέσεις.”
Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι: «Οι συνεχιζόμενες αυτές διαφορές επιβεβαιώνουν, ακριβώς, την ανάγκη εξάλειψης όλων αυτών των φραγμών, με σκοπό την πλήρη συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.
Μήπως αυτό είναι τυχαίο; Σε καμία περίπτωση. Βεβαίως και συνδέεται με την αντιμετώπιση της γυναίκας συνολικά στην κοινωνία με τις υπάρχουσες διακρίσεις, με τα φαινόμενα και διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα έμφυλης βίας και με σειρά παραγόντων τα οποία κρατούν τη γυναίκα δέσμια σειράς υποχρεώσεων οι οποίες θεωρούνται γυναικείες δουλειές, ακόμα και σήμερα.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δηλαδή, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει όλοι μας, ο καθένας από τη δική του πλευρά, να συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να υπάρξει μια καταπολέμηση των ριζωμένων στερεοτύπων που υπάρχουν στα φύλα και που διαμορφώνουν τους ρόλους των γυναικών και που επηρεάζουν όλη αυτή την ανισορροπία η οποία υπάρχει. Βεβαίως η Πολιτεία, πρέπει, οφείλει να έχει έναν καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό. Και γι’ αυτό, έχω επανειλημμένως τονίσει πόσο σημαντικό είναι το έργο και αυτής της Επιτροπής, προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση αυτών των βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων.
Παρόλο που ο όρος Γυναικεία Ηγεσία τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο και στη δημόσια κουβέντα, τα ευρήματα των ερευνών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία εντοπίζουν με ακρίβεια ποια είναι και τα θετικά χαρακτηριστικά της γυναικείας ηγεσίας. Λέμε, οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στην ηγεσία.
Ποια είναι λοιπόν τα θετικά χαρακτηριστικά και τί προσφέρουν, εκτός από το αυτονόητο ότι οφείλουν βεβαίως να υπάρχουν;»
Τόνισε ιδιαίτερα ότι: «Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους και το τι γίνεται και στις θέσεις ηγεσίας, ούτε το 1/3 των βουλευτών δεν είναι γυναίκες και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω είναι ενδεικτικό και δείχνει ακόμα πού βρισκόμαστε. Γιατί, όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών Δημάρχων, είναι μόλις το 6,6% και δεν έχουμε ούτε μία γυναίκα Περιφερειάρχη. Αυτή είναι η αλήθεια. Και να μην ξεχνάμε ότι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει δεχτεί, πολλές φορές, ανοίκειες επιθέσεις και μάλιστα, μερικές φορές, χυδαίες σεξιστικές επιθέσεις. Για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Ξέρετε υπάρχει ένα εύκολο, αλλά εντελώς λανθασμένο επιχείρημα, πως οι γυναίκες, είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική και λόγω των πολλαπλών τους ρόλων ή και κάτι ακόμα πιο ακραίο, αλλά όχι σπάνιο, ότι αν ήταν αρκετά καλές θα τις εξέλεγε ο λαός. Δυστυχώς, ακούγονται, ακόμα και σήμερα, τέτοιου είδους πράγματα.
Πραγματικά, αυτά τα 20 χρόνια που εγώ βρίσκομαι και ασχολούμαι με την πολιτική, μπορώ να σας καταθέσω εμπειρίες τις οποίες βίωσα και σίγουρα δεν μπορούν να ειπωθούν σε αυτήν εδώ την Επιτροπή. Αποτελούν, όμως, και πιστέψτε με, ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρά μου στην προσπάθεια να αλλάξει κάτι επιτέλους, να αλλάξει. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, ιδιαίτερα όσων εκλεγόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Για εμάς τις ίδιες, για τις φίλες μας, για τις κόρες μας, για τις γυναίκες των νεότερων γενιών που έρχονται και, γενικά, για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας και για τον κόσμο που ζούμε..»
Κλείνοντας, η Βουλευτής δήλωσε : «Κλείνω, λέγοντας αυτό το οποίο λέω κάθε πρωί στις 3 μου κόρες πριν πάνε στο σχολείο. Τους λέω ότι είστε κορίτσια, μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι μας, όλες μας, με τις πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσουμε, με τα πρότυπα τα οποία θα διαμορφώσουμε, με τα στερεότυπα τα οποία θα σπάσουμε, αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα.