Να στραφούν στη συμβολαιακή γεωργία καλεί τους Έλληνες παραγωγούς ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Βασίλης Μάρκου

Να μην πουλούν την παραγωγή βάμβακός τους, την περίοδο που όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στον κόσμο θέλουν να το διαθέσουν, αλλά να το κάνουν αυτό τμηματικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, σε εκκοκκιστική επιχείρηση και με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, κάλεσε τους Έλληνες παραγωγούς ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Βασίλης Μάρκου, μιλώντας σε αποψινή εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της 27ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρκου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, την προαναφερόμενη πρακτική ακολουθούν βαμβακοπαραγωγοί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, όπου η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι σημαντικά αναπτυγμένη. “Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, εκτός των τριών προαναφερόμενων, οι βαμβακοπαραγωγοί πουλάνε το βαμβάκι τους την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, οπότε και η προσφορά είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές του προϊόντος”, υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημείωσε, το 85% των βαμβακοπαραγωγών του κόσμου παράγουν το προϊόν τους, τους μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο, και την περίοδο αυτή θέλουν να πουλήσουν. “Τότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει κάποιος το βαμβάκι του. Τη στιγμή δηλαδή που όλοι θέλουν να το πουλήσουν”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πως μπορεί να αυξηθεί η αξία της βαμβακοκαλλιέργειας

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, η αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα με τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών “και ας είναι και παρέες, δεν είναι ανάγκη να είναι πολυάριθμες”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ώστε με κοινή αγορά αγροεφοδίων να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Παράλληλα, κατά τον ίδιο, η αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση τραπεζικών καρτών συμβολαικής γεωργίας, ώστε να λαμβάνεται η έκπτωση επί τις μετρητοίς στις αγορές, με την υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας, εξοικονομώντας σε λίπανση, άρδευση και λοιπές εισροές και επιλέγοντας την ποικιλία με την μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε βέβαια, ότι με την απαιτούμενη πιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας, ο βαμβακοπαραγωγός θα αμειφθεί σίγουρα καλύτερα από το εκκοκκιστήριο.

Στην ομιλία του, ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε και σε όσα ζητάει και συζητάει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ άλλων, σε αυτά συγκαταλέγονται η συνέχιση της λειτουργίας της ομάδας εργασίας βάμβακος στο ΥΠΑΑΤ, ως ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εύρεσης λύσεων, η οικονομική υποστήριξη των παραγωγών μέσω υπαρχόντων κονδυλίων στο ΥΠΑΑΤ, ώστε να παράγουν πιστοποιημένο, υψηλής ποιότητας βαμβάκι, και τη δημιουργία προγραμμάτων προαιρετικής στοχευμένης εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγγωών στις νέες τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας, για μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεος, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και των ασχολούμενων καλλιεργητών.

Παράλληλα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ζητά από το ΥΠΑΑΤ την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να πιστοποιηθεί το καλό ελληνικό βαμβάκι ως ανώτερης ποιότητας, φιλοπεριβαλλοντικά καλλιεργημένο, μη μεταλλαγμένο, ελληνικής -ευρωπαϊκής προέλευσης. Ζητούν δε, να μειωθεί το κόστος της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της μείωσης της φορολογίας των κατά κύριο επάγγελμα παραγωγών και μέσω της χορήγησης αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος, και μέσω ελεύθερης διακίνησης αγροτικών εφοδίων στις χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, ζητείται δημιουργία σχολής εκπαίδευσης ελεγκτών ποιότητας βάμβακος και προϊόντων αυτού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης, που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, χρηματοδότηση και όρους σύμπραξης Διεπαγγελματικής Βάμβακος και ΕΛΓΟ Δήμητρα, ήτοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο κ. Μάρκου, γνωστοποίησε τη δημιουργία ενιαίου ελληνικού ευρωπαϊκού σήματος βάμβακος, που θα αναδεικνύει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και την ταυτότητα της παραγωγής του, εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της εμπορικής τιμής του εκκοκκισμένου βάμβακος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟλλανδία: Η αγελάδα το ‘σκασε κι έγινε ηρωίδα
Επόμενο άρθροΑλλάζουν οι «καμπύλες ανάπτυξης» βρεφών, παιδιών και εφήβων με βάση τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Π.Ο.Υ.