Να προβεί ξανά σε ρυθμίσεις 36 δόσεων για τους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες, προτρέπει τη ΔΕΗ ο γ.γ. Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος

Σύσταση προς τη ΔΕΗ, να επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ίσχυε το 2016 – 2017 (36 δόσεις) απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1, αμφισβητώντας παράλληλα τα αποτελέσματα που θα επέφερε σκλήρυνση της στάσης της ΔΕΗ έναντι των οφειλετών.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προτρέπει τη ΔΕΗ να κάνει πολύ καλούς διακανονισμούς και εξατομικευμένα προγράμματα ρύθμισης των 36 δόσεων στους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Αμφιβάλω αν μια σκλήρυνση της στάσης της ΔΕΗ θα είχε αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Βεροοιόπουλος και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, με οφειλές στη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η ΔΕΗ, ήδη από το 2016 και το 2017, θεωρώ και τώρα, έχει προχωρήσει σε διάφορα προγράμματα στα οποία προσκαλεί τους ανθρώπους με οφειλές να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Θυμίζω το τελευταίο πρόγραμμα ρυθμίσεων, το οποίο θεωρώ ήταν το πιο πετυχημένο – και αυτό πρέπει να συνεχίσει η ΔΕΗ: αυτό με μάξιμουμ 36 δόσεις, 10% προκαταβολή, ανάλογα βέβαια το προφίλ της οφειλής, διότι άλλο είναι να χρωστάει κάποιος 500 ευρώ και άλλο να χρωστάει 50.000 ευρώ, ανάλογα και τι καταναλωτής είναι, εάν έχει γίνει ρευματοκλοπή ή όχι κλπ. Το ΥΠΕΝ προτρέπει τη ΔΕΗ να χρησιμοποιεί ως οδηγό το πρόγραμμα των  διακανονισμών του 2016-17, το οποίο ήταν ευνοϊκό και το οποίο είχε και αποτέλεσμα».

«Η ΔΕΗ, πρόσθεσε ο κ. Βερροιόπουλος, έκανε επίσης και την έκπτωση συνέπειας, μην το ξεχνάμε. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό, αν πληρώνεις εμπρόθεσμα-τακτικά, κάποια χρήματα επιστρέφονται στο λογαριασμό σου. Η ΔΕΗ, λοιπόν, με όλα αυτά κατάφερε να αυξήσει την εισπραξιμότητα και βέβαια να βοηθήσει ανθρώπους που χρωστούσαν να βγουν από τη στενωπό».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επανασυνδέσεων, υπενθύμισε ότι το μέτρο υπάρχει για τους συμπολίτες μας που τους έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων και υπάγονται στο νέο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο, που παρέχει εκπτώσεις έως 70% για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

«Το πρόγραμμα για τις επανασυνδέσεις που υλοποιεί το ΥΠΕΝ, έχει ένα ταμείο 10 εκατ. ευρώ» τόνισε. «Οι δικαιούχοι μπορούν να πάνε στο δήμο τους, και από εκεί γίνεται η επανασύνδεση χωρίς προκαταβολές, και ανάλογα με τα εισοδήματά τους, είτε διαγράφονται οι οφειλές, είτε πληρώνεται μέρος τους σε δόσεις, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% της μέσης μηνιαίας κατανάλωσης».

Κλείνοντας, ο γ.γ. Ενέργειας επισήμανε: «Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν περισσότερο – και αυτό το βάζω εντός εισαγωγικών – γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, και η ΔΕΗ πρέπει να κάνει και αυτή ό,τι μπορεί περισσότερο, ώστε όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη – και είναι πολλοί – να μπουν στη διαδικασία του διακανονισμού και με αυτό τον τρόπο να αυξήσουν και τα έσοδα της ΔΕΗ».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚΚΕ Ημαθίας: Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα και το σχολείο των λαϊκών αναγκών
Επόμενο άρθροΑπάντηση Κομισιόν σε Ν.Χουντή για τα προγράμματα της UNICEF για τα ασυνόδευτα παιδιά