Να μην επιστρέψουμε στα λεφτόδεντρα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Βλέπω ότι δίπλα στους αγρότες που ότι και να τους δίνει κάποιος ζητούν περισσότερα, είδαν φως και πήγαν μελισσοκόμοι, διάφοροι άλλοι, μέχρι και αλιείς!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Καλά κάνουν, δεν λέω, αλλά κάπου να υπάρχει λογική.

Όλοι ζητάνε κι όλοι θέλουν την κρατική αρωγή. Ουδείς λαμβάνει το επαγγελματικό κι επιχειρηματικό ρίσκο κι όλοι ζητούν από το κράτος. Δώσε κι εμένα μπάρμπα…

Έτσι μάθαμε εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Να φωνάζουμε, να απειλούμε, να κλείνουμε δρόμους, να κατεβάζουμε διακόπτες, να επιτίθεται η μια συντεχνία στην άλλη κι όλες μαζί στο κοινωνικό σύνολο.  Όλοι … καταστρεφόντουσαν κι όλοι έπαιρναν… Δεν θυμάμαι πόσες χιλιάδες φορές έχω ακούσει ότι καταστρέφεται ο τάδε ή ο δείνα κλάδος… Μέχρι κι οι καλοπληρωμένοι χειριστές των διακοπτών του ηλεκτρικού ρεύματος…  Το αποτέλεσμα ήταν να … φυτεύονται συνεχώς λεφτόδεντρα και τελικά να μας φτάσουν τα μαντάτα της χρεοκοπίας.

Από την άλλη, ας δούμε τεχνοκρατικά τα οικονομικά δεδομένα.

Ο Economist για δεύτερη συνεχή χρονιά – 2022 και 2023 – κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 35 οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις επιδόσεις της οικονομίας της.

Αυτό το γεγονός καταδεικνύει πόσο διαφορετική είναι σήμερα η ελληνική οικονομία, αναφορικά με το 2019. Σήμερα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι στο 2.3%, όταν ο ΜΟ των κρατών της Ευρωζώνης ήταν στο 0.6%! Η δε ανεργία έπεσε από το ψυχολογικό όριο του 10%. Αυτά και πολλά άλλα οδήγησαν τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, την Κομισιόν και τον Διεθνή Τύπο να αναγνωρίσουν πως η χώρα άλλαξε σελίδα κι από παρίας κι επαίτης έγινε πρωτοπόρος χώρα ανάπτυξης. Κι αυτό λόγω της αλλαγής και του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ταυτοχρόνως, στρατηγικές επιλογές δημιούργησαν 297 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές ύψους 50 δις ευρώ και προσέλκυση 7,2 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλάζουν το τοπίο της Ελλάδας. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την ισχυρή βιομηχανία μας, τον τουρισμό, μόνο αισιόδοξο προβλέπεται το μέλλον. Με εξωστρέφεια και τελικά βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης .

Αυτά, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό,  τη μείωση της γραφειοκρατίας  και φυσικά τους πόρους 36 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  για έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που εξασφάλισε η Κυβέρνηση, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στην οικονομική προοπτική της χώρας.

Αυτά δεν πρέπει να διακυβευτούν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα λεφτόδεντρα. Θα είναι καταστροφικό.

Κι ας μη ξεχνάμε ότι το χρέος της χώρας παραμένει, έτσι; Απλά με τα νέα δεδομένα της οικονομίας είναι διαχειρίσιμο.

Θα πει κάποιος ότι η ακρίβεια ταλανίζει τους πάντες κι ότι όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως δεν φτάνουν, στους πολίτες. Ναι, ίσως δεν φτάνουν  αλλά πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Εξ ου και απαιτείται σύνεση και κυρίως κλειστά αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού κι εκείνων που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα και πουθενά…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED