Τη μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό οίνο ζητά, από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.).
Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας για την μετά-κορονοϊό εποχή, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ροφήματα όπως ο καφές. «Το επώνυμο ελληνικό κρασί που κερδίζει τις ξένες αγορές, το κρασί μας, μένει πάλι στην θέση του “μουτζούρη”.
Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως “αλκοολούχο ποτό” μένει κραυγαλέα απέξω» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Ο. Μάλιστα όπως τονίζει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση» συμπληρώνοντας: «Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση».
Εφόσον «ο σκοπός της κυβέρνησης είναι δημοσιονομικός, υπενθυμίζουμε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση του λαθραίου και ανώνυμου κρασιού», σημειώνει και προσθέτει «αν πάλι επιδιώκεται η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ας μην λησμονείται ότι η κατανάλωση κρασιού και μάλιστα στην εστίαση ουδέποτε κρίθηκε παράγοντας αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ». Σημειώνεται ότι μόλις χθες, o υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, μέσω της οποίας επιστρέφεται στα μικρά οινοποιεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και οι λοιπές επιβαρύνσεις, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ