Για το ζήτημα των καταλήψεων σε σχολεία της επικράτειας μίλησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι ο αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη δεν αντιπροσωπεύει τη συνολική εικόνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα.
«Ο διάλογος γίνεται μόνο με ανοικτά σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλον το δικαίωμα στη μάθηση και να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία», επεσήμανε η υπουργός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Επίσης, χαρακτήρισε την κατάσταση «μεταβαλλόμενη», καθώς, όπως είπε, «ένα σχολείο μπορεί το πρωί να ξεκινάει με κατάληψη και μετά από δύο ώρες να μην είναι σε κατάληψη». Παράλληλα, σχολίασε ότι πολλά από τα αιτήματα των καταλήψεων είναι «άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία».
Επεσήμανε δε, ότι το υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεχή συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Διευθυντές «για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός, εξετάζεται η αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί λόγω καταλήψεων.
Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των σχολείων που είναι σε κατάληψη έχει πλέον φθίνουσα πορεία.
Το 0,29% των τμημάτων κλειστά λόγω κορονοϊού
Όσον αφορά στα τμήματα που είναι κλειστά αυτή τη στιγμή εξ αιτίας του Covid-19, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το ποσοστό τους επί του συνόλου των τμημάτων της χώρας είναι 0,29%. Όπως τόνισε, «η μεγάλη εικόνα είναι ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα».
«Περιμέναμε τα κρούσματα γι’ αυτό έχουμε θωρακιστεί. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν και τα παιδιά εφαρμόζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα. Αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αυτή τη στιγμή έχει ανασταλεί η λειτουργία 9 σχολείων, τα 6 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική, τα 2 στα Τρίκαλα και ένα στην Καβάλα. Ακόμη, 25 τάξεις και 123 μεμονωμένα τμήματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πανελλαδικά.
«Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά»
«Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά για περιπτώσεις όπου από αντικειμενικές δυσκολίες τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τα σχολεία, τις τάξεις και τα τμήματα που κλείνουν εξ αιτίας κρουσμάτων κορονοϊού.
«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία», είπε και πρόσθεσε: «Όταν όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες οφείλει η Πολιτεία να βρίσκει λύσεις και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει ένα πλήρες σύστημα τηλεκπαίδεσης στο οποίο μπαίνει κανείς από τον δημόσιο φορέα, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το οποίο στήθηκε μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου ακριβώς να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των σχολείων».
Τέλος, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι τα μέτρα προστασίας θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα δεδομένα. «Αν μας υποδείξουν οι ειδικοί είτε θα αυστηροποιήσουμε τα μέτρα είτε θα τα χαλαρώσουμε», είπε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ