«Απειλή για τους πολίτες και τη χώρα» «που πρέπει να ανατραπεί άμεσα», χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Real FM.
«Είναι βαθιά προσβλητικό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι το ίδιο η νοσηλεία εντός και εκτός ΜΕΘ», είπε, σημειώνοντας ότι έτσι «με μία φράση ακυρώνει ολόκληρο κλάδο της Ιατρικής και εμφανίζεται ως αρνητής της επιστήμης». Πρόσθεσε ότι «είναι επίσης τραγικό να λέει χθες ο κ. Πλεύρης πως πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει όποιος εισάγεται σε ΜΕΘ», τονίζοντας πως «είναι δήλωση αποτυχίας, θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί από υπουργός Υγείας». Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει δύο φορές επάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απώλειες ανθρωπίνων ζωών ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Είπε πως «το γεγονός ότι θα είχαμε 80-100 νεκρούς της επόμενες 40 ημέρες ακόμη κι αν με ένα μαγικό τρόπο όλοι εμβολιαζόμασταν σήμερα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία» και πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει δεν αφορούν στο τώρα. Στον αντίποδα, τόνισε ότι «απαιτείται άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, διότι δεν γίνεται να έχουμε 172 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ», επαναφορά της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς και οι μαζικοί εργασιακοί χώροι, καθώς και μαζική συνταγογράφηση των τεστ για όλους, και «ακύρωση των συγχωνεύσεων στις σχολικές τάξεις».
Αναφορικά με την ακρίβεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδυναμία να σχεδιάσει και σε αυτόν τον τομέα», κάτι που «αποδείχθηκε και από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και το οποίο συνέχεια αναθεωρούσε, αδυνατώντας να δει το μέγεθος του προβλήματος». Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι απαιτείται παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, «κάτι που δεν θα μπορεί να συμβεί όταν η κυβέρνηση ξεπουλάει το πιο σημαντικό δημόσιο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας» και πως χρειαζόμαστε δημόσια εργαλεία άσκησης πολιτικής, καθώς «δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι θα λύσει τα προβλήματα η αυτορρύθμιση της αγοράς στην ακρίβεια».
Τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός που στην Ελλάδα μονάχα είναι μικρότερος από το 2010», υποστηρίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα στηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κατανάλωση, όπως «είδαμε και το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον υποκατώτατο». Ακόμη είπε ότι χρειάζεται μείωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που το προβλέπει και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας για τις επιχειρήσεις. «Έτσι το κράτος θα μπορέσει να εισπράξει έσοδα που αλλιώς δεν θα γινόταν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είπε ότι «δεν θα σχολιάσουμε τίποτε μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική τους διαδικασία», σημειώνοντας πάντως πως «χθες ήταν μια πολύ κακή μέρα για δημοσκοπήσεις».
ΑΠΕ-ΜΠΕ