Ν. Ηλιόπουλος: Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη στην ενέργεια, στη διύλιση και εμπορία πετρελαίου και στο φυσικό αέριο

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει -από χρήματα των πολιτών- 2 δισ. για να στηρίξει την αισχροκέρδεια, τη στιγμή που με 340 εκατ. θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και να συγκρατήσουμε τις τιμές.

Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επιστρέφει στην ενεργειακή πολιτική, κάτι που είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας ειδικά για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ επιμένει διαφορετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ελλάδα 94.3 FM”.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε πως «με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου από την κυβέρνηση, το σύνολο των πόρων θα πάει αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουν αποκλεισμένες». «Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να δοθούν χρήματα όχι μόνο για δάνεια, αλλά και για ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για ψηφιακή αναβάθμιση, δηλαδή για δουλειές υποδομής που θα μείωναν το καθημερινό κόστος αυτών των επιχειρήσεων και θα τις βοηθούσαν να επιβιώσουν μέσα στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφεί αυτή η πορεία», δήλωσε.

«Είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζονται δημόσια εργαλεία», συνέχισε. «Αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθολικά αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Άρα χρειάζεται να υπάρχει ένας δημόσιος τραπεζικός πόλος. Χρειάζονται βέβαια κανόνες, δεν θέλουμε θαλασσοδάνεια σαν αυτά που έχουν οδηγήσει τη ΝΔ να χρωστά στις τράπεζες, δηλαδή στον ελληνικό λαό, 340 εκατ. δανεικά κι αγύριστα. Γι’ αυτό η ΝΔ δεν μπορεί να μιλά για τέτοια ζητήματα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσέθεσε με νόημα: «Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το σημερινό Μένουμε Ευρώπη… σε όλη την Ευρώπη πλέον ακολουθούνται τέτοιες πολιτικές».

«Αντίθετα, η λογική της ΝΔ ότι τα πάντα τα ρυθμίζει το αόρατο χέρι της αγοράς -ένα χέρι που τώρα τελευταία μάλλον έχει πάθει… τενοντίτιδα- δεν είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι λατινοαμερικάνικο πλαίσιο της δεκαετίας του ’80», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη στην ενέργεια, στη διύλιση και εμπορία πετρελαίου και στο φυσικό αέριο. Η εταιρεία του φυσικού αερίου για το χρόνο που κλείνει έχει 300 εκατ. υπερκέρδη», τόνισε. Σημείωσε ακόμα ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα κοστολογημένη και είναι στα 5,6 δισ.».

«Δεν μπορεί όμως η ΝΔ να μιλά για αξιοπιστία στα δημόσια οικονομικά. Εμείς δεν αφήσαμε ποτέ τη χώρα με 15% έλλειμμα, δεν ψηφίσαμε έναν προϋπολογισμό, όπως η ΝΔ πέρσι, που προέβλεπε 0,8% πληθωρισμό όταν όλοι έβλεπαν τι έρχεται. Την ίδια στιγμή ο κ. Σκρέκας έλεγε ότι το ρεύμα θα αυξηθεί 2 με 3 ευρώ», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Προσέθεσε ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 άφησε μια χώρα με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, άφησε ασπίδα 37 δισ. στα ταμεία και ένα χρέος ρυθμισμένο σε επιτόκιο 1% για τα επόμενα 15 χρόνια».

«Σήμερα, μια προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σήμαινε άμεσα μέτρα για την ενέργεια που μπορούν να μειώσουν τα τιμολόγια κατά 50%, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, θέσπιση αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στα 10.000 ευρώ», ανέφερε. «Επίσης, με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όλο αυτό το πανηγύρι που γίνεται σήμερα με τα golden boys και τις “ακρίδες” που έχουν πέσει στο δημόσιο χρήμα, θα σταματήσει», συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σημείωσε: «Σήμερα μαθαίνουμε ότι η ΝΔ στην εξεταστική ουσιαστικά καλύπτει την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator στην Ελλάδα, γιατί αποδέχεται να μην έρθει εκπρόσωπος της εταιρείας στην επιτροπή».

Στον απόηχο της χθεσινής κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ που φέρεται να μίλησε για την καταστροφή των αρχείων παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε: «Η ΝΔ υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπηρεσίες μέσα στο κράτος αλλά και ιδιώτες -πλέον ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και ο κ. Δημητριάδης είναι ιδιώτες- που μπορούν να μην ελέγχονται ούτε από τη Θεσμών και Διαφάνειας ούτε από την Εξεταστική».

«Υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης και αν ισχύει ότι έχουν καταστραφεί τα αρχεία παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη τη μέρα που ο ίδιος έκανε τις καταγγελίες για το Predator, είναι απόδειξη ενοχής, απόδειξη ότι τις υπηρεσίες του Predator τις χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ. Μιλάμε για έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό που συντονίζει παρακολουθήσεις ανάμεσα σε Predator και ΕΥΠ», είπε.

«Είναι πολύ παράξενο», σχολίασε τέλος, «ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά και ο διοικητής επί Αλέξη Τσίπρα πηγαίνουν στη Βουλή και δεν επικαλούνται το απόρρητο, ενώ το απόρρητο το επικαλούνται μόνο οι άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Δεν γίνεται να υπάρχουν οι φάκελοι παλιότερων υποθέσεων και να μην υπάρχει ο φάκελος του κ. Ανδρουλάκη. Οι άνθρωποι που έχουν καταστρέψει αρχεία έχουν ευθύνες και οι ευθύνες αυτές θα καταλογιστούν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις εκλογές, η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συστήσει προανακριτική για την υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι προτείνει η Generali 
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Πώς η ουκρανική αντεπίθεση έφερε την πυρηνική απειλή του Κρεμλίνου