“Η Σύνοδος της Ρώμης θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον», ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές Μαρτίου. Αυτό έθεσε, μετ’ επιτάσεως, ο Πρωθυπουργός και στη Ρώμη. Την διαφύλαξη, δηλαδή, του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, και του σεβασμού του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου από όλα τα κράτη – μέλη.
Με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και της ανάγκης τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.
Στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις και του Πρωθυπουργού, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.
Αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών – μελών της ΕΕ, το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα. Και ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις. Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Ιταλού Πρωθυπουγού, Πάολο Τζεντιλόνι και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου Πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των ΕυρωπαΐωνΣοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στη σύνοδο της ΕΕ».